Vajinismus hakkında tüm bilgiler

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Vajinismus hakkında tüm bilgiler
KADINLARDA VAJİNİSMUSA YATKINLIK YAPAN NEDENLER

Vajinismusdan (Cinsel İlişkiye Girememe) etkilenen kadınlar genellikle cinsel ilişkinin tehlikelerine inanan aileler ve kültürlerden gelmektedir. Ve özellikle evlilikden önce cinsellik değerlendirmesi olumsuz ve kötü gözle bakılır.
Cinsellikle ilgili anlatılan olumsuz, kötü, tiksindirici öyküler ve deneyimler vajinusmusun gelişmesinde etkin rol oynar.


Yapılan kaba ve sağlıksız jinekolojik muayeneler de vaginusmus’a neden olabilir.
Ayrıca, cinsel birliktelik esnasında, çocuk doğurma sırasında tedirgin edici hikayeler duyulması, genital ve cinsellik hakkında büyüklerine sorulan sorular yanlış, yetersiz, eksik cevap almaları da bu sorunun ortaya çıkmasında etkendir.
Vajinusmus(Cinsel İlişkiye Girememe) problemini yaşayan kadınların cinsellik hakkında olumusz düşünme eğilimleri daha fazladır.
Cinsel ağrılı ilişkinin nedenleri:

  • Cinsel uyarılmanın yetersiz olması,
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara bağlı vulvo vajinit,
  • Atrofik vajinit “menapozda sık görülür”,
  • Liken skleroz,
  • İlaçlar, radyoterapi,
  • Endometriyoz, “pelvik inflamatuar hastalık”
  • Disparoni “ağrılı cinsel ilişki” “organik nedenler”
Vajen giriş bölgesinde ağrılı duyarlı alanların olması bu tabloya estrojen hormon eksikliği durumunda menopoz sonrası gelişebilir veya travma, genital bölgeye ait operasyonlar, hymen anomalileri, genital sistem enfeksiyonları ve pelvik radyoterapi neden olabilir kaynak:vajinismusklinik.com



VAJİNİSMUSLU KADINLARIN RUHSAL DURUMLARI



Vajinismuslu kadınlar cinsel ilişkide neler yaşar? - Vajinusmuslu kadınlar cinsel ilişkide neler yaşar? - Vaginismuslu kadınlar cinsel ilişkide neler yaşar? - Vajunusmuslu kadınlar cinsel ilişkide neler yaşar? - Cinsel İlişkiye Girememek - Ağrılı Cinsel İlişki

