Hangi Besinde Hangi Vitamin Bulunur

M

Misafir

Forum Okuru
Hangi Besinde Hangi Vitamin Bulunur
vitaminler hangi besinlerde bulunur
Hangi Besinde Hangi Vitamin Bulunur



Merhaba Sevgili Melek'ler, bu yazımızda hangi vitamin hangi besinde bulunur diye soru yönelten misafirimiz için ve sağlıklı beslenmek isteyen tüm arkadaşlarımız için, hangi besinde hangi vitamin var hepsini öğreniyoruz.


84d9da8017897b.jpg



A Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında (balık yağı) bulunur. Ayrıca tereyağı ve peynirde de bulunur. Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır(alfa karoten). Sonradan A vitaminine dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.

B Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur. Iştah, sindirim ve sinir sistemi için gereklidir.
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur.

B-1 Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur.

B-2 Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır


B-12 Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Karaciğer, et ve yumurtada bulunur.

C Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lazımdır. En çok sigara içenlere gereklidir.
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.

D Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır. Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur.

E Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Büyüme ve üreme için gereklidir. Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur

K Vitamini Hangi besinlerde bulunur?
Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir. Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde vardır
 
Geri
Üst