4+4+4 Eğitim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2013

T

TİTAN

Forum Okuru
4+4+4 Eğitim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2013
4+4+4 sistemi nedir

4+4+4 eğitim sistemi



Sevgili melekler, her ne kadar bazılarının hoşuna gitse de gitmese de 4+4+4 eğitim sistemi bu yıldan başlamak üzere uygulamaya konulacak. Ancak 4+4+4 sistemi nedir, nasıl uygulanacak bilgi yetersizliğimiz ve kafamızda da bazı sorular mevcut. İşte tüm bu konularla ilgili soruları MEB Ömer Dinçer yanıtladı İşte detaylar.....



4+4+4-100.jpg




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 4+4+4 yeni eğitim sisteminde ortaokuldan liselere geçişin sınavsız olmasının ancak 4 yıllık bir sürede tamamlanacağını açıkladı

Dinçer, bu yıl 5 sınıfa giden öğrencilerin ortaokuldan mezun olduktan sonra yeni sisteme göre liseye geçiş yapacağını belirtti.

Bakan Ömer Dinçer, şimdiki gibi ikinci dörtten, üçüncü dörde geçişlerin süreceğini, söyleyerek “Uzun vadede hazırlık yapıyoruz bir SBS sınavı yaparak bir üst eğitim kademesine geçmeyle ilgili uygulamalarımıza son vermeyi arzu ediyoruz. SBS’nin çocuklarımızın sahip olduğu bilgi ve kazanımları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın performansını ölçmek için kullanacağız. İsterlerse bu sınavların puanlarını da o tip okullar kendileri için bir tercih unsuru olarak görebilirler. Biz hiçbir zaman çocuklarımızı seçip sıralayarak yerleştirmek için bu sınavları yapmayacağız” dedi. Dinçer, bu yıl ve önümüzdeki yıl 8.sınıfların SBS’ye gireceğini belirtti.

SORU-CEVAP

Ortaokullara 5-6-7-8’inci sınıflarda bir kısım derslerin yabancı dille yapılması izni verilecek mi?

- Hiçbir kademede (ilkokul-ortaokul-lise) yabancı dilde eğitim yapılmayacak.

Daha sonraki yıllarda 4.sınıftan sonra sınav olacak mı?

- Bütün ortaokullara geçiş herhangi bir sınava tabi olmaksızın e-okul sisteminden merkezi olarak adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre yapılacak.

Özel okular için 4. sınıftan sonra hazırlık sınıfı düşünülüyor mu? Bu konuyla ilgili başvuru olduğu takdirde yaklaşımınız ne olacak?

- Ortaokullardaki birinci sınıflarda haftalık ders çizelgelerinde özel veya resmi okul ayrımı olmayacak. Ancak tüm okullarımızda (ortaokul birinci sınıf) haftalık ders çizelgesinde (temel derslerle birlikte) yabancı dil ders saatlerinde esneklik sağlanabilir. Hazırlık sınıfları uluslararası alanda eğitim öğretim yılından sayılmıyor. Ancak haftalık ders çizelgelerindeki seçimlik derslerle yabancı dil saatleri artırılabilecek.

Haftalık ders saatlerin dağılımı nasıl olacak ve ne zaman açıklanacak? Önümüzdeki yılın planlaması ile ilgili gecikildiğini düşünüyor musunuz?

- 2 - 4. sınıflarında okutulan program yine okutulmaya devam edecek. Birinci sınıf programlarında yeni yaş durumu dikkate alınarak bu yaş durumuna uygun gerekli düzenlemeler yapılacak.

Sadece imam hatip ortaokulu açılacak

Kaç tane imam hatip ortaokulu açılacak? Bu sayıya nasıl karar verilecek?

- Kararlaştırılmış bir sayı söz konusu değil. İllerdeki talepler çerçevesinde bu okullar açılacak.

İmam hatip ortaokullarına nasıl öğrenci kabul edilecek?

- İmam hatip ortaokuluna gitmek isteyen öğrenciler, velileri ile birlikte bu okula şahsen başvuracak, bu şekilde kaydı yapılan öğrencilerin e-okul sisteminden ortaokula yapılan kaydı düşülecektir.İmam hatip ortaokullarına müracaatın kapasitenin üzerinde olması halinde noter huzurunda çekilecek kura ile öğrenci kaydı yapılacaktır.

