B Harfi İle Başlayan Vitaminlerin Listesi

T

TİTAN

Forum Okuru
B Harfi İle Başlayan Vitaminlerin Listesi
B Harfi İle Başlayan Vitaminler

B İle Başlayan Vitaminler Nelerdir




Suda eriyen vitaminler grubu olan B vitaminleri de çeşit çeşit melekler ve her birinin ayrı bir özelliği var. İşte B Harfi İle Başlayan Vitaminler listemiz ve çeşitli bilgiler...




b_vitamini-214.jpg



Suda eriyen ve vitamin karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı maddeler B grubu vitaminleri adını alırlar ve hücre metabolizmasında önemli yerleri vardır. B grubu vitaminleri arasında Biotin, folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit gibi vitaminler bulunmakta ve B vitamini karışımı adı ile anılmaktadır.


B grubu vitaminler deyince aklınıza genellikle birkaç taneden fazlası gelmeyecektir. Oysa suda eriyen vitaminler arasında bulunan B grubu vitaminler tam 11 tane… Hepsinin de birbirinden farklı ve hayati önemi bulunuyor.

B1: Yaşlanmaya karşı koruyor, metabolizmayı düzenliyor. Eksikliğinde kabızlık, unutkanlık, iştahsızlık ortaya çıkıyor.

B2: Tip 2 diyabet hastalarına veriliyor. Bazı kanserlerin gelişimini, kansızlığı ve kataraktı önlüyor.

B3: Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin yakılarak enerji üretilmesinde görev yapıyor. Eksikliğinde ishal ve bunamaya rastlanıyor.

B5: Böbreküstü bezinden kortizon salgılanmasında ve kolesterol oluşmasında rol alıyor. Yetersizliğinde kalp hastalığı, kramplar ve karın ağrısı oluşuyor.

B6: Karaciğer ve kaslardaki şekerle proteinleri şekere dönüştürüyor. Eksikliğinde dil ve ağızda iltihap, depresyon ile bilinç bulanıklığı görülüyor.

B7: DNA’nın çoğalmasında etkili oluyor. Eksikliğinde saç dökülmesi, cilt bozukluğu, depresyon, halsizlik, halüsinasyon ve bacaklarda uyuşma oluyor.

B9: Kan yapımı için gerekli. Damar sertliği, kalp krizi, felç, işitme azlığı, tansiyon ve bunamaya engel oluyor. Hamilelik öncesi alınması gerekiyor.

B12: Kırmızı kan hücresi ve DNA yapımı için gerekiyor. Eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, bulantı, kabızlık, yürümede zorluk ve gaz problemi oluşuyor.

B15: Kolesterolü azalttığı, protein yapımına yardımcı olduğu biliniyor. İçerdiği siyanid maddesi kanser tedavisinde kullanılıyor.

B17: Bir bitki bileşiği. İçinde şeker ve siyanid bulunuyor. Rusya’da kanser tedavisinde kullanımına izin veriliyor.
B-x: Folik asit vitamininin yapısında bulunuyor. Kırmızı kan hücrelerini destekliyor. Saç sağlığını koruyor.
 
Geri
Üst