5510 Sayılı Kanun - Genel Sağlık Sigortası Tescili

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
5510 Sayılı Kanun - Genel Sağlık Sigortası Tescili
5510 Sayılı Kanun - Genel Sağlık Sigortası Tescili

genel-saglik-sigortasi-344.jpg

1) Kanunun Yürürlük Tarihi İtibarıyla Sigortalı Veya Kamu Görevlisi Olanlar Ya Da Aylık Veya Gelir Alanların Sağlık Yardımları

Kanunun yürürlüğe girmesiyle; mevcut sigortalılar ile kamu görevlileri, gelir/aylık alanlar, hak sahipleri ile bakmakla yükümlü olunan kişiler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın sağlık yarımlarından yararlanmaya devam edeceklerdir.

2) Yeşil Kart Kapsamında Sağlık Yardımı Alanlar

Kanunun yürürlük tarihinden sonra 3816 sayılı Kanun gereğince yeşil kart verilmesi iki yıl süresince devam ettirilecektir.



3) Kamu Görevlilerinin Sağlık Yardımları

Kamu görevlilerinin sağlık yardımları üç yıla kadar mevcut mevzuat hükümleri doğrultusunda, daha doğrusu üç yılı geçmemek kaydıyla belirlenecek tarihe kadar mevcut mevzuat gereği sağlık yardımlarının kamu idarelerince sağlanmasına devam edilecektir. Devir tarihi ayrıca duyurulacaktır.


4) Genel Sağlık Sigortasından Yararlanma Şartları

Kanunun yürürlüğünden sonra ilk defa sigortalı olacaklar için, genel sağlık sigortasından yararlanmada, tedavi tarihinden önce bir yıl içinde 30 gün prim bildirimi, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için ayrıca prim ve prime ilişkin her türlü borcun ödenme şartı aranacaktır. Ancak, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 60 gün ve daha az borcu olanlara da sağlık yardımı sağlanacaktır.

Kanunun yürürlük tarihinden sonra aylık veya gelir bağlananlar ise herhangi şart aranmadan genel sağlık sigortası kapsamına alınacaktır.


5) Genel sağlık Sigortasından Yararlanma Süresi

Kanunun kapsamında zorunlu sigortalı sayılanlar, zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edeceklerdir. Bunların, zorunlu sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru 90 gün prim bildirimi olmaları durumunda, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle de sağlık yardımlarından yararlanma imkanı olacaktır. Bu durumda, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için prim ve prime ilişkin borçlarının olup olmadığına bakılmayacak ve bu haktan bakmakla yükümlü kişiler de yararlanacaktır.


6) Kanunun Yürürlük Tarihi İtibarıyla Bakmakla Yükümlü Kız Çocukları

“Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bakmakla yükümlü olarak sağlık yardımlarından yararlanan kız çocukları, durumlarında değişiklik oluncaya kadar kız çocuğu olarak bakmakla yükümlü sıfatı ile tedavi yardımlarından yararlanmaya devam edeceklerdir.
Örneğin, zorunlu sigortalı babasından dolayı bakmakla yükümlü bir kız çocuğu evleninceye kadar yaşına bakılmasızın babasından dolayı sağlık yardımı almaya devam edecektir. Bu kız çocuğu işe girmesinden sonra işten ayrılması veya evlendikten sonra boşanması durumunda ise babasından dolayı bakmakla yükümlü sıfatına haiz olmayacak, kendisi doğrudan genel sağlık sigortalısı olacaktır.”



7) Kamu Görevlileri İçin Sağlık Yardımları

Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarihten Önce İştirakçi Olup Kanunun Yürürlük Tarihinden Sonra Kamu Görevlisi Olarak Sigortalı Sayılanlar, Ayrıca Bir İşleme Gerek Kalmaksızın Sağlık Yardımlarından Yararlanacaklardır. Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarih İtibariyla Kamu Görevlileri İçin 31/7/2008 Tarihli Ve 5797 Sayılı Kanunla Getirilen Geçici Hüküm Gereğince, Üç Yılı Geçmemek Kaydıyla, Kurumca Belirlenecek Tarihe Kadar Sağlık Yardımları Konusunda, Mevcut Mevzuat Hükümleri Uygulanacaktır



8) Kamu Görevlilerinin Sağlık Primlerinin Karşılanması

Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarihten Önce Kamu Görevlisi Olarak Görev Yapanların Primleri Üç Yıl Boyunca Mevcut Mevzuat Hükümlerine Göre Kesilecek Olup, Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarihten Sonra İlk Defa Kamu Görevlisi Olarak Göreve Başlayan Kamu Görevlileri İçin Kamu İdareleri, Genel Sağlık Sigortası Primlerini Yatırmakla Yükümlü Olacaktır.


9) Kamu Görevlilerinin Sağlık Yardımlarından Yararlanma Şartları

Kanunun Yürürlük Tarihinden Sonra İlk Defa Kamu Görevlisi Olarak Göreve Başlayan Kamu Görevlilerinin Sağlık Yardımlarından Yararlanmaları İçin 30 Gün Prim Ödeme Şartı Aranacaktır.


10) Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarihte Tedavi Gören Kamu Görevlilerinin Sağlık Yardımlarının Karşılanması

Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarihte Kamu Görevlisi Olarak Görev Yapanlar İçin Üç Yıl Boyunca Sağlık Yardımlarından Yararlanmaları Mevcut Uygulamada Olduğu Gibi Devam Ettirilecek, Kanunun Yürürlük Tarihinden Sonra İlk Defa Kamu Görevlisi Olarak Göreve Başlayanlar İçin İse Kamu İdarelerinin Sağlık Hizmetlerinin Sağlanmasına İlişkin Görevleri, Yürürlükten Kaldırılan Kanunlardaki Hak Ve Yükümlülükler Çerçevesinde İlgili Kayıt Ve İşlemler Kurum Tarafından Devralınan Tarihe Kadar Devam Edecek, Ancak, Bu Süre 3 Yılı Geçemeyecektir.


11) Kamu İdarelerinin Kanundan Kaynaklanan Diğer Yükümlülükleri

Kamu İdareleri,
-İhale Yolu İle Yaptırılan Her Türlü İşleri Üzerine Alanları Ve Bunların Adreslerini Onbeş Gün İçinde Kuruma Bildirmekle,
-Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlenecek İşlemlerde Kuruma Borçlarının Bulunmadığına Dair İlgililerden Kurumca Düzenlenmiş Bir Belgeyi İstemekle,
-Kurumca İstenen Bilgi Ve Belgeleri Süresi İçerisinde Vermekle, Yapılan İşlemlerden Sigortasız Çalışanların Tespiti Halinde Bu Hususu Kuruma Bildirmekle Ve Bilgi, Belge Veya Tespitleri İstenildiği Taktirde Elektronik Ortamda Kuruma İletmekle,Yükümlü Olacaklardır.
 
Geri
Üst