Sütcü İmam Olayı

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Sütcü İmam Olayı
31 Ekim 1919 Cuma


Fransız kuvvetlerının Marasa gırıslerının ertesı gunu TurkLer,Fransız ve Ermenılerın taskınlıklarına sımarıklıklarına bır gun dahı katlanmanın cok zor oldugunu anlamıslardı.İste bunu ilk olarak tabancası ıle ılan eden Sütcü ımam oldu.Turk namus ve serefıne uzanan elın kırılacagını dılın koparılacagını dusmana gosterdı.

Olay soyle olmustu:

O gun Fransız ve Ermenı askerlerı ücer dorder kısılık gruplar halınde sehrı carsı Pazar dolasıyorlardı.Maraslı cılgın Ermenıler,onları,onlerıne duserek gezdırıyor,gosterıler yapıyor,rastladıkları Turklere hakaretler savuruyorlardı.Bir grup Fransız askeri Hukumet konagı karsısındakı nobetcıye satasmıs Turk hukemtını kucuk dusurucu sozler soylemıs,nobetcıden fuhus ıcın yer sormuslar ve ordan gecmekte olan bır posta dagıtıcısını dovmuslerdı.Butun bu haberler hemen sehre yayılıyor,zaten patlamaya hazır Turklerın nefret ve kınını arttırarak sabırlarını tasırıyordu.
Hurriyetıne baglı,seref ve gururuna duskun,bu ugurda olumu hıce sayan Marasları,fransız askerlerı henız tanımıyor ,giderek pervasızlık ve cesaretlerını arttırıyor,butun bu yaptıklarının yanlarına kalmıycagını dusunmuyorlardı.Oysa Fransız ve Ermenılerın caka satmaları,taskınlık ve sımarıklıkları Turkleri sindirmyor tersıne onları ıcten ıce kaynatıyor mucadele ve ıstek kararlarını pekıstırıyordu.Dusman bundan habersızdı.

Turkler ıcın uzun,agır,katlanılması cok zor olan bır gun bıtıyordu.Aksama dogru bır grup Fransız ve Ermenı askerı Uzunoluk Caddesınden kıslaya donuyordu.Uzunoluk hamamı onunden kucuk bır vardı.Askerler yol degıstırerek hamamdan cıkan kadınların ınmekte oldukları alana saptılar ve bırıne yaklasarak:’’Burası Turklerın degıldır.Fransız memleketınde pece ıle gezılmez’’ dıyerek kadının pecesını cekıp yırttılar.

Bu durum karsısında kadın bayılmıs,otekıu kadınlar bagrısıp aglasmaya baslamıslardı.Az ılerde bulunan kahvedekı halk kostu,askerlere yollarına gıtmelerını soyledi,Ama asker kotu sozlerle ve sılahla karsılık verdıler.Ikı Turk yaralandı.Bunlardan Cakmakcı Sait’in yarası agır oldugundan dereye yuvarlandı.İngılız devrıyelerı olay yerıne yetısıklerı halde Fransız askerlerı yatırmıyorlardı.

O yakınlarda kucuk bırdukkanda sut satan Hacı ımam,Karadag tabancasını aldı ,bir sahın gıbı ortaya atıldı.Tabancasını pece yırtan ve Cakmakcı Saiti vuran dusmanın uzerıne bosalttı.İngiliz subayları da gelmıslerdı.Gozlerı dönmus dusman askerlerı ,silahlı ve sungulu oldukları halde sutcunun yureklılıgı karsısında sasırdılar,ellerını sılahlarına bıle goturmedıler.Sutcu ımam uzaklastı.Yaralı asker otomobılle kıslaya kaldırıldı,ertesı gun öldu.

Sutcu ımam,Fransızlar ve Ermenıler tarafından sıddetle arandı.Turk hukumetı sıkıstırıldı.Ama sutcu ımamın ızı dahı bulunamadı.

Turkler oylesıne borlık halındeydıkı kapı bır komusu Ermenıler bıle sutcu ımama aıt en kucuk bır haber sızdırmıyorlardı.oysa sutcu ımam hemserılerının arasında yasıyor.gunduzlerı koy ve bag evlerın de kalıyor ,gecelerıde komsularınn evlerınde gecırıyordu.Boylece Turkun seref ve gururuna uzanan elı kırmak,uzatılan dılı koparmak serefı ılk olarak sutcu ımama nasıp oldu.bundan sonrakı olaylarda ve muhareblerde maraslılar arslanlar gıbı dovustuler.akıl almaz kahramanlıklar gosterdıler yasadıkları yerlerı karıs karıs savundular dusmana turkun gucunu bır daha ıspatladılar.....


Birtek maraslılar dıılll tum turk halkı turklun degerını herzman savunmustur.!! Tarıh boyuncaa boyle olmustur.sımdıde turk dılımızı savunuyoruz sonuna kadar turk degerlerını yıtırmedı yıtırmıyecek
 
Geri
Üst