tazmanya canavarı

İzmirella

Yeni Üye
Üye
tazmanya canavarı
gerçek canavarlar tazmanya canavarı tazmanya canavarı resmi gerçek canavar resmi canavar









Tarihçesi:
Tazmanya Canavarı (Sarcophilus harrisii), çığlıkları, siyah rengi ve kötü bakışları nedeniyle Avusturya’ ya yerleşen ilk Avrupalılar ona canavar adını taktılar. Sadece bir köpeğin boyutunda olmasına rağmen oldukça yırtıcı olabilen canlılardır.


Tazmanya Canavarının fosilleri incelendiğinde ilk kez geniş bir yayılım gösterdiği Avusturalya’ da rastlandığı görülmektedir.


Bugün çizgi flim kahramanı olması nedeniyle oldukça popüler olan bu canlılar geçmişte Avrupalı yerleşimcilerin kümeslerine, baskınlar yaptıkları için pek istenen canlılar değildi. Hatta 1930’ lu yıllarda ölüsüne karşılık para verilmekteydi. Bu yüzden soyu tükenme tehlikesi geçiren bu canlılar yasa ile koruma altına alınarak nüfusları kademeli olarak arttırıldı.



Genel Özellikleri:
Dünyanın en uzun ömürlü etçil keseli hayvanıdır. Kalın bir postu vardır. Göreli olarak büyük, geniş başlı ve kısa, kalın kuyrukludur. Kürkü, çoğunlukla veya büsbütün siyahtır, ama sağrı ve göğüste beyaz çizgileri vardır. Vücut boyutu, beslenme ve anayurda göre değişkendir. Erişkin erkekler, erişkin dişilerden genellikle daha büyüktür. Büyük erkekler, 12 kg, ve boyları 30cm’ dir


Tazmanya’ nın zaman içinde sayıları değişkenlik göstermektedir bunun yukarıda saydığım öldürülme nedeni dışında birkaç nedeni daha vardır bunlardan biri de 1996 da teşhis edilen yüz tümörüdür


Yaşam Alanları: Genellikle Tazmanya’ daki dağ yamaçlarındaki yağmur oramanlarında yaşar gündüzleri bir kovukta saklanıp geceleri yiyecek aramaya çıkarlar.




Üreme: Genelde Mart’ ta çiftleşirler gebelik 21 gündür ve bu süre sonucunda yavrularını yaklaşık 4 ay keselerinde taşırlar. 5. ve 6. aydan sonra yavrular sütten kesilir. Ömürleri 7-8 yılın üstündedir.




Beslenmesi: Tazmanya canavarı çoğunlukla bir çöpçüdürGüçlü çeneler ve dişler onun avını tamamen yiyip bitirmesini sağlar, kemiklerini, kürkünü ve tamamını. Tazmanya Canavarı kaba gürültülü beslenmesi ile ünlüdür


alıntıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst