Yaşamdaki 'O' Anlar

M

Misafir

Forum Okuru
Yaşamdaki 'O' Anlar
Bazı anlar mutlulukdur insana,bazı anlar hüzündür,bazı anlar çaresizlikdir,bazı anlar başarıdır ve hayat anlardan ibarettir an gelir ağlarsınız, an gelir gülersiniz.
Bazı anlar vardır ki hafızalara kazınmış ömrü billah unutulmayacak anlar.İşte tamda 'O' anlardan kareler.Hayatın 'O'anlarından karma resimler...


[FONT=Times new roman, times]AIDS’in “korku” dolu yüzü
[/FONT]
o-an-resimleri1-2502.jpg



AP fotoğrafçısı M. Lakshman'ın Hindistan'da çektiği bir fotoğrafla başlıyoruz. HIV taşıyıcısı bir anne ve yedi yaşındaki çocuğunun fotoğrafı bu… Aynı kaderi paylaşan anne ve çocuğunun yüzünde farklı duyguların izleri okunuyor. Küçük çocuğun yüzünde ve kocaman gözlerinde ''korku'' var. Annenin çok uzaklara dalan gözlerindeyse ''çaresizlik'' ve ''hüzün''. Küçük çocuğu bu kadar korkutan da annesinin ''çaresizliği'' gibi görünüyor.

[FONT=Times new roman, times]Hüzün
[/FONT]
o-an-resimleri2-4808.jpg



Hindistan'da çekilen bir başka fotoğraf daha... Hintli bir kadın, çiçeklerle süslenmiş bir tramvayda... İnsan bu kareyi görünce, ''güzel bir organizasyona katılan mutlu bir kadın olmalı bu'' diye düşünmek istiyor ama yüzündeki ifade ters giden bir şeylerin olduğunu hissettiriyor. Genç kadının HIV taşıyıcısı bir hayat kadını olduğunu öğrenince de bu hüznün nedenini anlıyoruz.

[FONT=Times new roman, times]AIDS’e “dikkat”[/FONT]
o-an-resimleri3-8481.jpg




Dünya AIDS günü nedeniyle İstanbul'da Beyoğlu’nda düzenlenen yürüyüşten bir kare. NTV kameramanı Cengiz Tapan'ın çektiği fotoğraftaki bu ilginç kadın, yürüyüşün renkli katılımcılarından biri. Amaç AIDS konusuna yeterince dikkat çekip halkı bilinçlendirmek. Yürüyüşün bu ilginç katılımcısı da İstiklal Caddesi’nden geçenlerin ilgisini çekmeyi başarmış gibi görünüyor.

[FONT=Times new roman, times]Korku[/FONT]
o-an-resimleri4-9556.jpg




Reuters fotoğrafçısı Muhammed Salim'in Gazze şeridinde çektiği bir fotoğrafla devam ediyoruz. Çocuklar doğaları gereği duygularını gizlemeyi pek başaramazlar. Sevinçleri coşkulu, öfkeleri şiddetli olabilir. Ama bu fotoğrafa bakılırsa korkuları da çok büyük oluyor. Filistinli iki çocuk, İsrail askerlerince öldürülen bir Filistinlinin cesedini görünce dehşete kapılıyor ve bu dehşeti gizlemeyi de başaramıyor.

[FONT=Times new roman, times]Prens Albert
[/FONT]
o-an-resimleri5-7336.jpg




Fotoğraf Peru'nun Lima kentinde çekildi. Monako Prensi Albert, Peru ziyareti sırasında kendisi için hazırlanan bir gösteriye davet edilmiş. Özel eğitimli atların gösterisini izlerken de kendisine mangalda pişirilmiş bir parça et ikram edilmiş. Prens Albert, nezaket gereği bu ikramı kabul etmiş, ama yüz ifadesine bakılırsa ya tattığı lezzet hiç hoşuna gitmemiş ya da etler biraz sıcak ikram edilmiş.