Ortaokul çağında imam hatip lisesine ya da diğer meslek liselerine öğrenci alımı nasıl olacak?

- İlkokuldan sonra sadece imam hatip okullarına çocuklar ortaokul olarak ayrışacaklar. Diğerlerinde özel ortaokul olmayacağı için herkes kendisine en yakın en uygun yerdeki ortaokula gidecek.

Hangi sınıftan itibaren imam hatip ortaokullarına geçiş olacak?

- İmam hatip ortaokullarına sadece 5.sınıftan öğrenci alınacak. 6,7ve 8’inci sınıfa öğrenci alınmayacak.

52 aylık oğlum özel eğitim kurumunda rehabilitasyon eğitimi alıyor. Duygusal anlamda gelişim geriliği yaşıyor. Anaokuluna mı, yoksa özel eğitime mi yazdırmalıyım?

- RAM’dan alınacak görüşe uygun olarak okul öncesi ve özel eğitime devam edecek.

5 Şubat 2009 doğum tarihliler anaokuluna ve ilkokula hangi tarihte kayıt yaptırmalı?

- 36. ayını tamamladığı yıl okulöncesi kurumlara, 66. ayını tamamladığı yıl ise (2014) ilkokula kayıt yaptıracaklar.

Bu sene 4. sınıftan 5. sınıfa geçen çocuklara kendi sınıf öğretmenleri mi girecek?

- Hayır, ortaokullarda sadece branş öğretmenleri derse girecek.

12 yıl zorunlu eğitimde sınıfta kalma kalkıyor mu?

- Böyle bir karar ve uygulama söz konusu değildir.

Çocuğum ilköğretim 5. sınıfa gidiyor. 5. sınıflarda bir değişiklik olacak mı?

- Hayır olmayacak. Ancak 2012 Eylül ayında 5. sınıfa başlayacaksa bazı konularda değişiklik söz konusu olacaktır. Eylül ayında 65 aylık olacak oğlumu

1. sınıfa değil de anaokuluna gönderebilir miyim?

- 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını doldurmayacaksa anaokuluna devam edecek.

Kardeşim 4’üncü sınıf bittikten sonra nasıl bir seçim yapacak?

- 4. sınıfı bitirdiğinde ya genel ortaokullara ya da imam hatip ortaokullarına kayıt olabilecek. Ancak genel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının zorunlu genel dersleri aynı olacaktır.

2013 Haziran ayında 4. sınıfı bitiren öğrenciler bir sınava tabi tutulacaklar mı? Robert Kolej veya Üsküdar Amerikan gibi yabancı özel okullar seneye 4. sınıf sonrasında mı öğrenci alacak?

- Hayır.

Yabancı kolejler orta kısımlarını açacak mı?

- Özel Yabancı Okullar ile Özel Okulları birbirinden ayırmak gerekir. Özel okullar tamamen Türk eğitim mevzuatına tabi olup mevzuattaki her türlü değişikliklere uymakla yükümlüdür. Nitekim 222 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde “Türk vatandaşı kız ve erkek çocuklar ilköğrenimlerini resmi veya özel Türk ilköğretim okullarında yapmakla mükelleftir.” hükmü bulunmaktadır. Bu Kanun hükmü doğrultusunda yabancı okullar ortaokul açamazlar. Özel Türk okulları ise bağımsız ortaokul açabileceklerdir.

Çocuklar ne düşünüyor?

Hürriyet Dünyası’nın çocuk ve gençlik portalı Tipeez.com’a çocuklar yazdı

- Daha çocukluğumu yaşayamadan birinci sınıfa geçmek gerçekten çok kötü.

- Bence 5 yaşındaki bir çocuğun okula gitmesi beklenemez...

- Yaaa offf 8. sınıfı bitiriyorum ama diploma alamıyorun haksızlık :(((

- Ben açık konuşacağım. 5 yaşında olması hiç uygun değil. Çocuklar oyun nedir görmeden ellerine kalem alacaklar. Hem de ilk dört senede düşünebiliyor musunuz arkadaşlar? 1-2 ve 3 bebeklik çağı. Bir yıl da oyun çağı.

