İskoçya Hakkında Bilgi ve İskoçya Resimleri

PaSikA

Yeni Üye
Üye
İskoçya Hakkında Bilgi ve İskoçya Resimleri
iskoçya yemekleri iskoçyanın yemekleri iskoç iskoç kıyafetleri iskoçya yöresel kıyafetleri
Coğrafya

Üçte birini kapladığı Britanya adasının en kuzeyinde yer alır. Güneyde İngiltere’ye komşu olan ülkenin doğusunda Kuzey Denizi, batısında ise Atlantik Okyanusu yer alır.
Coğrafı olarak İskoçya, kuzeyden güneye 3 ana bölgeye ayrılmıştır. Bunlar dağlık bir bölge olan Highlands, deniz seviyesine yakın olan Central Belt ve tepelik bir araziden oluşan Southern Uplands’dir. İskoçya nüfusunun çoğu Edinburgh, Glasgow ve Stirling gibi en önemli şehirlerin içinde yer aldığı Central Belt bölgesinde yaşamaktadır. Bunun yanında İskoçya’ya bağlı 130’u yerleşim bölgesi olan 790 ada vardır. İskoçya, dağları, nehirleri ve gölleriyle zengin bir doğaya sahiptir. Bunlardan en ünlüsü şüphesiz yöre halkının Nessie adını verdiği efsanevi canavarla ünlü Loch Ness’tir.
İskoçya bağımsız bir ülke olmasa da kendine ait bir bayrağı, başkenti ve parlamentosu vardır. İskoçlar kendi kültürlerine ve geleneklerine bağlı, geçmişlerini sürekli canlı tutan, tarihe önem veren bir millettir.
Başkent Edinburgh, Orta Çağ’dan kalma kaleleri, tarihi binaları, ve doğal güzellikleri olan bir şehridir. Üç tarafı denizle çevrili olan İskoçya'nın iklimi, Britanya ortalamasına göre oldukça sert ve soğuktur.
Gulf Stream (Körfez akıntısı) nedeniyle, yağış oranı Londra’dan biraz daha fazladır. En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos’ta ortalama hava sıcaklığı 15-20 °C olarak seyreder.

GENEL
İskoçya büyük britanya adasının 1/3 ini kaplar.Büyük britanyanın kuzeyinde yer alır. Tek komşusu ise güneyde İngilteredir.Doğusunda kuzey denizi batısında atlantik okyanusu yer alır.İskoçyanın başkenti Edinburghtur.En önemli şehirlerri ise Edinburgh,Glasgow ve Stirlingtir. İskoçyanın toplamda 790 adası vardır.Nessie nehri iskoçyanın en ünlü nehridir.En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustosta hava sıcaklığı ortalama 15-19 derece arasındadır. Yüzölçümü 100.395 km2 dir.nüfusu 25 milyondur.Birleşik krallığın %10 unu oluşturur. Para birimi ingiliz sterlinidir. Milli marşları Flower of Scotlanddır.İskoçyada ingilizce,galce ve iskoçça olmak üzere 3 farklı dil konuşulmaktadır. İskoçların Gayda adı verilen ulusal çalgısı vardır. İskoçların ünlü iskoç eteklerinin adı ise Kiltdir. İskoçya fundalıklarla kaplı doğal bir ülkedir. Ayrıca iskoçya yılanların yaşamadığı ve beyaz fok balıklarının bulunduğu tek ülkedir.

DİL
İskoçya’da İngilizce, Galce ve İskoçça olmak üzere 3 farklı dil konuşulur. Hemen hemen herkes İngilizce konuşurken halkın %30 u İskoçca da bilir. Galce konuşan %11 lik kesimin çoğu aynı zamanda İngilizce konuşur.

Eğitim
İskoçya’da eğitim, Türkiye’deki eğitim sistemine daha yakındır. Orta öğrenimden sonra İngiltere’de A Level’larda olduğu gibi birkaç konu üzerine yoğunlaşıp bunu 3 yıllık bir üniversite eğitimi ile tamamlamak yerine öğrenciler lise öğrenimine benzer şekilde birçok farklı ders almaya devam eder ve üniversitede 4 yıl boyunca öğrenim görürler.

Giyim
İskoç erkek kostümü, ceket, yelek, gömlek, kravat, kilt, kilt iğnesi, dize kadar yün çorap, kurdele ve hafif takım elbise ayakkabılarından oluşur. Kilt, adı verilen etekler düğün ve balo gibi özel günlerde giyilse de, ulusal gururun ve aile/klan ilişkilerinin önemli bir sembolüdür.

İskoçya'ya özel şeyler
  • Gayda adı verilen ulusal çalgısı,
  • Viskisi,
  • Haggis denilen milli yemekleri,
  • Cesur Yürek filminin efsanevi kahramanı William Wallace ,
  • İskoçya Harry Potter’in yazarı J. K. Rowling,
  • Telefonu icat eden Alexander Graham Bell
  • Penisilini keşfeden Alexander Fleming,
  • Robert Burns’un şiirleri.
  • kilt adı verilen resmi kıyafeti
alıntı
 
Cevap: İskoçya Hakkında Bilgi ve İskoçya Resimleri
2554998601_399684506e_o.jpg
edinburgh_01.jpg
248px-Bagpipe_performer.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst