ergenlik çağinda beslenmede dikkat, tüm gelecegimizi etkiliyor!

C

cücük

Forum Okuru
ergenlik çağinda beslenmede dikkat, tüm gelecegimizi etkiliyor!
ergenlik döneminde beslenme, ergenlik döneminde beslenmenin önemi nedir,


Ergenlik döneminde nasil beslenilmeli?
Adölesan (ergenlik) dönemi fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden birçok değişimin bir arada yaşandığı bir çağdır. İşte beslenme önerileri..
Sorumluluklarin ve sorunların arttığı, vücut şeklinin değişikliğe uğradığı, bağımsızlığın üst düzeyde yaşandığı bu dönemdeki davranış değişiklikleri kişinin beslenme düzenine ve alışkanlıklarına da yansır. Adölesan dönem kızlarda 10, erkeklerde 12 yaşında başlar ve 18-20’li yaşlara kadar devam eder. Ergenlik öncesi dönemde yavaşlayan büyüme hızı bu dönemle birlikte yeniden artar. Hem büyümenin hızlanması hem de etkinliğin artması toplam enerji ve besin öğeleri gereksinimini yaşamın hiçbir döneminde görülmeyecek derecede yükseltir.

Buna karşın ev dışında geçirilen zamanın fazlalaşması ve düzensizleşen yaşam biçimine bağlı olarak pratik ve hazır yemeklerin ( hamburger, pizza, tost, kola, döner vb.) tercih edilmesi artan gereksinimlerin karşılanamamasına neden olmaktadır. Büyüme ve gelişme için gerekli olan besin öğelerini ve enerjiyi karşılayamayan adölesanların optimal boylarına ulaşamadıkları gibi kötü beslenmeye bağlı olarak başka sorunlarla da karşılaşmaları olasıdır. Bu sorunların başında obezite, zayıflık, anemi, guatr, diş ve diş eti bozuklukları ile raşitizm gelir.

(Milliyet)


ergenlik1-3763.jpg

 
Geri
Üst