- Kuzenlerim daha 5 yaşındalar, hala düzgün bir cümle kurup konuştuklarını görmedim. Eski bir komşumuz öğretmenmiş. Anneme 8 yaşında okula başlarsam daha iyi öğrenebileceğimi söylemiş ve annem de beni 8 yaşındayken okula yazdırdı. Şimdi okula bir yıl geç başlasam da daha iyi öğrenebiliyorum. Hem de bir yıl geç başladığım için de bir yıl daha oyun oynadım

- Düşünüyorum da daha küçükken okula başlayacakları için önce birşey anlamayacaklar...nasılsa onlar daha bebek sayılırlar...Yani biz o yaştayken kreşe veya anaokuluna gidiyorduk...

Çocuklar belirsiz bir müfredat ile karşılaşacak

Berna Yılmazer (5 yaşında kızı olan bir anne): Eğitimle ilgili son gelişmelerden sonra çok yıprandık. 2007 Ocak doğumlu kızım, 2,5 yaşından beri okul öncesi eğitimi alıyor. Kızımın bir sene daha anaokulu eğitimi almasını ve ilkokula hazırlık sınıfı okumasını istiyorum. 72 ayını doldurmadan ilkokula başlarsa anaokulunda alacağı çok değerli bir takım bilgi, beceri ve özbakım yeteneklerini kazanmadan, belli olmayan bir ilkokul müfredatı ile karşılaşacak. Sosyal ve duygusal gelişimini tamamlayamadan uyum ve gelişim sorunları ortaya çıkacak. Okula yönelik motivasyon kırılacak.

Yasa yeterince açık değil

Prof. Dr. Ayla Oktay (Maltepe üniversitesi Eğitim fakültesi): Yasa, zorunlu ilköğretim çağını 6-13 yaş arası olarak belirliyor. Ama zorunlu eğitimin üst yaş sınırı hakkında bilgi vermiyor. Ayrıca ikinci kademeden itibaren öngörülen program türlerine İmam Hatip orta okulları dışında herhangi bir açıklık da getirmiyor. Yeni yasa ile ilkokul 4 yıla indirilerek süre bir yıl azaltılıyor. Öğrencinin farklı programlara yönlendirilmesinde hangi kriterlerin geçerli olacağı da yasada yer almıyor.

Okul öncesi eğitim oranları arttırılmalı

Ayla Göksel Anne Çocuk Vakfı (AÇEV) Yönetim Kurulu Başkan ve CEO’su: Okula başlama yaşının 66 ay olarak belirlenmesi ve okul öncesi eğitimin yüzde 100’e ulaştırma hedefinin vurgulanması olumlu bir gelişme. İlköğretime başlama yaşının 66 ayını tamamlayanlar için zorunlu olması ile bu yıl 2006 doğumlularla birlikte öncelikli 2007’nin ilk üç ayında doğanların ilkokula başlaması hedefleniyor. 2007’li olup diğer 6 ayın içinde doğanların (60-66 ay) ise velinin imzası ve gelişim yönünden hazır olmasına bağlı olarak ilkokula başlaması da faydalı.

Okuma yazma öğretimi ikinci dönem sonuna doğru yapılacak

Birinci sınıfa başlayan öğrenciler artık eylül-mart ayı arası değil, marttan sonra okuma yazma öğrenecek. Bu yılın yeni kayıtları 8-15 Haziran’da başlıyor. Birinci sınıfa e-okul üzerinden kayıt olacak. 4’üncü sınıfı bitirip 5’e geçenler sadece ortaokul olarak belirlenen okullara e-okul üzerinden kayıt yapacak.

Sınıf öğretmenleri yeni sistem için 11-12 Haziran’dan itibaren 3 hafta süren eğitim alacak. Öğretmenler yeni müfredat eğitimlerine de Eylül’de de devam edecekler. Birinci sınıfı okuyup, 2 ve 3’üncü sınıfa geçen öğrencilerin programı da önümüzdeki yıl değişecek. Şu anda 2-3 ve 4’üncü sınıfta okuyanlar kendi müfredatlarını almaya devam edecekler . 6-7- 8.sınıf ile 10. 11.12’inci sınıf programları aynı şekilde devam edecek. Sadece 5 ve 9’uncu sınıf müfredatı değişecek. 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili sorurarınızı Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri yanıtlamayı sürdürüyor.