[FONT=Times new roman, times]Saray basketbolu[/FONT]
o-an-resimleri6-9886.jpg




Tikrit kentinde çekilen bir fotoğraf... Savaşın başından bu yana Irak'ta bulunan Amerikan askerleri bulundukları gergin ortamda biraz olsun rahatlamak için eski alışkanlıklarına yeniden başvuruyor. Askerlerin basketbol oynaması şaşırtıcı değil ama seçilen mekan ilginç. Askerler açıkhavada basketbol oynamanın pek güvenli olmayacağını düşünmüş olmalı ki, Saddam Hüseyin'in saraylarından biri askerlerin basketbol salonu oluvermiş…

Çocuk işçilere ‘hayır’
o-an-resimleri7-7833.jpg




Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.

[FONT=Times new roman, times]Ali
[/FONT]
o-an-resimleri8-8687.jpg




Irak'ın samarra kentinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. 9 yaşındaki ali… yüzünde acı ifadesi var...samarra'daki çatışmalarda yaralanmış. Ama o anda ona daha önce hiç tatmadığı bu fiziksel acıyı bile unutturan bir acıyı da yaşıyor aslında. Çünkü ali, babasının bu çatışmalarda öldüğünü sadece birkaç saniye önce öğrenmiş.

[FONT=Times new roman, times]Çiçekler[/FONT]
o-an-resimleri9-3165.jpg




Fotoğraf, istanbul’da saldırılara hedef olan ingiliz başkonsolosluğu’nda çekildi. Çevrede öyle bir yıkım var ki, burada ''yaşamla'' bağlantılı hiçbirşey olamazmış gibi geliyor insana. Ama yıkılmak üzere olan binanın kolonlarından birine polis kordonuyla iliştirilmiş çiçekler göze çarpıyor. Ve o anda o binada ve çevresinde birilerinin yaşadığını, orada birilerinin hayatını kaybettiğini ve o kurbanların sevenleri olduğunu hatırlıyor insan.


[FONT=Times new roman, times]George w.bush ve köpeği
[/FONT]
o-an-resimleri10-7762.jpg




Amerika birleşik devletleri başkanı george bush'un teksas'ta çekilen bir fotoğrafı ile devam ediyoruz. Teksas'taki çiftliğine giden bush havaalanında. Başkan bush'un korumaları tetikte, onların sorumlulukları başkanlarının güvenliğini sağlamak. Ama george w.bush'un da bazı sorumlulukları var. Başkan bush da gittiği hiçbir yerde yanından ayırmadığı köpeğiyle ilgilenmek zorunda.

[FONT=Times new roman, times]Rüzgar
[/FONT]
o-an-resimleri11-7943.jpg




Fotoğraf finlandiya'da dünya kayak şampiyonası sırasında çekildi. Kayak sporu herzaman tehlikeli sporlardan biri olarak bilinir, bu fotoğraf da bunu kanıtlar nitelikte. Avusturyalı sporcu ilk atlayışını gerçekleştirmiş ama şiddetli rüzgarın kurbanı olmuş. Havadayken rüzgar yüzünden dengesini kaybeden ve kafası üstü piste çakılan sporcunun kişisel felaketinin başladığı o an...

[FONT=Times new roman, times]Kargalar basınca
[/FONT]
o-an-resimleri12-4233.jpg




Yer sri lanka'da bir stadyum.. Sri lanka ve ingiltere'nin kriket takımlarının karşılaşması başlamak üzere. Ancak maç sırasında ingiliz oyunculardan birinin dikkatini fazlasıyla dağıtan bir olay yaşanıyor. Topa doğru koşan oyuncunun çevresini kuşatan bu kargaların orada ne yaptığını hiç ama hiç anlamadığı yüzündeki ifadeden anlaşılabiliyor.


