Deterjan Kirleri Nasıl Çıkarır?

T

TİTAN

Forum Okuru
Deterjan Kirleri Nasıl Çıkarır?
deterjan kiri nasıl çıkarır
deterjan, kiri nasıl temizler, lekeyi nasıl çıkarır, lekeler, içeriği, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

deterjan-122.jpg



Sevgili melekler,
Hergün defalarca bulaşık makinalarımız,çamaşır makinalarımız çalışır.Mutfak eşyalarımız ya da kıyafetlerimiz makinadan tertemiz çıktıklarında hoşumuza gider,hatta gururlanırız.Ama hiç düşündük mü ,o bir avuca bile sığmayan beyaz toz zerrecikleri nasıl oluyor da en yağlı vıcık vıcık kirleri pırıp pırıl yapıyor?

Tabi ki bunun kimyevi bir cevabı var:
Deterjanın temizleyici etkisinin bir nedeni suyun yüzey gerilimini azaltarak temizlenecek nesnenin içine suyun iyice girmesini sağlama*sıdır. Ayrıca, deterjan kir parçacıklarının ve yağların oldukları yerden çıkmasını kolaylaş*tırır ve onların yeniden çökmesini önler. Bir tür protein olan enzimleri içeren "biyolo*jik" deterjanlar, yağ ve katı kirlerden daha zor temizlenen ter ve kan lekelerini de temiz*leyebilir.

Deterjanlar sert sularda bile kolayca köpürür. Atık sulardaki deterjan köpükleri arıtma tesislerinde ayrıştırılamaz ve bu suların akıtıl*dığı akarsu ve denizlerde kirlenmeye neden olur. Bu nedenle günümüzde Türkiye ile birlikte dünyanın birçok ülkesinde "yumu*şak" deterjan denen kolay ayrışabilir deter*janların üretimine geçilmiştir. Bunlar bakteri*lerin etkinliğiyle bileşenlerine ayrılır ve doğal çevreyi daha az kirletir.
 
Geri
Üst