Okulöncesi’nde anasınıfı yaşı 4866 olarak belirlendi. Bu çok geniş değil mi? 4 yaşında bir çocuğun ve 5 yaşındaki çocuğun ihtiyaç ve özellikle çok farklı olmaz mı?

- Okulöncesi eğitime başlama yaşında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yeni sistem gerçekleştirilmeden önce 37 – 72 ay arasındaki çocuklar okul öncesi eğitime gidebiliyorlardı. Şimdi de yine 36 ayını tamamlamış çocuklar okulöncesi eğitime başlayabileceklerdir. Ancak zorunlu temel eğitime başlama yaşı değişmiş olduğundan üst sınırda bir değişiklik söz konusu. 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 37- 66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise anasınıflarında okul öncesi eğitim almaları sağlanacak.

Hazırlık sınıfı olmayacak

İsteyen okul 5. sınıf önüne hazırlık sınıfı koyabilecek mi?

- Hayır.

İlk ve ortaokul olarak binalar zamanla bölünecek mi? Bunun için bir süre var mı?

- Hiçbir kurum ve ile standart bir talimat verilmedi. Alternatiflerin hepsini belirleyip, yöneticilerle o günün şartlarına uygun kurumsal karar vermeleri tavsiye edildi. İllerdeki duruma göre halkın, okulların yerleşim yerlerine yakınlığının uzaklığı, çocukların sayısının vb. birçok faktörün göz önüne alınarak karar verecekler. Söz yerel idarede olacak. Vali ve İl Milli Eğitim Müdürleri bu konuda yetkili. Bazı okullara öğrenci taşınmaya devam edecek. İlk kayıtlardan itibaren 4 yıl sonra okullar kendi içinde dönüşüme uğramış olacak. Bazılarında okullar hiç ayrılmayacak sabahçı-öğlenci uygulaması yapılacak. Bazılarında sabahçı-öğlenci uygulaması da olmayacak. Fiziki şartlar el veriyorsa aynı anda hem ilkokul, hem ortaokul veya hem ortaokul, hem lise eğitim görecek.

5. sınıflara e-kayıt

4’ üncü sınıfı bitiren öğrenciler e-kayıt olacak mı? Bunun tarihi nedir?

- İlkokul birinci sınıflar ile ortaokul 5. sınıflar e-okul sistemi ile e-kayıt olacak.

Yabancı dil dersi olacak? Kaçıncı sınıftan itibaren verilecek?

- İlkokul 2. sınıftan itibaren başlamasına yönelik hazırlıklarımız devam ediyor.

İlçelerde ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul yapılıp ayrılması durumunda hangi okulun ne olacağı nasıl belirleniyor? Ne zaman açıklanacak?

- Bu konudaki yetki tamamen il yönetimlerine bırakıldı. 2011-2012 eğitim öğretim yılında 1, 2 ve 3. sınıfta olup, 2012 Eylül Ayı itibariyle 2, 3 ve 4. sınıfı okuyacak öğrenciler bulundukları okullarda öğrenim görmeye devam edecekler. 20112012 eğitim öğretim yılında 5, 6 ve 7. sınıfta olup, 2012 Eylül ayı itibariyle 6, 7 ve 8. sınıfta okuyacak öğrenciler okullarında öğrenim görmeye devam edecekler.

Her okulun ayrı yöneticisi mi olacak?

- Bina ayrı bile olsa ayrı kampüsteyse ayrı müdür gerekmez. Yani burada normal, basit bir akıl neyi gerektiriyorsa biz de onu yapacağız. Aynı binadaysa tek yönetici, aynı kampüsteyse yani bahçe içindeyse tek yönetici, ayrı ayrı yerlerdeyse de farklı yöneticiler.

Sınıf öğretmenleri 4’e kadar eğitim verecek. Bu durumda fazlalık olmayacak mı?

