Kazalara karşı tedbir alın

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Kazalara karşı tedbir alın
soba korkuluğu cam kırığı yutmak cam yutmak balkon koruması evde karşılaşabileceğimiz tehlikeler
Çocukları bekleyen en büyük tehlikelerin başında ev kazaları geliyor. Kaza durumunda anne ve babalara önemli bir rol düşüyor. Çocuklarınız yürümeye başladığında onları bekleyen bir tehlike oryaya çıkar; ev kazaları... Çocukların çevresindeki nesnelere ve olaylara olan aşırı merak ve ilgileri ev kazalarına adeta davetiye çıkarır. Bu yüzden anne babaların, bakıcıların son derece dikkatli olması hatta ilkyardım kurallarını bilmesi çok önemlidir. Konuyla ilgili bilgi veren Dr. Dilek Tiryaki ''Bebeklere en sık karşılaşılan kazaların başında
, düşmeler, ufak ezilme, sıkışma, kesilme gibi yaralanmalar, soluk borusuna yabancı cisim kaçması, yanıklar olduğunu söylüyor ve sorularımızı yanıtlıyor.

Yaş ve kaza ilişkisi nasıldır?

Gelişmiş ülkelerde 1-4 yaş arası çocuk ölümlerinin en sık nedeni ev kazalarıdır. Erkek çocuklarda kazalar, kız çocuklara göre iki kat daha fazladır. Çocuklar yürümeye başladıktan sonra en sık karşılaşılan kaza düşmedir. Hayatı bir parça ağızlarıyla da tanımaya çalıştıklarından, boncuk, küçük oyuncak parçaları vb gibi sert-katı yabancı cisimleri ağızlarıyla tanımaya meyillidir. Bu yaş grubunda soluk borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı solunum durmasıyla çok sık karşılaşılır. Anne babalar evde kazalara karşı hangi önlemleri alabilir?

Düşmeler: Balkonlara açılan kapılar için özel kilit sistemleri kullanılabilir, balkon demirlerinin yüksekçe olmasına özen göstermek gerekir. Ayrıca, çocuğun üzerine çıkıp pencere ulaşmasını engellemek için pencere önüne koltuk, sandalye, masa vb eşyalar koyulmamalıdır. Yerde takılıp düşülebilecek halı, oyuncak bulunmamalıdır.

Yanıklar: Mutfakta çocuğun ulaşabileceği sıcak tencere, çaydanlık gibi malzemeler bırakılmamalıdır.

Soluk borusunun tıkanması: Ortalıkta boncuk, küçük cisimler sert yiyecekler bırakılmamalı, oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olarak seçilmelidir. Bebeklerde beslenmeden sonra kusma nedeniyle soluk borusunu tıkanmaması için yatırılmadan önce mutlaka gazının çıkarılması gerekmektedir.

Elektrik kazaları: Elektrik priz kapaklarının güvenlik kapağı olmadır, kablolar ortada bulunmamalı, kablo kanalları içinde toplanmalıdır.

Suda boğulmalar: Çocukların yüzme öğreninceye kadar havuz ve denizde dikkatle korunması, desteklenmesi gerekir.

Zehirlenme: Banyoda bulunan deterjan, çamaşır suyu vb kimyasalların ve aile üyelerinin kullandığı ilaçlar açıkta olmamalı ve çocukların ulaşamayacağı yerde depolanmalıdır.

Yaralanmalar: Evdeki cam eşya vb. kırılacak eşyalar, kesici el aletleri ortadan kaldırılmalı, sivri sehpa, koltuk ve masa kenarları yumuşatılmalıdır.
 
Tehlikeye hazır olun!

Küçük çocuklar, en fazla evde düşme, ilaç yutma, soluk borusuna cisim kaçması gibi tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlar. Aileleri küçük çocukların karşılaşabileceği tehlikeler konusunda uyaran Prof. Dr. Ufuk Beyazova, “6. aydan itibaren bebekler korkuluk olmayan karyolalarda yatırılmamalı. Kuruyemiş ve bozuk para 9. aydan itibaren çocuklardan tutulmalı. 1 yaş civarındaki çocuklar büyükleri taklit ettikleri için yanlarında ilaç yutulmamalı. Evde su geniş ağızlı kapta biriktirilmemeli” uyarılarında bulundu. Gazi Üniversitesi TıpFakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Beyazova, çocukların yaşları büyüdükçe kaza geçirme olasılıklarının arttığını belirtti. Beyazova, küçük çocuk ve bebeklerin en fazla düşme, ilaç içme, yaz aylarında boğulma, kış aylarında yanma ve soluk borularına cisim kaçması gibi tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.

Bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayı içinde anne-babalarının kucaklarından düşebileceklerini kaydeden Beyazova, “Ama genellikle 1 metrenin altındaki yükseklikten düşmek zarar vermez” dedi. Beyazova, yüzükoyun yatırılmaları halinde solukları durabileceği için, bebeklerin sırtüstü veya yan yatırılmaları gerektiğini bildirdi. 6. aydan itibaren dönebilecekleri hesaba katılarak bebeklerin korkuluk olmayan karyolalarda yatırılmaması gereğine işaret eden Beyazova, “Ancak, korkuluklar bebeklerin başlarını sokabilecekleri genişlikte olmamalıdır” diye konuştu.

Bebeklerin 9. aydan itibaren de baş ve işaret parmaklarını birleştirerek küçük cisimleri tutabildiklerini dikkati çeken Beyazova,”Bebekler her şeyi ağızlarına götürürler. Boğazlarına kaçan küçük cisimler de boğulmalarına yol açabilir. Bu nedenle kuruyemiş, bozuk para, boncuk, tespih, düğme gibi cisimler bebeklerden uzak tutulmalıdır” dedi. Oyuncakların kopan küçük parçalarının mutlaka bulunarak ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Beyazova, “Bu parçayı bebek bulursa ağzına koyup tıkanabilir” uyarısında bulundu.

Beyazova, bebek ve küçük çocukların karşılaşabileceği tehlikeler konusunda ailelere şu uyarılarda bulundu:

• 1 yaş civarındaki çocuklar büyükleri taklit ederler. Bu nedenle yanlarında ilaç yutulmamalı.

• İlaçlar ambalajlarından çıkarıldıktan hemen sonra alınmalı ve tekrar çocukların ulaşamayacağı bir yere konulmalı.

• Emekleyerek veya yürüyerek mutfağı, banyoyu karıştırabilirler. Ulaşabileceği yerlerde deterjanlar, kireç çözücüler, lavabo açıcılar, böcek öldürücüler, ilaç, kimyasal maddeler olmamalı.

• 1 yaşından sonra gazın düğmesini çevirebilecekleri için mutfakta yalnız bırakılmamalılar.

• Yemek ocağın arka gözlerinde pişirilmeli.

• Tava, tencere ve çaydanlık sapları çocuğun ulaşabileceği yönde olmamalı.

• Odada veya mutfakta piknik tüpünün üzerinde birşey pişirilmemeli.

• Soba gibi ısı veren cisimlerin etrafında korkuluk olmalı, uygun biçimde yakılmayan hiçbir soba kullanılmamalı.

•Pencerelerin önünde basıp tırmanmalarına yardımcı olacak sehpa, koltuk, kanepe gibi mobilyalar olmamalı.

• Balkona yalnız başlarına çıkarılmamalı, balkon demirleri başlarını sokabilecek genişlikte olmamalı. Burada da üzerlerine basıp düşebileceği eşyalar bulunmamalı.

• Evde su geniş ağızlı kapta biriktirilmemeli.

• Küçük çocuk olan evlerde çatal bıçak çekmecesi çocuğun boyundan daha yüksekte olmalı.

• 9. aydan sonra tutunup kalkabilecekleri için, masa ve sehpa gibi mobilyaların üzerinden sarkan örtülere dikkat edilmeli. Bunları çekerken üzerlerindeki eşyaları düşürüp yaralanabilirler.

• Küçük çocuklar bahçede yalnız bırakılmamalı. Buradaki zehirli otları yiyerek zehirlenebilirler ya da böcek sokabilir.

• Giysilerinin üzerine, emzik ipi gibi boynunun etrafını dolanıp boğabilecek uzunlukta zincir ve ip benzeri şeyler takılmamalı.

• Giysilerinin üzerindeki kopma tehlikesi olan cisimler hemen onarılmalı.

• Vücudundaki bit gibi zararlıları temizlemek için zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalı.

• Gazyağı, petrol gibi maddeler daha önce içinde yiyecek ve içecek bulunan kaplara konulmamalı.

• Evde silah varsa boş olarak, çocukların ulaşamayacağı yerlere konulmalı.

• Elektrik prizlerinin mutlaka kapağı olmalı, elektrik kabloları koltuk arkası ya da halıların altına gizlenmeli

• Tadına bakmak amacıyla yiyebileceği için evde zehirli bitki bulundurulmamalı

• Ütü çocuğun bulunduğu yerde yapılmamalı.

• Pencere ya da dolap kapaklarının kırık camları hemen değiştirilmeli.

• Çocukların çarpıp düşebileceği köşeli mobilyalar alınmamalı.
<!--webbot bot="HTMLMarkup" endspan -->​


 
Geri
Üst