Tanımı; vajinismus kadının eşi yada partneri ile cinsel ilişkiye girme esnasında, tamamen iradesi dışında, elinde olmayarak biliçdışı vagen girişindeki (pc) kaslarının kasılmasıyla ilişkiye girememesi durumudur.Burada ön sevişmede genelde bir sorun yoktu, hatta kişi de cinsel birleşme öncesi olan ıslanma ve arzu vardır. Zamanla bu sorun çözülmezse isteksizlik olabilmektedir.
Vaginismuslu kadın da ilişki esnasında bacaklarını kapatır, kasılmaları olur, eşini iter, bunu takiben kendini suçlu hisseder, ağlar, değersiz ve mutsuz hisseder.
Bu vajinismus problemini hiçbir zaman çözemeyeceğini düşünerek ilişkiden kaçar ve erteler. Kaçınma, ertelenme hastalığı denir bu yüzden. Bu problemi yaşayan çiftler, gerek kadın, gerekse erkek kendilerine göre sebep aramaya başlar. Birbirlerini gerçekten sevip sevmediklerini düşünürler. Halbuki vajinismusun en büyük nedenini oluşturan şu ana kadar almış olduğu cinsellikle ilgili, cinsel birliktelikle ilgili yanlış mesajlardır. Duyduğu, işittiği, gördüğü cinsellikle ve cinsel birliktelikle ilgili, bilinçaltı, kişiye hep yanlış mesaj ileterek onu bu problemle karşı karşıya bırakarak sanki çözümsüz, sanki diğer kadınlardan farklıymış, sanki onu allah farklı yaratmış gibi algılar.
Halbuki burda göremediği olağan ve doğal olan, yaşaması ve yaşatması gereken cinselliği yaşayamayıp, haz ve keyfi alması gerekirken, bunu alamayarak doğal olana karşı gelmektedir.
Kendine göre cinsellikle ilgili birçok ve çesitli yanlış düşünce yapısını içinde oluşturup onu taşırlar ve bu durumu görmezden gelerek, her defasında, bir sonrasında vajinismusu çözebileceğine inanarak dener ama her denemesi sonuçsuzluk, başaramama, kadını ve çifti inanılmaz olumsuz etkiler.
Bu aşamada erkeğin, eşini anlamaması bunu çözemediği için kadına gerekli desteği çözüm için vermemesi, bu problemi inanılmaz derecede büyütmektedir. Ya da bu durumda gene erkeğin durumu olduğu gibi kabul edip boşanma aşamasına doğru yol alıp, boşanmaya gidebilmektedir.
Erkeğin durumu olduğu gibi kabul edip, eşini olduğu gibi kabul etmesi durumunda, bu vajinismus problemini taşımakta, çözümsüz geçen hergün çifti olağan olan doğal olan birlikte yaşayan kadın ve erkek için cinsellik boyutunun eksik kalmasına yol açar.
Bunu yaşamayarak hem kadın hem de erkek problemlerini çözmek yerine, taşıyarak, zaman içerisinde problemlerini büyüterek, ki genelde, farkında olmayarak, bu durumun sosyal ve iş hayatlarına mutlaka olumsuz yansımalarını da yaşarlar.
Eninde sonunda kendi iç dünyalarına dönerler ve zaman onları ayrılmaya, boşanmaya kadar götürebilir.
Bu başarısızlık, olumsuz düşünce yapısı diğer olumsuz düşünceleri de arkasından getirir. Mizacı, genel yapısı ne olursa olsun, karamsar, güvensiz, keyifsiz, korku, kaygı, panik atak, öfke, etrafına karşı alıngani yorgun, bezgin ve kızgınlık halindedir. Kendine vermiş olduğu zararla öğrenilmiş bir çaresizlik hali içindedir. İlişkiye girememek, her denemenin başarısız sonuçlanması neticesinde, eşler cinsel yaşamlarına, bir neden, bir bahane, bir engel bulmakta ve cinsel yaşantılarını ertelemektedir.
Bu ertelemenin bir çözüm olmadığını bilmeyerek, bu kaçmanın bir bedeli olduğunu düşünmeyerek, oysa ki, ufak bir adım doğru yerde, tecrübeli merkezlerde, yukarıda yazılmış bu problemlerin, bu karmaşıklığın yaşanmasını engeller.
Bu durumu genelde en yakın olan çevreleri, aileleri bilmezler. Toplumun ne zaman çocuk sahibi olacaksınız soruları bu sıkıntıyı bir başka boyutu ile yaşamasına neden olur. Çalışan bayanlar bunu genelde iş yoğunluğuna bağlarlar ama bu iş hayatına olumsuz yansır.
Bu duygular kişiye kendini değersiz hissettirir. Herkesin yaptığını yapamamak duygusu negatif enerjiyi içinde büyütür. Arkadaşları, kendinden küçüklerin ve sonra evlenenlerin çocukları olup, kendisinin çocuk sahibi olmaması başka bir değersizlik katar kadına ve çifte.
Eşi, erkek ne kadar sevse de zamanla bu problemin getireceği yükle büyüyen bu problem, eşinin terkedebileceğini ve ayrılabileceğini düşünür.