- Olmayacak. Bu sene 4 ve 5.ci sınıf öğretmenleri birinci sınıftan yeniden başlatacağız. İşin güzel tarafı öğrencimiz ne kadar artarsa artsın biz öğretmen başına çocuklarımızı paylaştırarak sınıflarımıza daha az öğrenci koyacağız. Daha önceden sınıf başına ortalama Türkiye’de 31 öğrenci varken bu öğrenci sayısı 22-24 e düşecek. Bundan da bir avantaj elde edeceğiz.

Dördüncü sınıfta mezun olan diploma değil, sertifika mı alıyor?

- Evet. Birinci sınıf aday öğrencilerin e-kayıtları ne zaman başlıyor? ◊ 8-15 Haziran 2012 tarihine kadar ilk-orta okullar belirlenecek ve kayıtlar yapılacak.

66 aylıklar okula başlıyor

66 aylık bir öğrencinin ilköğretim olgunluğu tamamlanmış mıdır? Bu alanla ilgili becerileri ölçülecek mi? Kim, nasıl ölçecek? Hazır değilse nasıl bir önlem alınacak?

- 66. ayını 30 Eylül tarihi itibarıyla doldurmuş öğrenciler ilkokula başlayacaklardır. Buna uzmanlar karar vermiştir.

Okulların fiziksel şartları (sınıf, tuvalet, yemek, oyun alanı, vb.) 66 aylık bir öğrenci için yeterli ve uygun mu?

- Gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

Önümüzdeki sene için, okul öncesi eğitimi almamış bir öğrenci ile okul öncesi eğitimi almış bir öğrencinin aynı sınıfta olması eğitim-öğretim için dengesizlik yaratır mı?

- Okul öncesi eğitimde 5 yaş grubunda okullaşma oranımız halen yüzde 70. Dolayısıyla yüzde 30 öğrenci bu eğitimi almadan okula gelmekte ve eğitim almışlarla aynı sınıfta eğitim görmektedirler. Elbette eğitim almış çocukların hazır bulunuşları daha yüksek düzeyde olacak. Bu nedenlerle okul öncesi eğitimde yüzde 100 okullaşmayı sağlamak için idari olarak azami gayreti göstermekteyiz.

Okulların sistemi, müfredatı, öğretmen kadrosu 66 aylık bir öğrenci için hazır mı?

- Okullarımız, programlarımız ve öğretmenlerimiz 2012-2013 eğitimöğretim yılına hazır.

Velilerin sistem değişikliği hakkında yeterli bilgisi var mı? Bu konudaki soruları için nereye, kime başvuracaklar?

- Bakanlığımız internet sitesindeki (..::T.C. MLL ETM BAKANLII::..) duyurulardan yararlanabilirler. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize, okul müdürlüklerine ve Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezine (MEBİM ALO 147) müracaat edebilirler.

Ne düşünüyorlar?

Müfredat yenilenmeli

Enver Yücel (TÖDER Başkanı): 4+4+4 kademeli sistem, eşitlikçi eğitim yolunda atılan önemli adımlardan biri. Mesleki eğitime yönlendirme yaşı erkene alınmalı. 60 ve 66 aylarda okula başlayacak öğrencilerimize yönelik müfredat geliştirilmeli, ayrıca bu sınıflara ders verecek öğretmenlere yönelik oryantasyon çalışması yapılmalı. Öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz ve velilerimiz de eğitim verilmeli. Yeni dönemde iki milyona yakın öğrencinin birinci sınıfa başlayacağı düşünüldüğünde derslik ihtiyaçları gözden geçirilmeli. 66-72 aylar arasındaki öğrencilere yönelik müfredat gelişimi dışında sınıflarının fiziksel koşulları da ele alınmalı.

Kararsız annelerden biri de benim

Elif Doğan (Blogger anne):Okulöncesinin zorunlu olmaması en büyük eksiklik. Velileri en çok rahatsız eden şey belirsizlik. Üç ay sonra okullar açılacak, hala müfredat ortada yok. Çocuğunun ilkokula başlamaya hazır olmadığını düşünenlere yapılan dayatma da bizleri huzursuz ediyor. Son zamanlarda yapılan “ilk dönem okuma yazma öğretilmeyecek, sadece oyun oynatılacak” açıklamaları ise bu huzursuzluğumuzu gidermiyor. Çocuklar biraz iteleme, biraz destekle okuma yazmayı öğrenir, ama çoğu duygusal olarak hazır olmayacak.

