Geri git   Meleklermekanı.Com l ANA SAYFA > Aman Doktor Derdime Bir Çare > Çocuk Sağlığı ve Eğitimi > Bebek & Çocuk Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Forumları Okundu Kabul Et Melek Oyunları Üye Grupları

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08-10-2007, 12:25 AM   #1 (permalink)
Bizim Melek
 
Mirmiga - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
Mesajlar: 1.077
Ettiği Teşekkür: 0
24 Mesajına 33 Kere Teşekkür Edildi
Tecrübe Puanı: 25 Mirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the roughMirmiga is a jewel in the rough
Arrow DRD2 geni ve otizm


Otistik çocuklarda başta serotonin olmak üzere noradrenalin ve dopamine sistemlerine ait bozukluklar olduğu bugün için bilinen bir gerçektir. DRD2 geni beyinde dopaminerjik sistemi kodlayan bir gendir. Dopamin beynin ödüle yatkınlığını sağlayan sinir yapıları arasındaki iletişimi sağlayan bir maddedir. Şizofreni dahil pek çok psikiyatrik hastalıktan sorumlu olma ihtimali yüksek bir maddedir. Uyuşturucu, ilaç, alkol, sigara, yemek ve kumar bağımlılığı gibi çeşitli bağımlılık gösteren kişilerin bir kısmında bu genin
yokluğu söz konusudur. Ödül sistemlerinde genetik olarak yani soya çekim sonucu yetersizlik yani doyumsuzluk olan kişilerin bu tür bağımlılık davranışlarına yönelerek bu sistemi doyurmaya çalıştıklarını varsayabiliriz. Dopaminerjik sistem sadece soya çekim yani genetik olarak bozulmaz. Çeşitli ilaçlardaki uyuşturucu maddelerin hemen hepsi beynin ödül yani dopamin sistemleri üzerine etkiyerek bu sistemi bozarlar. O nedenle, bu sistem üzerine etkili ve geriye dönüşü olmayacak şekilde ödül sistemlerine bağlanma yeteneğinde olan maddeler de bağımlılığa yol açabilirler. O halde, bağımlılık beynin ödül sistemlerinin gerek genetik gerekse çevresel faktörler ile bozulması sonucu ortaya çıkar.
Depresyon varlığında alkole, uyuşturucuya, yiyeceğe bağımlılık mekanizmaları nasıl açıklanabilir? Dopamin ile çalışan tüm beyin sistemleri serotonin, norepinefrin, opioid, cannabinoid ve GABA diye bilinen sistemlerin karşılıklı etkileşimi altındadır. Yani serotonin yapılarındaki her hangi bir düzensizlik dopamin mekanizmalarını da etkiler.

Depresyonda hasar gören mekanizmalar başta serotonin düzenekleridir. Ancak serotoninin dopamin ve diğerleri gibi beynin diğer çalışma düzeneklerine etkili maddeeler üzerindeki etkileşimi dikkate alındığında depresyonun sadece bir mutsuzluk olarak kalmadığı kişinin uyku düzenini bozduğu aktivitelerini yavaşlattığı konsantrasyonunu bozduğu hatırlanmalıdır. Bütün bunlar depresyonun doğrudan etkilediği serotoninin yan etkileşimi sonucu ortaya çıkan belirtilerdir. Örneğin GABA sistemleri uyku üzerinde etkili sistemlerdir. Noradrenalin kişinin aktyivitesinde önemli rol oynayan bir sinir ileti maddesidir.

Serotonin çikolata, muz gibi pek çok gıdada mevcuttur. Depresyondaki kişilerin özellikle bu gibi serotonin içeren maddelere farkında olmadan yöneldikleri de sıklıkla gözlenen bir gerçektir. Yemek yemek de beynin serotonin mekanizmalarını harekete geçirerek kişinin mutlu olmasını sağlayan bir ödüle yatkınlık davranışıdır. O nedenle, depresyondaki kişi aşırı yemek yemek takıntılı davranışına yönelir. Yemek yemek dürtüsü o denli ağır basar ki kendisini bir türlü bu davranıştan alakoyamaz. Çabaladıkça depresyonu ağırlaşır. Ödüle yatkınlığın tek hücrelilerden insane gibi en ileri düzeyde gelişmiş tüm canlılarda doğuştan kazanılmış 8 dürtüden biri olduğu hatırlanırsa bu dürtünün karşı konulmazlığı anlaşılabilir. Ödüle yatkınlık davranışı canlı için hayati önem taşıyan bir dürtüdür ki doğa onu sonradan öğrenilşmiş davranışlar arasında bırakmayıp canlının doğuştan sahip olması gereken 8 dürtüden biri olarak kodlamıştır.