Bu vajinusmus problemini yaşayan bayanların hikayesi, endişesi, korkusu farklı olabilir bu yüzden de tedavileri tamamen kişiye özel olmalıdır.
Vajinismusun nedenlerini, basitçe şöyle anlatabiliriz. Kadının çocukluktan şu ana kadar almış olduğu yanlış düşünce kalıpları, cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler, bakireliğini koruması için verilen yanlış, eksik ve korkutucu bilgiler, mitler, tabular, cinsel taciz, dini öğreticiler, ata erkil otorite, yakın çevresinde cinselliğin kötü, pis ve ayıp olarak öğretilmesi, cinsel bilgi ve eğitimini, yetersiz, yanlış, eksik ve şehir efsanelerinden alması…ayıp, günah gibi kavramlarla bu durumu sorgulamamak, evlilik öncesi eksik, sağlıksız, yetersiz, yanlış bilgiye sahip olunması olduğu gibi, niye, niçin cinsel ilişkiye girmekten korktuğunu bilmez.
Sonuç da farkında olarak ya da olmayarak sağlıklı cinsel yaşantısına bu durum engel olmaktadır.
Bu problemi çekenler, öncelikle bu durumdan kurtulmak için genelde duydukları, okudukları yöntemleri kendilerince denerler.
Genelde uyku hapı, alkol, uyuşturucu, sakinleştirici, kas gevşetici, anestesi altında ilişkiye girmek, belden aşagısı uyuşturularak ya da botoks , cerrahi olarak kızlık “hymen” zarının alınmasına, hacı ve hocaya kadar her türlü yanlış yöntemler denenir.
Bu arada, bu yerlerdeki başarısız denemeler problemin çözümünü giderek zorlaştırmakta ve çiftin daha da mutsuz, daha da umutsuz olmasına neden olmaktadır.
Burada en önemli adım, çözmeye karar verdiyseniz profesyonel yardım almak için gideceğiniz yerin, tamamen deneyimli, başarılı ve güvenilir olması çok önemli.
Unutmayın doğru yerlerde, kısa sürelerde çözülebileceğini unutmamak gerekir. Burada bazı merkezler bu işle uğraşan kadınların bu tedaviyi daha iyi yaptığını yazmakta, dah aiyi anladıklarını belirtmektedirler yalnız unutmayın ki, bu makalenin erkek bir yazarı , bu işi profesyonel yapan erkek bir doktor olarak bize daha önce bircok yerden bu tedaviyi almış olmasına rağmen, problemlerinin devam ettiği, aslında başarısız yöntemle çiftler başarısız değil sadece zaman, para ve moral kaybı olduğunu “bu merkenlerin de bir kısmının bayan” oldugunu unutmamak gerekir.
En önemlisi bu merkez ve yerlerde uygulanan tedavi şekli ve yöntemlerin size göre mantıklı ve aklınıza uygun olması önemlidir.
Ayrıca sizi şartlandırarak asıl hedefimizin çözümüne uzaklaştırmaktadır.
Bir de erkek ya da kadın doktorun yerine doğru tedavi, deneyimli ve başarılarıyla kendini kanıtlamış yerlerde çözülmesidir.
Çünkü zamanınız, paranız ve moraliniz önemlidir. Bunları boş yere harcama lüksünüz yok.
Bize gelen bircok hastada, bu durumun oluştuğunu gördük ve insanın bu periyot da 3-4 kez gelerek çözen hastaların uzun “3-10” yıl gibi sürelerde çözüm için çalıştıklarını, bu periyot da zaman, para ve moral kayıplarını gereksiz yaşadıklarını gördük. Psikolojilerinin bozulmasıyla, psikolojik tedavi aldıklarına şahit olduk. Bu yüzden doğru yerde, doğru tedavi yöntemiyle net, kesin bir şekilde çözebileceğinizi unutmayın, aksi bir yöntembu problemi çözmediği gibi daha da büyütür.
Bu problemi çeken kadınlar, bu problemden kurtulduktan sonra kendilerini daha mutlu sağlıklı, özgüvenli, sağlıklı bir cinsel yaşantıya, anne olma adayı olduklarında daha pozitif hissettiklerini, gebelikle ve anne olmakla ruhen cok daha olumlu ve mutlu bir yaşamları olduklarını, iş ve aile hayatında daha başarılı ve potansiyellerini kullanabildiklerini ve eşleri ile aralarının ve sevgilerinin pozitif yönde olumlu etkilendiklerini, başarı ve başarma konusunda hayattaki çıkan problemlerde daha cesur olduklarını gördük…
Son söz ;
1. Bu hastalık değil, çözümü olan bir problem,
2. Allah sizi farklı yaratmadı ve diğer kadınlardan farklı değilsiniz,
3. Eğer çözek isterseniz çözeme lüksünüz yok, bugününüzü ve yarınınızı kötü yaşama ve yaşatma lüksünüz de yok,
4. Doğru yerlede, doğru adımla kısa sürelerde bu problemi çözeceksiniz.
Kadın doğum uzmanı
Dr. Saygın micozkadıoğlu
Vajinismus terapisti KAYNAK:vajinismusklinik.com
 