[FONT=Times new roman, times]‘düzeltme’
[/FONT]
o-an-resimleri13-9841.jpg





Ve isviçre'de çekilen bir fotoğraf... Bazılarının işi oldukça zordur. Yüksek bir binanın üzerine dev ilanlar yapıştırmakla görevli bu işçinin işi de hiç kolay görünmüyor. Görenlerin dönüp bir daha bakmasına neden olan bu dev çamaşır ilanını yapıştıran işçi iki ünlü süper modelle iç içe... Sağda naomı campell elinin altında ise danıela pestova.... O anda muzır bir işle meşgul oluyormuş gibi görünüyor ama hayır... Sadece danıela pestova'nın kırışıklarını düzeltiyor…


[FONT=Times new roman, times]Gülümseyen gözler
[/FONT]
o-an-resimleri14-3265.jpg





Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Görme engelli hintliler, engellilerin haklarının korunması için parlamento önünde protesto gösterisi düzenliyor. Protestocuların yüzünde bir memnuniyet ifadesi var ama içlerinden biri hepsinden daha mutlu. Onu böyle gülümseten nedir bilinmez ama o anda ''görmeyen'' gözleri bile gülümsüyor...



[FONT=Times new roman, times]Parti zamanı
[/FONT]
o-an-resimleri15-4071.jpg




Sıradaki fotoğraf güney afrika'da çekildi. Partiler coşkuludur, eğlencelidir, gülümsetir. Bu öksüz çocuk da yaklaşan yeni yıl için düzenlenen bir partide... Partinin coşkusu onun yüzüne de yansımış… belki neşesinde çevresindeki duvarları süsleyen resimlerde görülen palyaçolardan birine dönüşmenin mutluluğu da var. Ama yüzündeki boyaları sürmese de ‘görenleri gülümseten bir yüz’ diye düşünmeden edemiyor insan.

[FONT=Times new roman, times]Büyük takip
[/FONT]
o-an-resimleri16-4526.jpg




Galatasaray-juventus maçından bir kare... Hakan şükür ve juventus takımından edgar davıds topun sahibi olabilmek için büyük bir mücadele içinde. ''sporda başarı rakibini iyi tanımaktan geçer'' sözünü kanıtlayan bir ''o an''. Rakibi hakan şükür'ü durdurmak için adeta onun her hareketini takip ediyor… ve o anda ortaya hiç beklenmeyen bu uyum ortaya çıkıyor.


[FONT=Times new roman, times]Ayrıntı
[/FONT]
o-an-resimleri17-1134.jpg




Brüksel'deki NATO Zirvesi sırasında çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell yanyana. Fotoğrafı görünce merakımıza engel olamıyoruz. Çünkü iki bakanın yüzünde anlam veremediğimiz bir gülümseme var, parmaklarıysa yerdeki birşeyleri işaret ediyor. Bakanların toplu fotoğraf çektirirken, kendileri için ayrılan yeri işaret ettiğini öğrenince de bu tür toplantılarda küçük ayrıntılara fazlasıyla önem verildiğini anımsıyoruz.


o-an-resimleri18-3962.jpg




Fotoğraf Avustralya'nın Melbourne kentinde çekildi. Trafik kurallarına uymak önemlidir, hele kırmızı ışıkta durmak trafiğin düzeni için daha da önemlidir. Fotoğraftaki sürücüler de trafik kurallarına uymuş ve kırmızı ışıkta durmuş. Ama onlarınki biraz mecburiyetten olmuş. Normalde sürücüler polisi görmek için pek hevesli olmaz ama sel sularında arabalarının üzerinde mahsur kalan bu sürücüler gözlerini dikmiş polisin kendilerini kurtarmaya gelmesini bekliyor.

[FONT=Times new roman, times]Domuz Yakalama Yarışması
[/FONT]
o-an-resimleri19-7917.jpg




Sıradaki fotoğraf Filipinler’de çekildi. Manila kentinde düzenlenen rodeo şampiyonasında çocuklar için de bir eğlence düşünülmüş: ''Yağlanmış domuzu yakalama yarışması''. Yarışı kazanana verilecek ödül büyük müdür bilinmez ama çocuklar arasında kıyasıya bir rekabet olduğu kesin...