Okul öncesi zorunlu olmalı

Prof. Dr. M. Yaşar Özden (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): 5 yaş grubu için okulöncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınmalı. Altı yaş öncesi dönemde dikkat süresi kısa olduğu için okullardaki 40 dakikalık derslerde bu çocukların oturmaları ve dikkatlerini derse vermeleri çok zor. Bu nedenle çocukların dikkat dağınıklığı, disiplinsizlik, dinleme bozukluğu gibi etiketlendirmelere maruz kalmaları ve bu durumun sonraki eğitim yaşantılarını derinden etkilemesi olası. İlköğretimin 9 ve ortaöğretimin 3 yıl olarak düzenlenmesi seçeneği de tartışılmalı. Mesleki eğitim ilköğretimin ikinci yarısından sonraya ötelenmeli.

Bu yıl ilköğretimden mezun olana diploma yok

Yaklaşık 3 aydır tartışıldı, tartışılmaya da devam ediyor. Yasa çıktı, ancak hâlâ belirsiz, bilinmeyen yönleri bulunuyor. Okula başlama yaşı, seçmeli ders, birinci sınıf müfredatı, fiziki mekânlar, e-kayıt konusunda kafalarda hâlâ soru işaretleri var. Hürriyet Dünyası bütün yönleriyle veli ve uzmanlardan görüşlerle 4+4+4 dosyasını açıyor.

Bakan Dinçer 4+4+4 sorularına cevap verdi

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yaklaşık üç aydır tartışılan ve hâlâ birçok konuda belirsizliği olan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dinçer, 4+4+4 ile ilgili merak edilen birçok soruya yanıt verdi. Birinci sınıfa başlama yaşından seçmeli derslere, müfredattan öğretmen eğitimine kadar yeni sistemle ilgili bilinmeyen birçok soruyu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e sorduk:

Bu yıl ilköğretimden mezun olanlara diploma veriliyor mu?

- Hayır, onlar 12.sınıftan mezun olunca diploma alacak.

Ya 4.sınıfı bitirenler?

- Evet. Onlar da sertifika alacaklar.

Veli çocuğunu okula göndermezse, ertelerse ne olacak?

- Bunu velinin tercihine bırakmayacağız. 66 aydan önce tercihe bıraktık zaten. 60 ile 66 ay arasında velinin tercihi var demişsek öbürü için tercihi olmayacağını ifade etmiş sayılırız.

İstisnalar olamaz mı?

- İstisna velinin, öğretmenin, okul müdürünün vereceği bir kararla oluşmayacak. İstisna konunun uzmanlarının vereceği kararla oluşturacak. Velinin keyfince “Benim çocuğum eğitime müsait değil veya çocuğumu bu yaşta göndermek istemiyorum” diyeceği bir husus değil. Biz çocuklarımızı 66 aydan sonra adrese dayalı kayıt sistemine göre 66. ayını dolduran çocuklarımızın kayıtlarını otomatik yapacağız.

Çocuk hazır değilse ya da fiziken uygun değilse?

- İstisnai durumlar varsa bunu doktor raporuyla veya psikolog raporuyla konunun uzmanlarıyla belgelendirmeleri halinde istisnai olarak değerlendirilir. Bunu sadece 66 aylıklar için de düşünmenin gereği yok. 66 aylık, 72 aylık, 84 aylık fark etmez. Bu çocuğun özel bir durumudur ve biz de çocuğun özel durumunu şimdiye kadar hesap etmiştik zaten. Göz önüne alıyorduk, şimdiden sonra da göz önüne almaya devam edeceğiz. Okulların fiziki donanımı bu yeni sisteme ayak uyduracak mı? 1 milyon 200 bin yerine 1 milyon 800 bine yakın çocuk birinci sınıfa başlayacak.

Fiziki imkanlarınız, sınıflarınız yeterli mi?

