Resimli Nüfus Cüzdanı

T

TİTAN

Forum Okuru
Resimli Nüfus Cüzdanı
Resimli Nüfus Cüzdanı Örneği
Nüfus Cüzdanı Resmi



Bu yazımızda nüfus cüzdanlarını sahtesinden ayırt etmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında sizleri bilgilendireceğiz melekler...

nufus-268.jpg


Sahte nüfus cüzdanını tespit etmek için;


1-Belge üzerinde yukarıda belirtilen tüm güvenlik özelliklerinin yer aldığı teyit edilmelidir.
2-Erkeklerin nüfus cüzdan seri numaraları tek (Örn: A01/A83 vb.) kadınların nüfus cüzdanlarının seri numaraları ise çifttir. (Örn: F08/K06 vb.) Nüfus cüzdanı bu kapsamda incelenmelidir.
3-Fotoğrafın sol alt köşesinde soğuk mühür bulunmalıdır. Mührün ortasında ay/yıldız, çeperinde ise verildiği nüfus müdürlüğünün adı yer almaktadır. Başparmakla yapılan muayenede soğuk mühür “kabartı” şeklinde hissedilmelidir. Yeni nüfus cüzdanlarında çeperde yer alan nüfus idaresinin adı cüzdanın arka sayfasında yer alan “Verildiği Yer” bilgisi ile aynı olmalıdır.

4. Nüfus cüzdanının arka tarafında, birisi nüfus müdürüne ait olmak üzere bir imza ve bir paraf yer almalıdır. İmza, nüfus müdürü tarafından, paraf ise belgeyi düzenleyen memur tarafından atılmaktadır. Aynı alanda ilgili nüfus idaresinin mührü de yer almalıdır. Mührün üzerinde ay yıldızın hemen altında nüfus müdürlüğünün ismi yer almalıdır. Şüphelenilen durumda ilgili nüfus idaresinin telefon numarası 118 bilinmeyen numaralar servisinden alınarak, imzası bulunan kişilerin nüfus cüzdanının verildiği dönemde görevli olup olmadığı araştırılmalıdır.

Belirtilen tüm bu güvenlik özelliklerine uygunluğun, ibraz edilen belge ile şubeye işlem yapmaya gelen kişinin “Gerçek Kişi” olduğu anlamına gelmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Muhtarlıklardan talep edilen nüfus cüzdanı talep formu ile nüfus müdürlüklerinden çıkan, “gerçek” görünümlü ama “sahte” birçok nüfus cüzdanının piyasada kullanıldığı ifade edilmektedir.

Bu anlamda müşterinin doğru tanınması önemlidir. Doğru tanınan müşterilerin şubelerde hesap açtırmak istemesi durumunda kişi ve açtıracağı hesap hakkında olabildiğince fazla bilgi almaya yönelik çaba gösterilmesi ve şüphelenilen durumlarda bankanın “Güvenlik Birimi” ile temasa geçilmesi istenmeyen olası durumları engelleyecektir.
 
Geri
Üst