[FONT=Times new roman, times]Çek Devlet Başkanı
[/FONT]
o-an-resimleri20-1289.jpg




Günün ''o an''larına İsveç'te çekilen bir fotoğrafla son ediyoruz. Soğuk iklimlerin ve coğrafyaların ayrılmaz bir parçasıdır geyiklerin çektiği kızaklar… Fotoğraftaki adam da kızağına kurulmuş soğuğun ve karın tadını çıkarıyor, en azından yüzünden öyle anlaşılıyor. Gülümseyen bu adamın İsveç'i ziyaret eden Çek Devlet Başkanı Vclav Kalus olması ise onun o anda siyasetten uzak olmanın tadını fazlasıyla çıkardığını gösteriyor.

[FONT=Times new roman, times]Tablonun önünde
[/FONT]
o-an-resimleri21-3909.jpg



İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor.

[FONT=Times new roman, times]Muhammed Ali
[/FONT]
o-an-resimleri22-9546.jpg




Günün ‘o’ anlarına ünlü boksör Muhammed Ali ve aktör Will Smith'in bir fotoğrafıyla devam ediyoruz. Ringe çıktığında rakip tanımayan ünlü boksör bir tanıtım sırasında yine ringde. Ama bu defa Smith ile şakalaşmayı tercih ediyor. Ali filminde, Muhammed Ali'yi canlandıran Will Smith, oldukça keyifli görünüyor. Muhammed Ali’nin yüzündeki ciddi ifadeye bakmayın, o da keyifli anlarından birini yaşıyor.


[FONT=Times new roman, times]‘Yaşam boyu başarı ödülü’
[/FONT]
o-an-resimleri23-1721.jpg




Fotoğraf Berlin'de 16. Avrupa Film Ödülleri’nde çekildi. Fransız yönetmen Claude Chabrol yaşam boyu başarı ödülüne layık görülmüş. Bazen kazanılan ödüller insanları şaşırtır ama Chabrol fazlasıyla şaşırmış hatta biraz da ürkmüş görünüyor.

[FONT=Times new roman, times]Melekler
[/FONT]
o-an-resimleri24-1715.jpg




Sırada Almanya'da çekilen bir var. Bu bir sokak sergisi... 18 sanatçı hayallerindeki melek figürünü hazırlayarak bu sergiye katılmış... Serginin ziyaretçileri melek figürlerini ilgiyle incelemiş olabilir ama galiba içlerinden birisi meleklerden biriyle ortak yanları olduğunu da farketmiş.

[FONT=Times new roman, times]Bu bir ‘mucize’
[/FONT]
o-an-resimleri25-8110.jpg




Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bu fotoğraf aslında bir mucizenin fotoğrafı.. Fotoğrafta bir bebek ve babasını görüyoruz. Ancak bu minik ellerin sahibi hayatta kalma kararlılığını, daha hayata merhaba derken göstermiş bir bebek... Haziran ayında dünyaya geldiğinde sadece 330 gram ağırlığındaymış. Hastaneden taburcu edilmek üzere babasının kucağına verilen bu bebek yaşama azmiyle bir mucizenin simgesi oluveriyor. Babasının eline tutunduğu o anda bile yaşama kararlığını gösteriyor...

[FONT=Times new roman, times]‘Herşeye rağmen’
[/FONT]
o-an-resimleri26-5610.jpg




Günün son üç fotoğrafı Türkiye'de fotoğrafları sergilenen Amerikalı fotoğrafçı Ami Vitale'ye ait. Amerika'da “2003 yılı ulusal basın fotoğrafçısı” ödülünü alan Vitale, Keşmir başta olmak üzere dünyanın sorunlu birçok bölgesinde çalışmış. Günün ‘o’ anlarındaki ilk fotoğrafı da çatışmaların bitmek bilmediği Keşmir'den.. Renkler öyle canlı, herşey o kadar hareketli ve çocuklar o kadar keyifli ki ''her koşulda ve herşeye rağmen yaşamın sürdüğünü'' düşündürüyor insana.

