Estağfurullah kelimesi

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
Estağfurullah kelimesi
estağfurullah nasıl yazılır
Estağfurullah Arapça bir ünlem. Sözlük anlamıyla "Tanrı'dan mağfiret, bağışlama dilerim" demek. Başlıca dört sözlükten alıntılar yapacağım. Bu kelimenin anlamından ziyade günlük dilde ne amaçla söylendiği, nerelerde kullanıldığı daha önemli; doğrusu biraz da çeşitli.


* Osmanlıca-Türkçe sözlük yazarı Ferit Devellioğlu'ndan başlayalım. Ona göre estağfurullah kelimesi şu anlamlarda söylenir: rica ederim/hiçbir zaman/mahcup ediyorsunuz/hâşâ ("kesinlikle kabul etmem")/bir şey değil.

* Türkçe Sözlük (TDK) kısaca: Teşekkür edilen veya övülen bir kimsenin söylediği bir incelik ve alçakgönüllülük sözü, diyor.


* Meydan Larousse "değişik kullanımları olan söz" diyor: "teşekkür" karşılığı rica ederim, bir şey değil anlamında/"değil, hayır" anlamında reddetme sözü olarak/alçakgönüllülük ifadesi olarak.

* Büyük Larousse estağfurullah kelimesi üç durumda kullanılır, diyor: 1. Övülen veya teşekkür edilen bir kimsenin söylediği incelik ve alçakgönüllülük sözü. 2. Kendine olumsuz bir nitelik yakıştıran bir kimseye "Hiç de değil!" anlamında söylenen nezaket veya alay sözü. 3. Karşısındakinin, kendisinden beklediği işi, kendisi için yük saymayan kimsece söylenen nezaket sözü.
 
Geri
Üst