Çini nedir ve nasıl yapılır buyrun melekler

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Çini nedir ve nasıl yapılır buyrun melekler
çini nasıl yapılır
çini sanatı



Evet Melek'ler, bu sayfamızda çini sanatına dair bilgilere yer veriyoruz ve çini nasıl yapılır diyen tüm arkadaşlarımız için çini tekniklerini konu alıyoruz.


403314dca6886bb3ce.jpg



Kuartz, kaolen, tebeşir ve kum gibi doğada bulunan yedi farklı malzeme çamur kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yabancı maddelerden arıtılarak öğütülür. Bu kahverengi çamurun göz kamaştırıcı bir sanat eserine dönüşmesi ise yaklaşık 20 günlük zahmetli bir yolculuğun ardından mümkün olmaktadır. Çini sanatı üç temel figür üzerinde çalışır: Vazolar, tabaklar ve çini duvar panoları. Hazırlanan çini hamurundan parçalar şekillendirildikten sonra kurumaya bırakılırlar. Hamur kıvamından deri sertliğine ulaşan parçalar üzerinde astarlama yapılır. Bu işlem sayesinde, kuruyan parça gözün beyazı gibi saf beyaz bir görünüm kazanır. Bu beyaz zemin Türk çinilerini diğer seramiklerden ayrı kılar.

Daha sonra bu parçalar, yaklaşık 900 derecede, “bisküvi” adı verilen ilk pişirmeyle, bir güne yakın bir süre boyunca yavaş yavaş pişirilirler.

Yüzeydeki desenin kontürleri ilk olarak kobalt veya siyah çini boyasıyla çizilir. Daha sonra bu desenin içleri istenilen renklerle boyanır. Sonra parça, camsı bir sır ile kaplanır. Sıra ikinci pişirime gelmiştir. Parçalar, birbirlerine değmemeleri için tek tek alınır ve benzer parçalar fırının raflarına koyulur. İkinci defa ve yine yavaş pişirilen çinili eser, ani soğutmaların getireceği şoklarla kırılmaması için bu kez de çok yavaş olarak soğutulur.
 
Geri
Üst