[FONT=Times new roman, times]Keşmir’den bir pembe çiçek
[/FONT]
o-an-resimleri27-4134.jpg




Keşmir'den bir başka Ami Vitale fotoğrafı daha… Yaşlı bir adam durgun sular üzerinde yüzen kayığında fotoğrafçıyı farkediyor… Yüzündeki çizgiler, gözlerindeki ışık yaşadığı birçok sıkıntının tanıkları gibi ama yaşlı adam ''o anda'' yaşadığı onca sıkıntının içinde hala çevresindeki güzellikleri görebildiğini anlatmaya çalışıyor. Elindeki pembe çiçeği objektife uzatıyor ve belki de ''hala umudu olduğunu'' anlatmaya çalışıyor.

[FONT=Times new roman, times]Gözlerin ‘o’ anı
[/FONT]
o-an-resimleri28-9267.jpg




Günün fotoğraflarına Ami Vitale'nin bir fotoğrafı ile veda ediyoruz. Küçük bir çocuk, belli ki az önce ağlamış, çünkü gözleri, kirpikleri hala ıslak... Vücudunu saran eller sıkıntısını gidermeye çalışan birinin varlığını hissettiriyor ama gözleri hala yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu söylüyor. pırıl pırıl gözlerine dikkatli bakıldığında fotoğrafçı Ami Vitale de görülebiliyor... Vitale'nin fotoğraflarıysa 16 Ocak'a kadar İstanbul Beyoğlu'nda Fototrek Nikon Fotoğraf Merkezi'nde sergileniyor...


[FONT=Times new roman, times]Kraliyet Muhafızı
[/FONT]
o-an-resimleri29-5347.jpg




Hollanda Kraliyet Muhafızları çok yakında kraliçenin katılacağı bir tören için hazırlık yapıyor. Tören sırasında olağanüstü bir durumda, gözyaşartıcı gaz kullanılması ihtimaline karşı da duman kullanılıyor. Aslında amaç kendilerinden çok atlarını hazırlamak ama atlar bu durumdan pek de memnun görünmüyor.

[FONT=Times new roman, times]Ay yürüyüşü
[/FONT]
o-an-resimleri30-6001.jpg




Çin'in başkenti Pekin'de çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Aslında fotoğraf Çin'in uzay araştırmaları rüyasının bir yansıması. Çinli bir adam, bir çin gazetesinin reklamı önünde görülüyor. bu çok iyi tanınan fotoğrafın aslında astronotun elinde Amerikan bayrağı vardır ama küçük bir fotomontajla bayrak bir Çin gazetesine dönüşüvermiş. O anda da Çinli bu zat aydaymış gibi görünüvermiş...

[FONT=Times new roman, times]Sevinç gözyaşı
[/FONT]
o-an-resimleri31-2258.jpg




Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nde bir golf turnuvası sonunda çekilmiş. Sporcunun gözyaşlarına bakmayın aslında bu bir ödül töreni. En önemli rakibini yenmeyi başaran Amerikalı golf oyuncusu, ödülünü kolları arasında tutuyor ama belli ki ''o anda'' mutluluğu farklı bir heyecana kapılmasına neden oluyor... Bazıları da zaferi işte böyle kutluyor.


[FONT=Times new roman, times]Akrobasi[/FONT]
o-an-resimleri32-6067.jpg




Çin'in Uygur özerk bölgesinde turistler için hazırlanan bir gösteride çekilen fotoğrafla devam ediyoruz. Fotoğraf, insan bedeninin disiplinle eğitildiği zaman nasıl bir dengeye ve esnekliğe ulaşabildiğinin kanıtı. Genç akrobat, becerileriyle görenleri şaşırtıyor hatta biraz da ürkütüyor. çünkü o anda dengesini bir direğin üzerinde ağzıyla sağlıyor da duruşu çözmek biraz zaman alıyor... Hatta belki fotoğrafı ters çevirmek gerekiyor...

[FONT=Times new roman, times]Kardan taraftar
[/FONT]
o-an-resimleri33-9006.jpg




Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nde bir beyzbol karşılaşması sırasında çekildi. Karşılaşma başlamış ama hava biraz soğuk olunca takımların taraftarları maça pek ilgi göstermemiş. Ama sadık taraftarlardan biri takımını yalnız bırakmak istememiş. Boş tribünlerde kendini yalnız hissedince çareyi ''kardan'' bile olsa biraz taraftar toplamakta bulmuş.

