Aksaray Müzesi Ücretsiz ve.....

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Aksaray Müzesi Ücretsiz ve.....
aksaray müzesi
aksaray, müzesi, ücretlimi, bedava, resimleri, hakkında bilgiyi buradan bulabilirsiniz



Hanımlar Bu müzeyi gezmek bedava imiş. Ben bilmiyordum eğer ki yakın zamanlarda gidersem o tarafa kesin uğramak istiyorum..


Dünyanın bilinen en eski beyin ameliyatının izlerini taşıyan 10 bin yıllık kafatası ile bir kedi mumyasının da sergilendiği Aksaray Müzesi'nde girişler 2009'da ücretsiz hale getirilmesine rağmen ziyaretçi sayısının düşmesi yetkilileri şaşırttı.


kafatasi-34f.jpg


Aksaray Müze Müdür vekili Fahri Ayçin yaptığı açıklamada, Aksaray Müzesi'nin 2006 yılı sonunda hizmete girdiğini, müzede 13 bin civarında arkeolojik ve etnografik eser bulunduğunu söyledi.Nitelikleri açısından Türkiye'nin sayılı müzelerinden olan Aksaray Müzesi'nin Kapadokya bölgesi içinde de ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Ayçin, “Orta Anadolu'nun tarih öncesi en eski yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'ten çıkarılan eserler müzede sergileniyor” dedi.


aksaray muzesi-3b4.jpg

Aksaray Müzesi'ndeki bazı eserlerin Türkiye'de tek olduğunu kaydeden Ayçin, şunları ifade etti:“Arkeoloji salonumuzda Aşıklı Höyük'ten çıkartılan 10 bin yıl öncesine ait dünyada bilinen ilk ameliyatlı kafatası bulunuyor. Genç bir kadına ait bu kafatası, tıp tarihinde bilinen ameliyatlı en eski kafatasıdır. Kapadokya'nın geçmişini yansıtan geç Hitit dönemine ait işlenmiş bir taş eser de müzemizde sergilenmektedir. Mumya salonumuzdaki Bizans dönemine ait mumyalar ve bunlara ait eşyalar dikkat çekicidir. Yine Bizans döneminden kalma kedi mumyası da Türkiye'de başka hiçbir müzede yoktur. Özellikle çocuk mumyaları bugüne kadar korunmuş olmalarıyla ilgi çekmektedir.”
ÜCRETSİZ OLMASINA RAĞMEN ZİYARETÇİ SAYISI AZALDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerinin bir kısmının 2009 yılı içinde ziyaretçilere ücretsiz hale getirildiğini vurgulayan Ayçin, “Ziyaretçilere ücretsiz hale getirilen 45 ildeki 83 müze ve ören yeri arasında Aksaray Müzesi de yer alıyordu” dedi.Müzeye girişlerin ücretsiz hale getirildiği 2009 yılında ziyaretçi sayısının azalmasının kendilerini şaşırttığını belirten Ayçin, şöyle devam etti:“2009 yılı Temmuz ayından itibaren Aksaray Müzesi'ne ziyaretler ücretsiz hale geldi. Buna rağmen ziyaretçi sayısının düşmesinin nedenini biz de çözemedik. Aksaray Müzesi'ne 2008 yılında 7 bin 14 yerli turist ziyaret etti. 2009 yılı içinde ise müzemizi ziyaret eden turist sayısı 5 bin 332'ye geriledi. Ayrıca müzeye yabancı turist ziyaretlerinin başlaması çok önemli. 2009 yılında müzemizi ziyaret edenlerin 167'sini yabancı turistler oluşturuyor.


2010 yılının Ocak ayında ulusal basında müzede bulunan mumyalarla ilgili çıkan haberler buraya olan ilgiyi arttırdı. 2009 yılının Şubat ayında müzeyi 150 kişi ziyaret ederken, 2010 yılının aynı döneminde bu rakam 545 oldu. Bizim hedefimiz Antalya, Konya ve İstanbul üzerinden Kapadokya'ya gelenlerin Aksaray Müzesi'ni ziyaret etmesidir. Kapadokya'ya turist getiren acentelerle bağlantıya geçip, turların Aksaray üzerinden Kapadokya'ya ulaşmasını amaçlıyoruz. Kapadokya'ya gelenlere ücretsiz olarak özellikle mumya görme fırsatı sunuyoruz.”​
Ayçin, Aksaray Müzesi'nin iyi tanıtılması halinde her yıl on binlerce yabancı turist tarafından ziyaret edileceğini sözlerine ekledi.
 
Geri
Üst