Lozan Anlaşmasında Gizli Madde Var mı ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Lozan Anlaşmasında Gizli Madde Var mı ?
lozan anlaşması gizli madde
lozan anlaşması maddelerinde gizli madde



Sevgili melekleri bir misafirimizin sorduğu soru üzerine açtığımız bu konuda Lozan Barış anlaşması maddeleri içinde gizli madde var mı sorusunun yanıtını arıyoruz :)

lozan-69.jpg



Lozan Antlaşmasında bulunan gizli bir maddede "Türkiye Cumhuriyeti 2023 yılına kadar,Petrol ve stratejik önemdeki madenlerini çıkartamaz" diye bir maddenin olduğundan bahsedilir.

Önceden de duyardım ama gerçeklik payı olduğunu düşünmemiştim. Gece bi arkadaşla sohbet ederken konu buraya geldi.

Arkadaşım bu konuda Türklerin Türk topraklarında petrol aramasına bile yılda max. 10 kez izin verildiğini ve batı kaynaklı şirketlerin topraklarımızda yılda binlerce kez petrol kuyusu açtığını söyledi.

Ayrıca bizde batı karşıtı partilerin bir etkinliğinin olmaması, İngilizlerin Lozan Antlaşmasından sonra İstanbul'u terketmeleri , Lozandan sonra yeni bir anayasa yapılması, devletin temel niteliklerinin bu süreçten sonra değiştirilmesi Lozan'da bize bazı şeylerin dayatıldığını düşündürüyor. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı'nın 2023 sonrası enerji açığımız olmayacak demesi çok düşündürücü. Kazdağlarındaki altın rezervlerinin çok yüksek olduğu söyleniyor.

Bütün bunlar böyle birşeyin varlığını sorgulamama neden oluyor.

Benim merak ettiğim böyle gizli bir madde var mı? Var ise, İnönü böyle bir maddeyi nasıl veya hangi şartlarda kabul etmiştir? Böyle gizli maddelerin içeriğini gizlliliğin doğası gereği bilemeyiz ama varmı yok mu bu konuda kesin bir bilgi varmıdır? Araştırma yaptım ama hakkında pek birşey bulamadım, bilgisi olanlar bilgilendirirse sevinirim.
 
Geri
Üst