[FONT=Times new roman, times]Mavi
[/FONT]
o-an-resimleri34-6737.jpg




Fotoğrafı görünce acaba yüzündeki mavi boyalarla objektife yansıyan bu genç Afrika kabilelerinden birinin üyesi mi ve geleneksel törenlerinden birinde mi diye düşünmeden edemiyor insan. Ama bu gencin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çizgi roman festivaline katılanlardan biri olduğunu öğreniyoruz. Onun çarpıcı gözlerinde de sevdiği çizgi roman kahramanlarından birinin kılığına bürünmenin keyfini görüyoruz.

[FONT=Times new roman, times]Keşmir’de çatışma
[/FONT]
o-an-resimleri35-5661.jpg




Keşmirli kadınlar ve çocukların yüzünde gözyaşları, korku, çaresizlik var. Sorunlu bir coğrafyanın insanları onlar… Fotoğraf da Hindistan askerleri ile ayrılıkçı militanlar arasında yaşanan çatışmanın hemen ardından çekilmiş. Kadınlar, kayıplarına ağlıyorlar, ama yakınlarından birini değil, ''evlerini'' kaybetmişler..


[FONT=Times new roman, times]Buzdolabı
[/FONT]
o-an-resimleri36-1218.jpg




Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimlerinden birinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Şiddetin bitmek bilmediği Ortadoğu’da saldırının ne zaman, nereden geleceği belli olmuyor, fotoğrafa bakılırsa bu defaki bir sokak başındaki buzdolabının içinden geliyor. Bu aslında bir tatbikatın fotoğrafı, yani gerçek bir saldırı fotoğrafı değil. Ancak bu tatbikat bile ölümün nereden geleceğinin oralarda hiç ama hiç belli olmadığını göstermeye yetiyor.

[FONT=Times new roman, times]‘Dişi kurt’[/FONT]
o-an-resimleri37-9051.jpg




İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'yi takip eden foto muhabirleri şanslı aslında... Bu politikacı daima ilginç enstantaneler veriyor... Berlusconi, o anda da kendisine doğru uzanan Roma'nın sembolü dişi kurtla birlikte görülüyor.

[FONT=Times new roman, times]Saygı [/FONT]
o-an-resimleri38-9262.jpg




Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Hindistan ordusunda görev yapan labrador cinsi köpekler bir törende gösterilerini sergiliyorlar. Siyah köpeklerin, ortadaki beyaz köpek karşısında böyle saygıyla eğilmeleri kadar dikkat çekici bir ayrıntı daha var fotoğrafta. O da köpeklerin yanıbaşında duran asker… Köpeklerin yaptıklarını çok iyi biliyormuş gibi bir edaları var. Buna rağmen eğitmenleri olan bu asker birşeylerin ters gitmesinden korkuyor.


[FONT=Times new roman, times]Futbol anıtı
[/FONT]
o-an-resimleri39-1463.jpg




Fotoğraf Prag'daki Sparta Prag-Lazio arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçı sırasında çekildi. Sparta Prag kalecisi ve Lazio oyuncusu topa sahip olmak için yükselebildikleri kadar yükselmişler... Arkada ise Spartalı oyuncu pozisyonu takımının lehine çevirmek için “el”inden geleni yapıyor... Ve foto muhabiri o anı yakalayınca ortaya bir futbol anıtı görüntüsü çıkıyor...


[FONT=Times new roman, times]Afganistan’da bir kız çocuğu
[/FONT]
o-an-resimleri40-6735.jpg




NTV Muhabiri Nevin Sungur'un Afganistan'da çektiği bir fotoğraf... Kabil yakınlarındaki Birleşmiş Milletler kamplarından birinde, annesiyle birlikte sağlık kontrolünden geçmeyi bekleyen bir kız çocuğu. Nasıl Nevin Sungur onun güzelliğini farkettiyse o da objektifin kendisine yöneldiğini fark etmiş. Savaş koşullarında bir mülteci kampında zor koşullarda yaşayan bu çocuğun gözlerindeki umut kaybolmamış..

