Epidural anestezinin bebek üzerine etkisi

sılam_nisa

Hamiş Melek
Epidural anestezinin bebek üzerine etkisi
Sevgili hamiş melekler; doğum yaklaştıkça araştırmaya başladığınız bir konu da doğum çeşitleridir.Bu çeşitler içersinden epidural anesteziyle doğumun ne olduğunu öğrendik bir diğer başlığımızda fakat merakımız bu doğum şekli bebeğimize zarar verir mi,bebeğimiz üzerindeki etkisi nedir?Şimdi bu konuya göz gezdirelim;
hamile-188.jpg

Epidural anestezinin bebek üzerine etkisi:
Genellikle etkili epidural analjezi için iki tip ilaç kullanılmaktadır: lokal anestezikler ve opioidler (narkotik). Epidural aralığa verilen lokal anestezik ilaçlar annenin dolaşımı yoluyla bebeğe ulaşabilir. Ancak bebeğe ulaşan miktar, bebeğin kalp hızı veya doğum sonrası genel uyanıklığına etki etmeyecek kadar azdır. Benzer şekilde epidural enjeksiyonlarda kullanılan opioidler de bebeğe ulaşabilir. Yine, bebeğe ulaşan miktar, annenin sistemik (iv=intravenöz) aldığı ilaçlarla karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Bunun nedeni iv metodla kullanılan opioidlerin miktarının cok az bir miktarının epidural enjeksiyonda kullanılıyor olmasıdır. Bazen, gebelerin %30’unda epidural lokal anestezik veya opioid enjeksiyonundan 10- 15 dakika sonra fetal (bebek) kalp hızında azalma gibi değişiklikler olabilir . Bu durum daha çok ağrının giderilmesine kadar ki dönemde bireylerin ciddi bir ağrı ve stres yaşamalarına bağlı olabilir. Ancak bu kalp hızı değişiklikleri geçicidir ve sadece 3-4 dakika sürmektedir. Genelde yapıldığı gibi bebeğin kalp hızı devamlı olarak monitorize edildiği ve önlemler alındığı sürece bu geçici değişiklikler endişelendirmemelidir. Epidural yöntemle bazen meydana gelebilen bir yan etkisi de anne kan basıncındaki düşmedir. Bunun şiddeti eğer fazlaysa ve düzeltilmezse bebeği etkileyebilir. Epidural anestezi başladıktan sonra ihtiyaç duyulduğu sıklıkta kan basıncı her zaman ölçüldüğü için ve gerektiğinde düzeltici önlemler alındığı için önemli bir endişe kaynağı değildir. Ağrısız doğum için uygulanan çeşitli yöntemlerin yenidoğanın sinirsel davranışlar üzerine etkisinin (yenidoğanın aktivitesinin değerlendirildiği testler) incelendiği testlerde çelişkili sonuçlar ortaya çıkmıştır. Ancak son yıllarda ağrısız doğum uygulamasında epidural analjezide verilen lokal anestezik ve opioid dozlarında azalma olmuştur ve günümüzde kullanılan doz sınırları içinde, normal koşullarda lokal anesteziklerin bebeğe çok az etkisinin olduğu veya hiç klinik öneminin olmadığı konusunda görüş birliği vardır. Bazı durumlarda epidural anestezi bebek için faydalı olabilmektedir. Örneğin preeklampsisi olan gebe bir kadında (yüksek kan basıncı, şiş ayaklar vb.) epidural analjezi travay ve doğum sırasında bebeğe olan kan akımını düzeltebilir.
 
Allah nasip ederse doğumumda epudral anestezi düşünüyorum inşallah bir sorun çıkmaz doğuma uyanık bir şekilde girmeyi ve çıkmayı çok istiyorum.daha önceki doğumumda narkozun etkisini çünkü çok zor attım vücudumdan yan etkileri oldu o yüzden korkuyorum..
 
Allah nasip ederse doğumumda epudral anestezi düşünüyorum inşallah bir sorun çıkmaz doğuma uyanık bir şekilde girmeyi ve çıkmayı çok istiyorum.daha önceki doğumumda narkozun etkisini çünkü çok zor attım vücudumdan yan etkileri oldu o yüzden korkuyorum..

inşallah adminim kolay ve sağlıklı bir doğum geçirirsiniz inşallah :)
 
Saol canım Amin ecmain dualarım tüm hamişlerle sağlıklı sıhhatli doğumlar nasip etsin Rabbim bizlere:)
 
Geri
Üst