Diş gıcırdatmaya çözüm!

sılam_nisa

Hamiş Melek
Diş gıcırdatmaya çözüm!
diş gıcırdatmaya bitkisel çözüm
Sevgili melekler; benim ciddi sıkıntılar yaşadığım diş gıcırdatma konusunda içimi rahatlatacak tedaviler olduğunu öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim.Faydalı olması ümidiyle :)
dis_gicirdatma-18f.jpg


Diş gıcırdatmaya çözüm!
Geceleri istem dışı dişlerinizi sıkıyor, gıcırdatıyor, buna bağlı dişlerde aşınma sorunu yaşıyor, soğuğa karşı hassasiyet ile karşılaşıyor ve ilerleyen süreçte dişlerinizi kaybetme riski mi taşıyorsunuz?
Gıcırdatma sonucunda şakak ve yanak bölgesinde kasların aşırı çalışmasından dolayı kas ve baş ağrısı yaşıyor, çene ekleminde çıtırtı ve kenetleme ile karşılaşıyorsanız, tıbbın birçok alanında kullanılan "botoks" ile bu sıkıntılar ortadan kalkıyor.
Uzmanlar, diş gıcırdatmasının bir zaman sonra diş kayıplarına gidebilen sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunarak, "botoks" enjeksiyonu ile kastaki stresin ve aşırı çiğneme kuvvetinin ortadan kaldırılarak ilgili kasta rahatlama sağlandığını belirtiyor. Uygulama ile kasa herhangi bir zarar verilmediğine, çiğnemeyle ilgili hiçbir sorun yaşanmadığına dikkat çekiliyor.
Mayasante Polikliniği’nden diş hekimi Yalçın Erdin, yaptığı açıklamada, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen "Bruksizm"in genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olarak tanımlandığını söyledi.
Diş gıcırdatma alışkanlığının psikolojik kökenli bir sorun olduğunu belirten Erdin, günlük stresler ve kontrol altına alınamayan diğer duyguların uykuda meydana gelen diş gıcırdatmaya neden olduğunu ifade etti.

Erdin, tedavinin ihmal edilmesi halinde dişlerde ve çene eklemlerinde birtakım sorunlar ortaya çıkabildiğine dikkati çekerek, dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda diş yüzeylerinde aşınmalara, bu durumun da özellikle ön dişlerde kısalmaya neden olduğunu vurguladı.
Uzun süreli diş sıkma sonucunda dişlerde çatlak ve kırıkların oluşabildiğini ifade eden Erdin, "Soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Ani diş
sızlamaları başlar. Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler kemik desteğini kaybederek sallanmaya başlar. Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına ve bu da zamanla baş ağrısına sebep olur. Çene eklemine aşırı yüklenme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilmektedir" uyarısında bulundu.
ÇİĞNEME KASINA BOTOKS İLE RAHATLAMA SAĞLANIYOR
Tedavi ile dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararların önlenmesi ve ağrının ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirten Erdin’in verdiği bilgiye göre, diş hekimi tarafından uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacıyla alt ve üst çene dişlerinin arasına "gece koruyucuları" yerleştirilebiliyor. Ancak gece koruyucuları tek başına yeterli olmayabiliyor.
Birçok alanda kullanılan "botoks" diş gıcırdatmasında da yeni tedavi metotları arasında yer alıyor. Çok yüksek dozlarda kullanılmadığı sürece vücuda bir zararı olmayan besin toksini olarak tanımlanan botoks, kas dokusuna ya da başka bir dokuya zarar vermiyor. Sadece kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önlüyor. Kasların kasılmasına engel oluyor.
Yeni geliştirilen bir uygulamayla çiğneme kasına botoks uygulanarak diş gıcırdatmasından kurtulmak mümkün oluyor. Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına (masseter kası) belirli noktalardan yapılan botoks enjeksiyonu, kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırıyor. Böylece kasta rahatlama sağlanıyor ve geceleri diş gıcırdatma, diş sıkma sorunu ortadan yok oluyor.
"ÇİĞNEME İLE HİÇBİR SORUN YAŞANMIYOR"
Çok güçlü olan masseter kasına yapılan doğru uygulamayla kasa herhangi bir zarar verilmediği gibi, çiğnemeyle ilgili hiçbir sorun da yaşanmıyor. Hasta günlük yaşamında bunun etkilerini hissetmiyor. Sadece istenmeyen kasılmalar, kontrol dışı sıkmalar ortadan kalkıyor.
Uygulama 5-10 dakika içinde yapılıyor. Bazı kişilere birkaç hafta sonrasında ilave enjeksiyon gerekebiliyor. Hastanın durumuna bağlı olarak, 6-9 ay sonrasında botoksun etkisinin geçmesine bağlı olarak işlemin tekrarlanması isteniyor.
 
Geri
Üst