[FONT=Times new roman, times]Şibirgan Cezaevi
[/FONT]
o-an-resimleri41-6073.jpg




Nevin Sungur'un Afganistan'da çektiği bir başka ‘o’ an. Fotoğraftakiler, El-kaide ve Taliban ile bağlantıları olduğu iddiasıyla tutuklanan ve Şibirgan Cezaevi’nde tutulan mahkumlar… Belli ki sayıları çok, oradan kurtulma umutları da büyük, ama parmaklıklar ardındaki çaresizlikleri de sözle anlatmaya gerek kalmayacak kadar açık…

[FONT=Times new roman, times]Grip aşısı
[/FONT]
o-an-resimleri42-4537.jpg




Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nde çekildi. ‘O’ anda gözyaşlarına hakim olamayan iki kardeş var. Gözyaşlarının nedeni ise, fotoğrafı gören herkese kendi çocukluğunu anımsatıyor… Çünkü onlar çocukluğunda herkesi biraz ürküten bir nedenden dolayı ağlıyor. İki kardeş ‘o’ anda grip aşısı oluyor. Her çocuk gibi de birazcık acıdan ama daha çok korkudan ağlıyorlar.

[FONT=Times new roman, times]Matruşka bebek
[/FONT]
o-an-resimleri43-9223.jpg





Rusya'nın başkenti Moskova'da çekilen bir fotoğraf. Ruslar’ın Matruşka bebekleri ünlüdür ama öyle görünüyor ki bu bebekleri üretenler artık alternatif motifler de seçmeye başlamışlar. Bir sokak satıcısının ¤¤¤gahındaki Rusya Devlet Başkanı Putin'in resminin bulunduğu bu Matruşka bebeği de fotoğrafçının dikkatinden kaçmamış. Putin de burada çok hüzünlü görünmüş...

[FONT=Times new roman, times]Kızak yarışması[/FONT]
o-an-resimleri44-7804.jpg




Fotoğraf İskoçya'dan... Haftasonunda düzenlenecek kızak yarışması öncesinde artık son hazırlıklar yapılıyor. Kızakları çekecek huskie cinsi köpekler sadece antrenman yapmıyor, bu fotoğrafa bakılırsa onlar o anda karın ve soğuğun da tadını çıkarmaktan geri kalmıyor...


[FONT=Times new roman, times]Performans
[/FONT]
o-an-resimleri45-2275.jpg




Almanya'daki bir gösteri sırasında çekilen fotoğraf. Müzik, ışık ve akrobatın yeteneği bir araya gelince bu etkileyici görüntü ortaya çıkıyor. Mavi bir sahnede sadece tüllerle havada asılı duran akrobat sadece gösteriyi izleyenleri değil, fotoğrafı görenleri de etkiliyor...


[FONT=Times new roman, times]El-Hekim
[/FONT]
o-an-resimleri46-4594.jpg




Bu ‘o’ anda O'nu yani Saddam Hüseyin'i göremiyoruz... Ama bu kare, O'nunla çok yakından ilgili... Soldaki şahıs Irak Geçici Konsey Başkanı Abdülaziz El-Hekim... Fotoğraf Madrid'deki basın toplantısı sırasında çekilmiş. Başka bir Iraklı, toplantı sırasında El-Hekim'in kulağına eğilip birşeyler fısıldıyor. Söylediğinin çok önemli olduğu gözlerinden belli zaten. El-Hekim de biraz şaşırmış ama belli etmemeye çalışıyor gibi... Çünkü Saddam Hüseyin’in yakalandığını öğrendiği ‘o’ anda çekilmiş bu fotoğraf...

[FONT=Times new roman, times]Iraklı Gazeteci
[/FONT]
o-an-resimleri47-8022.jpg




Bağdat'ta çekilmiş bir fotoğraf. Iraklı bir gazeteci fotoğraftaki... Saddam'ın yakalandıktan sonraki görüntülerinin de yayınlandığı basın toplantısı sırasında çekilmiş. Gözlerindeki yaşlar üzüntüsünden değil, geçmişteki acıları, öfkeyi ve mutluluğu birarada yansıtıyor. Basın toplantısını izleyen diğer Iraklılar gibi o da dayanamayıp ''Saddam'a ölüm'' diye haykırıyor.

