Kuş Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Kuş Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
kuş fotoğrafı, nasıl çekilir, nerede, nelere dikkat etmek gerekir, donanım nasıl olmalı, ile ilgili bilgiler burada melekler



kus1-1dd.jpg
kus2-30f.jpg
kus3-298.jpg



Fotoğraf çekmek bambaşka bir yetenek melekler :) Bakmak değil görmek gerektiren bir iş.Eğer sizin de fotoğrafçılığa karşı bir ilginiz merakınız varsa işte tam da size öre bir konu geliyor; kuş fotoğrafçılığı.

O gördüğünüz birbirinden güzel kuş fotoğrafları nasıl çekiliyor merak ediyor ve bilgi sahibi olmak istiyorsanız, kuş gözlemcisi Doç.Dr. Kazım Çapacı'nın sözlerine kulak verelim :tik:

Kuş Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Nerede: Elbette ki kuşların olduğu her yerde. Balkonunuz, parklar, bahçeler, sulak alanlar, bozkırlar, yaylalar, ormanlar. Kuşlar hakkında bilginiz arttıkça hangi kuşların hangi yaşam alanlarında bulunduğunu, buralara hangi mevsimlerde geldiklerini öğrenebilirsiniz. Bu bilgilere kuşların davranış özellikleri bilgisi de eklenince, fotoğraflarını çekmek için gereken temeller atılmış olacaktır. İyi kuş
fotoğrafı çekmenin en önemli sırrı iyi bir kuş gözlemci olmaktır. Bunu yeterli, uygun donanım ve gizlenme izler.

Nasıl: Kuşların aşırı avlanması hemen hemen tüm kuşları içgüdüsel olarak insanlardan korkar hale getirmiştir. Yuvadan yeni çıkmış bir yavru bile insanı fark ettiğinde ilk tepkisi kaçmak olacaktır. Hele yırtıcılar daha yüzlerce metre uzaktan sizi fark eder. Hele de elinizde tüfeğe benzer kocaman bir aletle (teleobjektifle) onlara doğru ilerliyorsanız. Bu nedenle kuş fotoğrafı çekerken gizlenme (yani kamuflaj) çok önemlidir. Kuşların sizi fark etmesini önleyecek her türlü yöntem işinize yarayacaktır.

Alınacak ilk önlem, giysilerinizin kuşların sizi kolayca fark etmesini engelleyecek renklerde olmasıdır. Bir çalının ardına gizlenebileceğiniz gibi, özel olarak yapılmış gizlenme giysileri ve çadırlar da işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Elinizde ne kadar büyük teleobjektifler olursa olsun, gizlenmeden kuşlara yaklaşıp fotoğraflarını çekmek neredeyse imkânsızdır.

Hangi Donanımla: Kuş fotoğrafçılığında en önemli donanımı teleobjektifler oluşturur. Genellikle, odak uzunluğu 400 mm’den büyük olan objektifler yeğlenir. Çoğu kez ışık yeterli olmadığından, hele de hareketli anlar yakalanmaya çalışılacaksa, yani uçan kuşların fotoğrafları çekilecekse diyafram açıklığı fazla olan objektifler yeğlenir (f 2,8-5,6). Dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşıp ucuzlaması da kuş fotoğrafçılığının yaygınlaşmasında çok etkili olmuştur. Teleobjektiflerle çekim sırasında, ufak titremeler bile fotoğrafınızı çok kötü etkileyeceğinden fotoğraf makinesini sabitlemenin çok yararı olur. Bu amaçla yaygın olarak tek ayak (monopod) ve üç ayak (tripod) destekler kullanılır.

Otomobil içinden yapılan çekimlerde fasulye torbaları çok yararlıdır. U şeklinde, dikilmesi çok kolay olan bu torbalar otomobilin penceresine konulursa objektife iyi bir destek sağlayabilir. Tek sakıncası kuru fasulyenin pahalı ve ağır olması. Ben bu nedenle ayçekirdeği koymayı yeğliyorum. Dijital makinelerin çok fazla fotoğraf çekmeye olanak sağlaması, makinelerin giderek büyüyen mega piksellerde fotoğraflar üretir hale gelmesi bir soruna da yol açamaktadır: Çekim sırasında hızla tükenen bellekler. Bu da bellek kartlarının kapasitelerinin artmasıyla çözümlenmiştir. Bugün kuş fotoğrafçılarının çoğu yanlarında gigabytelarca bellek, gereğinde yedeklemek ve boşaltmak için de yedekleme üniteleri taşırlar. Daha sonra fotoğrafların depolanması, yedeklenmesi, arşivlenmesi de evlerimizdeki bellek ünitelerinin tetrabytelar düzeyine çıkmasına neden olmuştur.

Çekim Sonrası: Fotoğrafçının işi elbette çekimle bitmez. Fotoğrafçıların çoğu işlenmemiş, ham formatlarda (raw, nef) çekim yapmayı yeğler. Bu formatlar, çekim sonrası işleme aşamalarında büyük yarar sağlar. Raw fotoğraflar fotoğraf işleme programlarında (örneğin photoshop) tek tek elden geçirilir. Bu sırada pek çok fotoğraf bellekte yenilerine yer açmak için temizlenir. Hatalı kadrajlamalar, yetersiz ışığa kurban gidenler, kötü pozlananlar siliniverir. Eğer buna eliniz varmazsa bilgisayar belleğiniz kısa zamanda tükeniverecek demektir. Sonra da çektiğiniz fotoğraflarınıza keyifle bakmaya, ”neler çekmişim ben” demeye gelir sıra (unutmayın, bir yıl sonra bu “harika” fotoğraflara baktığınızda hemen hemen hiçbirini beğenmeyeceksiniz).

Ardından çektiğiniz fotoğrafları arkadaşlarınızla paylaşmaya başlarsınız. Bunun altında bir özendirme yatar biraz da. Keyifli bir yarış başlar aranızda. “Bakın, bu gün ne çektim” demenin tadını çıkarırsınız akşam bilgisayar başına geçtiğinizde. Arkadaşınızın çektiği fotoğrafları gördüğünüzde de, bir sonraki fotoğraf gününüzde nerelere gideceğinizi planlamaya başlarsınız. Arada sırada da olsa fotoğraflarınızın en beğendiklerinizden baskılar alırsınız özenle. Hangisini bastıracağınıza uzun süre karar veremezsiniz, “hepsini birden” diyesiniz gelir, cebiniz engel olur. Bu harika ürünler duvarlarınızı süsler, sevdiklerinize güzel birer armağan olur.
 
Geri
Üst