Kasımpatı (Chrysanthemum)

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Kasımpatı (Chrysanthemum)
Asteraceae ailesinde yer alan bir cinstir.Ana atani Çin, Japonya dır.
Asya ve Kuzeydoğu Avrupa bitkisi olan Krizantem yarım ila bir buçuk metre boyundadır.
Çiçekleri iri, katmerli ve türlü renklerde, sonbahardan kışa kadar açan bir süs bitkisi



Otsu, yıllık bitkiler olan Chyrsanthemum büyük çiçek başlarına sahiptirler, yabanileri beyaz, sarı veya pembe renkler gösterir.


Park ve bahçelerde yetistirilen güzel çiçekleri olan süs bitkisidir.
Çok çeşit çiçeği var. Katmerlisi, yalınkatı, sprey gibi ince çeneklisi, içe dönük, dışa dönük, tek renk ya da kendi içinde alacalı olanları.



M.Ö. 500 yılından gelen kaynaklarda, anavatanı Çin’de de hem bahçede hem de ev içi süs bitkisi olarak kullanıldığı yazılı. Çinliler dışında bir de Japonlar tarafından sahiplenilip ulusal bitki ilan edilmiş.

Son bahardan kışa kadar çiçek açar. Çiçekleri türlü renklerde olur, büyüklükleri görünüşleri de cinsine göre değişir. Küçük kasımpatı çiçekleri çok güzel birer düğmeye benzer. Büyüklükleri toparlak görünüşlü çok gösterişlidir.
kasimpatiyg3.jpg

Kasımpatı kolay yetiştirilebilir. Bunun için nisanda alınacak fideler önce saksıya dikilir, kök salmaya başladıktan sonra iyi gübrelenmiş kumlu bir toprağa aktarılır. Kasımpatı çiçeği sık sık su ister. Bitki büyüdükçe yeni sürgünlerin ucu koparılmalıdır. Bu bitkinin daha gür büyümesini, dal budak salmasını sağlar.
ÖZELLİKLERİ:
Serinlikten hoşlanır. 15 derece idealdir.
IŞIK: Aydınlık bir yerde bulundurulur. Öğle güneşinden korumalıdır.
SULAMA: Toprağı daima nemli olmalıdır. Haftada bir kaç kez su verilir.
NEM:Ara sıra yapraklarına su püskürtülür.

Modern kasımpatılar yabani akrabalarından çok daha göz alıcı.Çiçekler birçok farklı form ve renkte olabilir. Ayrıca bu cins geliştirilmiş birçok hibrit ve binlerce çeşit barındırır. Geleneksel sarı rengin yanı sıra, beyaz, mor ve kırmızı renkleri de görmek mümkündür.
Türkiye’de yetistigi yerler: Ege, Akdeniz, Marmara bölgesi.
Kullanildigi yerler: Balkanlarda yetisen ve Chrysanthemum cinerariae folium adi verilen türündan, böcek öldürücü ilaç yapilir.
 
Geri
Üst