[FONT=Times new roman, times]Dünya ‘o’ anı izlerken
[/FONT]
o-an-resimleri48-2288.jpg




Dünyamızın ne kadar küçüldüğünü gösteren bir o an... Elele tutuşmuş iki sevgili ve doktor muayenesinden geçirilen bir diktatörün aciz ‘o’ anı aynı karede buluşmuş. Fotoğraf Hong Kong'un kalabalık caddelerinden birinde çekilmiş. Bu iki sevgili gibi herkes durmuş caddede... Onları durduran bu dev ekrandaki Saddam görüntüleri... Tüm dünyada olduğu gibi Hong Kong'da da ''bu ibret tablosu'' herkesin kanını donduruyor.

[FONT=Times new roman, times]Haydar Aliyev’in cenazesinde
[/FONT]
o-an-resimleri49-9661.jpg




Haftaya damgasını vuran bir başka ‘o’an... Fotoğraf Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den... Binlerce Azeri cuma akşamı kaybettikleri eski cumhurbaşkanları Haydar Aliyev'in cenazesi için toplanmış, Aliyev'in bir portresini taşıyorlar... Aliyev, ''ben ölmedim'' der gibi sanki kendi cenazesini izliyor bu karede...

[FONT=Times new roman, times]Yardımeli
[/FONT]
o-an-resimleri50-4042.jpg





Associated Press fotoğrafçısı tarafından Sudan'da çekilen bir fotoğraf. Ülkenin güneyindeki kabilelerden birindeki cüzzam hastalarından biri yansıyor objektife... Görüntü hiçbirşey söylemeye yer bırakmayacak kadar çarpıcı. Cüzzam hastasının her halinden yardıma ne kadar ihtiyacı olduğu anlaşılıyor. Zaten o da kabileyi ziyarete gelen Katolik rahiplerden birinin koluna yardım umuduyla sarılıyor…

[FONT=Times new roman, times]Senfoni orkestrası
[/FONT]
o-an-resimleri51-3946.jpg




Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bir ‘o’ an… Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell kürsüde. Ama bu defa arkasında siyasetçilerden çok müzisyenlerin çoğunluğu oluşturduğu kalabalık var. Powell'ın hemen arkasındakiler Washington’da konser veren Irak Senfoni Orkestrası’nın üyeleri. Ama fotoğrafı görenler Powell'ın el kol hareketlerine de, arkasındaki müzisyenlerin şaşkın ifadesine de bir anlam veremiyor. Belli ki salonda bu organizasyonun kendisi kadar ilginç bir ‘o’ an yaşanıyor ve görenlerde işte bu tepkileri yaratıyor.


[FONT=Times new roman, times]Gazeteden şapka
[/FONT]
o-an-resimleri52-3661.jpg




Fotoğraf Ürdün'ün Amman kentinde çekildi. Saddam Hüseyin'in yakalanması haberi son günlerde dünyanın hemen hemen her ülkesinde en çok konuşulan konulardan biri... Fotoğraftaki Ürdünlü’nün güneşten korunmak için gazeteden yaptığı şapkada da bir Saddam Hüseyin fotoğrafı göze çarpıyor. Ürdün'de Saddam Hüseyin'e destek gösterileri düzenlendi ama bu Ürdünlü Saddam Hüseyin'e desteğini mi göstermeye çalışıyor, yoksa başına şapka yaparak geçirdiği gazetenin üzerindeki fotoğrafa aldırmadı mı? Sorular çok... Fotoğrafı çeken de bu sorulara yanıt olacak bir bilgi vermiyor...





 
benide en cok etkileyen bir 9 yasindaki alinin birde asqimsinin verdigi fotograf oldu... ):

gercekten cok kaliteli bi konu olmus.. rep verecektim, ama veremedim nedense...

tskler rüyam..
 
Geri
Üst