Hayaller

ecemsu666

Yeni Üye
Üye
Hayaller
****’da yaşayan üç çocuklu bir ailenin en büyük kızıydı. Her çocuk gibi onunda hayalleri, sevinçleri vardı. Çoğu çocuk gibi hayat ona da madalyonun mutlu tarafını göstermeden yaşamasını istiyordu. Yaşadığı yerde onunda “töre” denilen sadece bazı insanların doğru olduğunu düşündüğü aptal bir düşünce vardı. Okula gitmeye başlayacaktı yakında okuyup doktor olmak istiyordu. Babası; Berfinin ona en ihtiyacı olduğu zamanda bir kadın yüzünden bırakıp gitmişti sadece bir kadın yüzünden “benim çocuklarıma kim bakar?” “Nasıl geçinirler?” “Nasıl yaşarlar?” “Nasıl bırakırım ailemi?” demeden o kadının ülkesine gitmişti. Babası kızının okumasını istiyordu fakat giderken bunu düşünmüşümüydü? Her gece yatağına yatarken aklına gelmiş miydi acaba bir ailesi olduğu. Berfin her aklına babası geldiğinde içinden şu geçiyordu “sevseydi, bizi düşünseydi bırakıp gitmezdi” bu düşünceleri hep kendine saklıydı nede olsa kızların konuşmaya hakkımı vardı, birilerine bir şeylere hesap sorma hakkı yoktu nede olsa kızdı ya cahil, aklı her şeye ermezdi hiçbir şeye hakkı yoktu.
Okula başlamıştı onca sorunu içine atarak mutluymuş gibi yapıp ailesine, etrafına hiçbir şey belli etmeden esasında en zorunu yapıyordu. Hayat canını yaksa da ben buradayım diyip daha çok hırslanıyordu okumak için okulda başarılı bir öğrenciydi. Berfinin bu başarısı bazı örümcek düşüncelilerin hoşuna gitmiyordu. Okuldan alınıp evlendirilmesi gerekiyordu ona göre nede olsa kız çocuğu okur muydu? Bir gün daha doğrusu Berfin bunu her gün yaşıyordu boş beyinli amcasının ve halasının oğulları teneffüslere çıkarmazdı neden erkeklerle konuşur diye. İlkokula giden çocuğun aklında dersleri değil de evlilik, aşk mı olacaktı? Öle boştu ki beyinleri öle olduğunu sanıyorlardı. Nede olsa her şeyin altından “töre” çıkıyordu. Sen öz amcanın kızına tecavüz etmeye kalk zorla taciz et sonra gel buna “töre” de. Ses çıkarınca da suçlu kız olsun neden? Çünkü amcasının, halasının oğlu yapmaz kız yalan söylüyordur.
Kimse bir şeyleri yapıp “töre” diyip kurtulmaya çalışmasın ne bu ya sen gel her türlü pisliği yap, kıza zorla sahip olmaya çalış sonra çıkıp “töre” de bu kadar aciz, kanı bozuk insanlarsınız ki kendi akrabanıza bacım dediğiniz kişiye bile o gözle bakabiliyorsunuz. Kızın banyo yapmasını, çarşıdan gelmesini, çamaşır yıkamasını dört gözle bekleyen, yalnız kalsa da sıkıştırayım düşüncesinde bulunan birisiniz. Berfin bunları yaşarken babası kızına bunları yaşatmaktan mutlumuydu? Okul çıkışları arkadaşlarıyla konuşsa hemen eve gelip annesine söylerlerdi “okuldan al kızını” diye. Her şeye onlar karar verirlerdi. Babasından bir gün haber geldi her şeyini bırakıp gittiği kadın onu terk etmişti oda yetmezmiş gibi bir de hapishaneye girmişti. Belki de bir çocuğunu kaybettiğini bile bilmiyordur ya da pişman olmuş muydu? Zamanı geri almak istemiştir belki ama bazen yanımızdan geçip gittik den sonra fark ediyoruz yaptığımızı acaba babası çıkıp gelse Berfin ne yapardı?
Pardon o kadar şey yaşattığı için babasına kocaman bir teşekkür etmeliydi neden biliyor musunuz? Ailesine sahip çıkmadığı için, çocuklarına babalık yapmadığı için, onlara bunları yaşattığı için. Eminim bu yazıyı okuyan herkes o akraba gibi görünen boş düşünceli insanlara ve babasına bir teşekkür edeceklerdir.
Berfini zorla yedinci sınıfta okuldan aldılar “töre” diyip annesi hiçbir şey diyememişti. Kadınlar ne anlardı ki hem sözünü kim dinleyecekti ki…
Yıllar sonra ****** taşınırlar kendi ayakları üzerinde durmak isterler ve az çok bunu başarırlar. Berfin şuan yaşadıklarını atlatmaya çalışıyor hala utanmadan kapıya kadar gelip amcalık, akrabalık taslayan insanlara bir şeyleri göstermek için acaba hangisi çıkıp “ya sizin babanız başınızda değil bir sıkıntınız var mı?” diye neden sormuyor da iş töreye gelince ilk gelen onlar oluyor zor insanlar değişmez diye bir şey yok. Değişir erkek çocuk o kadar önemli değil.
Bir gün bir şey olsa babasını bu sefer Berfin yarı yolda bıraksa istemese babasını suçlumudur? Ne kadar sildim dese de nefret etse de içinde bir yerlerde kırgınlık var. Şu an Berfine ne oldu diyenlere söyleyeyim her şeyi sil baştan yapmaya karar verdi o kendini üstün gören insanlara inat ayakta kalıp yaşamayı düşünüyor. Berfin şimdi yirmi bir yaşında ve akraba sanan bazı kişiler evlendirmek için bahane arıyor. Biz böyle sessiz kalırsak “tüh üzüldüm” “kolay değil tabi yaşadıkları” gibi kelimeler yerine başka Berfinlerin okuldan alınıp evlenmesine karanlığa gitmesine izin vermeyelim. Kimse bunları yaşamak istemez ama “kaderimde bu da varmış” demekte koca bir yalan herkes bir Berfinin elinden tutsa “töre” diye bir şey kalır mı?
 
Geri
Üst