- Ben merak ediyorum okul ve derslik bu işe yetmeyecek diyenler hangi bilgiyle bunu söylüyorlar. Tahmin ediyorum ki bunu söyleyenlerin küçük bir dünyası var. Muhtemelen kendi tecrübesiz olduğu okulla, çocuğunu gönderdiği veya yakınının gittiği okulla bir tecrübeden bahsediyor olabilir. Bu derslik sayısıyla ilgili tüm bilgileri her rakamıyla paylaşıyoruz aslında. Okulla ilgili derslik başına düşen öğrencilerle ilgili bilgileri biz biliyoruz.

Sabahçı-öğlenci yaparak mı sorun çözülecek?

- Eğer öyle yapacak olursak hiç yaşanmayacak zaten de. Şimdi çok basit bir mantıkla bile şöyle bir sonuca ulaşabilirsiniz. Bu sene 9 bin derslik devreye soktuk. Müdür odaları da dersliğe çevrildi. Biz okullardaki müdür odalarını dersliğe çevirmiyoruz. Projemizde olmadığı halde müdürlerin derslikleri kendilerine makam odası yapmış olmasından hareketle herkesi kendi yerine gönderiyoruz. Müdür odasını küçük gördüğü için dersliği makam odası yapmıştı ve kendi odasını da müdür yardımcılarına vermişti. Biz bunları değiştiriyor, projeye uygun hale getiriyoruz. 8 bin 900 civarında da yine derslik kazanmış olacağız.

Sorun olan il yok mu?

- Zaten büyük illerimizde, aşağı yukarı 10 ilde bu sorunumuz var ve devam edecek.İstanbul’da bu sorun var zaten.

Anneler yeni sistemle ilgili ne düşünüyorlar

Begüm Doğantan (Mimar, 4 buçuk yaşında kızı var. “İlkokul için 5 buçuk çok erken” kampanyası düzenledi.): “İlkokuliçin 5 buçuk çok erken” kampanyası ile okulöncesi eğitimin zorunlu olmasını talep ediyoruz. Biz kampanyayı başlatan anneler olarak, istiyoruz ki, yasada belirtilmiş olan 5.5 yaş çocukların zorunlu okul öncesi eğitime başlama yaşı olsun. En az 1 yıl zorunlu okulöncesi eğitim sonrasında da çocuklar ilköğretime başlasın ve 8 yıllık temel eğitim sürecinden sonra meslek seçimine yönlendirilsin. Bu şekilde yapılandırılacak bir sistemin, çocuklar arası eğitim eşitsizliğini en aza indireceğini ve bu sayede eğitim düzeyinin yükseleceğini düşünüyoruz. Ayrıca, yasanın son halinin pilot okullarda denendikten sonra aksayan yönleri giderilerek hayata geçirilmesi de hem velilerin endişelerini en aza indirgeyecekti, hem de sistemin ilk yıldan itibaren daha sağlıklı işlemesini sağlayacaktı.

Çocuklar özbakım ihtiyacını karşılayamayacak

Duyduğumuz kaygıları herkese duyurmamız gerektiği düşüncesiyle yola çıktık. 28 Mayıs’ta başladığımız kampanya, aynı gününün akşamında 5000 imzayı tamamladı. Fakat son güne kadar daha çok kişiye ulaşmaya çalıştık ve 9867 imza var. Kampanyaya destek olanların en büyük endişesi, 5.5 yaşında ilköğretime başlayacak olan çocukların hem fiziksel hem de ruhsal olarak okul ortamında yaşayacakları zorluklar. Büyük bir kitle 5.5 yaş çocuğunun özbakım ihtiyaçlarını okulda kendi tarafından karşılanamamasından endişeli. En büyük endişelerden bir diğeri de eylülde okula başlayacak grupta anaokulu hazırlık sınıfına giden ile gitmeden ilkokul 1. sınıfa başlayacak olan çocukların bir arada olması.

