Yeni Doğan Bebekle İlgili Merak Ettiklerimiz

$ul€

Yeni Üye
Üye
Yeni Doğan Bebekle İlgili Merak Ettiklerimiz
yenidoğan bebek ile ilgili merak edilenler bıngıldak nasıl zarar görür
Yeni Doğan bebek nasıl yatırılmalıdır?
Yeni doğan bebek uyurken sırt üstü ya da yan pozisyonda yatırılmalıdır.

bebek2-1a7.jpg


Bebeklerde baş kontrolü yoktur. Bu yüzden bebekler yüzüstü yatırılmamalıdır. Yumuşak yerlerde ve yüz üstü yatan bebeklerde boğulma, ani bebek ölümü sendromu görülür.
Önceden sağlıklı olan bebeğin nedeni bilinmeyecek durumda aniden ölmesi durumu ani bebek ölümü sendromu olarak bilinir. Yüzüstü yatış, annenin sigara içmesi, bebeğin aşırı ısıtılması, bebeğin yumuşak yatırılması ani bebek ölümü sendormuna sebep olabilir. Prematüre bebeklerde solunum düzensizliği nedeniyle bazı problemler görülebilir bu sebeple prematüre bebeklerde ani ölüm sendromu daha sıktır.

Bıngıldak ne zaman kapanır?
Yeni doğan bebeklerde saçın üst kısmında yumuşak bölüm vardır. Buraya bıngıldak adı verilir. Bıngıldak, bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından kolayca geçmesini sağlar. 1 yaşında en geç 1 buçuk yaşında bıngıldaklarının kapanması gerekir. Eğer kapanmazsa bebekte tiroid, kemik problemi var mı diye kontrol edilmelidir. Ufak dokunmalalarla bıngıldak zarar görmez, ancak ani sert dokunuşlarla zarar görür.

Doğum lekesi nedir?
Doğum lekelerinin nedini bilinmemektedir. 2 tüp doğum lekesi vardır. Bunlar damarsal yapıda ve pigment yapıda doğum lekeleridir.

Yeni doğan bebekte dışkı nasıl olmalıdır?
Bebek ilk doğduğu gün siyah renkte dışkı yapar. Dışkının rengi anne sütü içtikçe yeşil 3-4 gün sonra ise sarı renge dönüşür. Bebeğin dışkısının yarı sulu olması normaldir. Bazı durumlarda simsiyah dışkı devam eder. Bebek 1 haftalık olmasına rağmen dışkı siyah renkte ise mutlaka doktora görünmelidir. Dışkı beyaz renkte ise karaciğer hastalığı olabilir. Bu durumda da mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

 
Geri
Üst