Çocuğun Okulda Yaşayabileceği 5 Sorun!..

T

TİTAN

Forum Okuru
Çocuğun Okulda Yaşayabileceği 5 Sorun!..
çocukların okul sorunları, nelerdir, ne yapılmalı, nasıl yaklaşmalı, öneriler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

okul ve cocuk-366.jpg


Sevgili melekler,
Çocuklarımız okula başladığında dikkatle ve yakından onları takip etmek gerekir.Bu dönemde öğretmenine ve arkadaşlarına yaklaşımı dikkatle gözlemlenmelidir.Sorun çıkması olağandır.İşte okulda çıkabilecek bazı sorunlar ve yapmamız gerekenler:

1. Çocuğunuz öğretmeniyle sorun yaşayan ve şikayeti olan çocuklardan mı?

Çoğu çocuk, öğretmeni hakkında şikayetçi ve öğretmene karşı aldığı tavrıyla öğrenme yetisini tehlikeye atıyor demektir. Siz de bu durum karşısında sakın ön yargıya kapılmayın ve onunla bir olmayın. Bu sorunu nasıl çözebileceğinizi ve yapmanız gerekenleri düşünün. Onunla ve öğretmeniyle güzel bir şekilde konuşun ve bir hafta bekleyin. Herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın. Eğer çocuğunuzun sorunu hala devam ediyorsa, okul müdürüne kadar gidin konuşup halletmeye çalışın. Bu sorun belki öğretmeniyle bir yıl sürebilir ama yenilgisi bir ömür boyu sürebilir.

2. Çocuğunuzun öğrenme endişesini ve kapasitesini biliyor musunuz?

Bir çocuk, gerçekten matematik, okuma ya da konuşma konusunda çabaladığı halde sorunlar yaşıyorsa, büyük bir sorun var demektir. Çocuğun kapasitesi olmasına rağmen anlamıyorsa çabalamıyor da olabilir. Çalışmasına ve çabalamasına rağmen başarılı olamayan çocuğun da, anlama problemi özürü var demektir. Bu türdeki çocukları özel eğitim rehabilitasyon okullarına göndermek en iyisidir. Bu durumu kabullenip erken tedavi edilmediği taktirde her şey çok daha kötü olabilir. Çocukta en başta benlik saygısı gelişmez ve dışlanmaya hakaret edilmeye mahkum olur. Böyle durumların kabul edilerek hemen özel testlerin yapılıp tedavi edilmesi gerekir.

3. Çocuğunuzu okuldaki şiddete ve kavgalara karşı bilinçli mi?

Çocukların anlayışlı olması için ebeveynlerin çocukları iyi yetiştirip ve bazı şeyleri açıkça anlatıp bilinçlendirmesi gerekir. Çocuklarıyla ilgili olan anne babalar, sorunlu çocukları belirleyip ailelerden ve okulun rehberlik servislerinden yardım istenmelidir. Bunu nasıl yapabilirsiniz;

Çocuğunuzla arkadaş olun. Onun bütün sorunlarını dinleyin. Ona hiç sert ve kırıcı konuşmayın, şiddet uygulamayın. Size gelip bütün sorunlarını anlatması için ona yol gösterin ve güzel şeylere yöneltin.

Ona her zaman ‘sana inanıyorum’ yanıtını verin ve her söylediğine inanın.

Eğer okulda veya dışarda tehditler kavgalar varsa, size anlattığında kavgayla yanıt vermeyin. Hukuksal yollarla halledin ve buna ona gösterin. Kavganın şiddetin yanlış olduğunu öğretin.



4. Okulunda onu doğru yönlendiren rehberlik öğretmeni var mı?

Çocuğunuzun okulunda mutlaka rehberlik öğretmeninin olmasına önem verin. Rehberlik ve danışman öğretmenleri çocuğunuzun bilinçli bir şekilde yetiştirilmesini ve hayata yönelik planlarında rehberlik yapmalarını sağlar. Sizin izniniz dışında çocuklarınızın birşey yapmasını veya ders değişikliklerini engellenmesini sağlamalısınız. Eğer danışmanın becerilerinin çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin değilseniz, başka bir danışman isteyebilirsiniz.

5. Çocuğunuzun sorunlarından haberdar mısınız? Onu dinliyor musunuz?

Çocuğunuzun sorunlarına kulak verin ve yardımcı olun. Bunun için;

* Çocuğun öğretmeni veya danışmanlarından tavsiye alın. Çocuğunuzun yetenekliyse onu buna göre yetiştirin.

* Çocuğun, görünüm, düşündükleri, hal ve hareketlerine dikkat edin ve onu dinleyin. Problem varsa bu sorunları dinleyip birlikte çözün. Erken farkedip çözemezseniz ileride çok büyük sorunlara yol açabilir.

* Çoğunuzdan beklentilerinizi kontrol edin. Çok fazla beklentiler içindesindeyseniz bunu çocuğunuzun potansiyeli yönünde ayarlayın. Sonra ne siz ne çocuğunuz üzülsün.

* Çocuğunuzun okuldaki en büyük sorununun ne olduğunu öğrenin. Çözüm önerilerini dinleyin. Çözümlere katılıyor musunuz, başka sorunlar var mı buna göre çözüme karar verin.
 
Geri
Üst