Ankara'da ve İstanbul'da yaşanan doğalgaz faciası

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Ankara'da ve İstanbul'da yaşanan doğalgaz faciası


Ankara'da ve İstanbul'da yaşanan doğalgaz faciası, vatandaşların kombi bakım taleplerini artırdı.


Baymak Satış Sonrası Hizmet Müdürü Soner Gümüş, son günlerdeki doğalgaz facialarının ardında tüketicilerin kombi bakımı ile ilgili hassasiyetlerinin arttığını söyledi. Tüketicilerin yaşanan facia öncesinde yıllık kombi bakımı konusunda duyarsız kaldığını vurgulayan Gümüş, bir takım önlemlerle muhtemel gaz zehirlenmelerinin önüne geçebileceğini belirtti. Kombi kullanılan bir evde kaçak gaz alarmı ve karbonmonoksit dedektörünün olması gerektiğini işaret eden Gümüş, "Kombi üreticileri de tüketiciyi belli periyotlarla uyararak bakım yapmalarını istemeli." dedi.

Ankara'da yılbaşı gecesi aynı evde 7 öğrencinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirmeleri dikkatleri evlerde kullanılan kombilere çevirdi. Tüketicilerin doğalgazla ısınmada kullandığı en önemli araç olan kombiler, yıllık bakımları yapılmadığı sürece evdeki en büyük tehlike konumunda. Başka faciaların yaşanmaması için tüketicilerin alacağı önlemlerin önemine dikkat çeken Baymak Kombi Satış Sonrası Hizmet Müdürü Soner Gümüş, baca ve havalandırma menfezlerinin her zaman açık olması gerektiğini belirtti. Kombilerin bacalı ve hermatik olarak iki gruba ayrıldığını ifade eden Gümüş, zehirlenmelerin daha çok bacalı kombilerin bacalarının tıkanması, ters rüzgar ve açık menfezlerin bilerek ya da farkında olmadan kapatılmasından kaynaklandığını söyledi. Gümüş, "Bina içine sızan karbonmonoksit gazı aletsiz bir şekilde tespit edilemez. Ancak bir şekilde kendini rahatsız hisseden kişi, gaz sızıntısından şüphelenmeli ve evi havalandırmalı. Doğalgaz ise katkı olarak verilen çürük sarmısak kokusundan tespit edilebilir. Evde çürük sarmısak kokusu alan tüketici ilk aşamada evi havalandırılmalı." dedi. Kombilerde en önemli güvelik tedbirinin yıllık bakım olduğunu vurgulayan Gümüş: "Yılık bakım çok önemli. Her kış sezonu öncesinde yetkili servisler çağırılarak kombilerin yıllık bakımı yaptırılmalı. Gelen servis, bakım sonrasında vatandaşı tehlikeli durumlar karşısında uyarmalı. Mümkünse kombinin yakınına gaz kaçak sensörü ve karbonmonoksit dedektörü takılmalı. Ayrıca baca ve havalandırma menfezlerinin açık olmasına dikkat edilmeli. Bu menfezlerin periyodik olarak açık olup olmadığı kontrol edilmeli." şeklinde konuştu.

Son günlerde Ankara'da ve İstanbul'da gaz sızıntısı nedeniyle 7 gencin yaşamını yitirmesinden sonra kombi bakım taleplerinin artığını dile getiren Gümüş, daha önce tüketicilerin bu konuda duyarsız kaldıklarını ifade etti. Baymak firması olarak, tüketicilerin kombilerinin bakımı ile yakından ilgilendiklerini anlatan Gümüş, "Tüketiciyi arayarak kombilerini bakamını yapmalarını istiyoruz. Diğer üretici firmalarda bu şekilde vatandaşları ikaz etmeli. Bakım için giden ekibimiz tüketiciyi gaz kaçağı ve konusunda bilgilendiriyor. Ayrıca kombi ile birlikte verdiğimiz kullanma kılavuzunda vatandaşları bilgilendiriyoruz. Tüketici bu kılavuzları okuyarak kombi emniyeti konusunda bilgi sahibi olabilir." diye konuştu.

haberturk
 
Geri
Üst