Otistik çocuklarda başta serotonin olmak üzere noradrenalin ve dopamine sistemlerine ait bozukluklar olduğu bugün için bilinen bir gerçektir. Bu çocuklarda sıklıkla uyku sorunları gözlenir ki bunlar arasında; uykuya geçememek, gündüz uyuyup gece uyanık kalmak gibi, uykuda yalnız kalmaya tahammülsüzlük, kısa bir sure uyuduktan sonra gecenin bir yarısı uyanmak, derin uyuyamak gibi uyku düzensizlikleri sayılabilir. Bütün bunlar otistiklerde ya serotoninin etkisi ile ya da doğrudan GABA sistemlerinde bir bozukluk olabileceği savını doğurur.

Otistik çocuklar ayrıca ağrıya duyarsızdırlar. Bu duyarsızlık yanan alevi tutmaktan kırılan bacağı üzerinde yürüme boyutlarına varacak bir ağrı duyarsızlığı boyutlarınba varabilir. Cannabinoid ve opium sistemleri ki bu sistemler ile dopamin serotonin ve noradrenalinin etkileşimine değinmiştik, ağrı duyumunun farkedilmesi ile ilişkili sistemlerdir. Bu gözlemler otistik çocuklarda bu sistemlerin de etkilenmiş olduklarının kanıtıdır.

Otistik çocukların çoğunun idrarlarında süttee bulunan kazein ve buğday gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteinlerin arttığı saptanmaktadır. Üstelik bu proteinlere bağlanmış morfin molekülü ile birlikte. Bütün bu gerçekler bu çocukların yoğurt ve peynir gibi süt ve süt ürünlerine ve tost, makarna, bisküvi gibi buğday ya da diğer tahıllardan yapılmış ürünlere gösterdikleri takıntılı davranışın altında yatan mekanizmaları her ne kadar halen araştırma halinde iseler de açıklar niteliktedir.

Ödül mekanizmaları ve otistik davranışlardan söz edebilmek, son yarım asrın bilgi birikiminden faydalanarak ve hala belli bir yetersizlik içinde olabilmiştir. Sözü edilen mekanizmalar tıp dışı bir okuyucuya karmaşık gelse de bu yazıda asıl anlatılmak istenen bilimsel düzenekler değil, bilimsel gerçeklerin bir sabah ‘İşte biz geldik' şeklinde su yüzüne çıkamadıklarıdır. Bilim noktalar şeklinde birikmektedir. Önemli olan bu noktaların kesiştiği anlamı yorumlayabilmektir. Son yarım yüzyıldır üzerinde binlerce çalışmanın sürdürüldüğü otizm de böyle yorumlara şiddetle muhtaç bir hastalıktır. Geleceğin bilimsel çalışmalarının otizme daha keskin virajlar aldırması ümidiyle.

__________________














Mirmiga isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
OYUN SİTEMİZ AÇILDI >>Oyunları Oynamak İçin Lütfen Oynamak İstediğiniz Oyunun Resime Tıklayın<<
Cevapla


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz Aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
otizm hastaligi nisan Çocuk Sağlığı ve Eğitimi 2 08-01-2008 03:26 AM
İlk Nefes Geni RüYaM Garip Olaylar 0 05-10-2007 10:49 AM
Otizm skalası nedir? RüYaM Bebek & Çocuk Hastalıkları 0 18-08-2007 07:57 PM
Doktorlar kanseri yapan geni yok etti *MaWi Herşeyin başı sağlık ! 0 17-08-2007 12:45 PM


Bütün Zaman Ayarları WEZ +4 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:17 AM .


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
Dost Siteler- Sitemiz; Başka Sitelere Para ile LİNK SATIMINI ASLA Desteklememektedir. Private Serverlar Sağlık Bilgisi Güzellik Bakımı Moda Güncel Kadın ve Cinsellik Gebelik TEKplatform UslanmaM MaxiCep.Com Web Stats

Kadın Üyelerimiz konular hakkındaki yorumlarını ve görüşlerini, üyelikleri tarafımızca onaylandıktan sonra yazabileceklerdir. Bu yazılardan telif hakkı sahibi olduğu yazı resim vb ürünlerin kullanılması durumunda doğabilecek her türlü hukuki sorumluluk ve cezai sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.Sözkonusu haksız kullanım nedeniyle MELEKLERMEKANI.COM'un hiçbir hukuki sorumluluğu BULUNMAMAKTA olup haksız kullanım nedeniyle Meleklermekanı.Com'un üçüncü kişilere ödemek zorunda kalabileceği her türlü tazminaz ve/veya idari/adli para cezaları Meleklermekani.Com kullanıcılarına rücu edilecektir. Site Yöneticilerimiz itina ile içerik kontrolleri yapmakta, emeğe hassasiyetle saygı göstererek telif haklı içeriklerin ve konuların açılmamasını sağlamakta isede, Meleklermekanı.Com' da yasalara aykırı unsurlar ve/veya telif haklı içerikler bulunduğunda İLETİŞİM'e, ADMİNLERE editor@meleklermekani.com mail adresine bildirilmesi durumunda, gereği ivedilik ile yapılacaktır.