Okul öncesi eğitim zorunlu olmalı

Prof. Dr. Güzver Yıldıran (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi):"Çocukları, daha somut işlemler dönemine geçmediği için 1’inci sınıf becerileri arasında bulunan okuma-yazma, basit sayısal değerlendirme ve işlemleri yapabilecek bilişsel düzeyleri yeterli değil. Müfredatı değiştirmek ise birinci sınıfta etkinlikle verebildiğimiz bu becerileri bir yıl erteleme durumunu yaratacak ve ilköğretimin birinci sınıfına ait olmayan okulöncesi becerileri bu sınıfa taşıyacak. O zaman da içerik açısından model 1+3+4+4 haline gelecek. Yani önerilen 4+4+4 modelinin ilk kademesi olan 4 yıllık eğitim, hiçbir bilimsel temele dayanmıyor.

Bilimsel gelişim açısından 7-11 yaş somut, 12 yaş üstü ise soyut işlemler dönemleridir."

Okula başlama yaşı sadece 3 ay öne çekildi

Bekir S. Gür (SETA Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Direktörü): "Bu yeni uygulamayla birlikte, okula başlama yaşı, eski uygulamaya göre 3 ay erkene çekilmiş oldu.

Buna göre, yeni kayıt olacak öğrenci sayısı muhtemelen yüzde 20 civarında artacak.Bakanlık bu artışı rahatlıkla karşılayabilecek durumda çünkü 4+4+4 ile birlikte zaten ilkokul öğretmeni fazlalığı oluştu. Pedagojik olarak, müfredatın 3 aylık bir farkı da gözetecek şekilde yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Bu da iyi bir planlamayla rahatlıkla yapılabilir. Zorunlu eğitime başlama yaşı uzun yıllardır 6 idi. Şimdi sadece 3 ay erkene çekildi."

4+4+4 İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZ

2007 doğumlu ilkokula değil de, anaokuluna gönderecek aileler yine ceza alacak mı?

- 2007 yılı doğumluları doğum aylarına göre ayrıştırarak değerlendirmek gerekir. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66. ayını dolduranların kayıt işlemi e okul sistemi üzerinden merkezi sistemle yapılacaktır. 30 Eylül 2007 tarihinden sonra doğan ve gelişim yönünden yeterince hazır olduğu düşünülen 61-66 ay arasındaki çocuklar ise velisinin istemesi halinde ilkokula yönlendirilebilecek, aksi halde okulöncesi eğitim kurumlarına devamları sağlanacaktır.

5. sınıfların temel derslerine branş öğretmenlerinin gireceği tarafınızdan söylenmişti. Ancak internette dolaşan bazı söylemlerde sınıf öğretmenlerinin gireceğinden bahsediliyor. Bu konuyla ilgili bir kez daha bizi aydınlatır mısınız?

- Sınıf öğretmenleri birinci kademede (ilk dörtte), branş öğretmenleri ise ikinci ve üçüncü kademede (dörtte) kadrolu olarak görev yapacaklardır. Ortaokullarda tüm derslerde branş öğretmenleri görev alacaktır.

Anasınıflarında eski 60-72 ayın programı uygulanmayacak herhalde. O zaman 48-66 için bir program mı hazırlanacak?

- Okul öncesi programları revize edilecektir.

Veli 66 cezasını ödeyip ilkokula çocuğunu kaydetmeyip, anasınıfına yazdırabilir mi?

- Bunu velinin tercihine bırakmayacağız. 66 aydan önce tercihe bıraktık zaten. 60 ile 66 ay arasında velinin tercihi var demişsek öbürüsü için tercihi olmayacağını ifade etmiş sayılırız.

Birinci sınıf müfredatı özellikle ilk dönem için okul öncesi müfredatına yaklaştırılacak mı? Öğrenciler ilk 4 yılda geçen seneden daha mı az öğrenim kazanımları olacak?

- İlkokul programları kademeli olarak yenilenecektir. Özellikle ilkokula başlama yaşına paralel olarak program hazırlıklarımız daha önceden başlamış ve tamamlanmak üzeredir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı için yeni ders kitapları yazılmasını gerektirecek boyutta bir program değişikliği olmayacaktır. Ancak izleyen öğretim yıllarında kademeli olarak öğretim programlarında uyarlamalar ve buna bağlı olarak da ders kitaplarında bazı değişiklikler yapılması gündeme gelebilecektir. Biz okuma-yazmayı 2. dönemin sonuna doğru kaydırıyoruz.
 
Geri
Üst