Son düzenleme:
VAJİNİSMUS NEDİR?NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vajinismus, cinsel ilişkiye izin vermeyecek biçimde vajen ön kısmının istemsiz kasılmasıdır. Vajina girişini çevreleyen kas vajina açıklığını kontrol eder. Bu kasın istemsiz olarak kasılması cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girişini tamamen engelleyebilmektedir. Cinsel tedavi kliniklerine başvuranlar arasında %12-17 vajinismus tanısı konulmaktadır.
Durumsal anksiyete, istemsiz adale kasılması, seksüel uyarılmada problemler, vajinal kayganlıkla ilgili problemler ve cinsel isteksizlik, cinsel bilgi eksiklikleri vajinismus sebebi olabilir. Bazen sonradan enfeksiyonlar, ameliyatlar gibi fiziksel sebeplerle gelişen ikincil vajinismus vakaları da görülebilmektedir.

Eşinin böyle bir durumuyla karşı karşıya gelen erkekte de bir süre sonra psikolojik etkiyle sertleşme sorunu veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlar ve hem kadının hem de erkeğin tedavi edilmesi gereken bir sürece sebep olur.
Çiftler ilişkiye giremiyorsa ne zaman doktora başvurmalıdır?

Sıklıkla görülen bir durum vajinusmus sorunu yaşayan çiftlerin bu olumsuzluğu kabullenip hiç doktora başvurmamasıdır.

İlk girişimdeki başarısızlıktan sonra her çift genellikle sorunun geçici olduğunu ve çözüleceğini düşünür.
Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik, kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlar. Bu nedenle uzmanların önerisi, en azından 1 hafta kadar bekleyip, sorunu kendi başlarına çözemezlerse profesyonel yardım almalarıdır.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

O güne kadar hiç ilişkide bulunmamış genç kız, ilk ilişkide canının acıyacağı ve bir kanama olacağı korkusuyla gerdeğe girer. Bu kaygı ve korku nedeniyle de kendisini kasmaya ve ilişkiye izin vermemeye başlar. Burada en önemli husus cinsel bilginin olmamasıdır. Öncelikle bilgi eksikliğini tamamlamak, sonra diğer faktörleri incelemek gerekir.
Bazı vajinusmus hastaları ise cinsel bilgileri olmasına rağmen cinsellikten keyif almamaktadır. İlişkiye girebilmekte ancak zorlanmakta ve acı hissetmektedirler. Bu durumda altta yatan hormonal ve anatomik nedenler araştırılarak kadının erektil dokusunda bir hassasiyet ve ilişkiyi önleyecek lokal bir sebep olup olmadığı incelenir.

Vajinusmus sorunu hangi tip olursa olsun, androlog, jinekolog ve psikologtan oluşan bir ekip çalışması ile tedavi edilmelidir. . Hormonal ve organik sebepler ortadan kaldırılınca, başarılı bir terapi süreciyle vajinusmusun tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır.
Burada önemli bir başka nokta da tedavide kadınla erkeğin beraberce ele alınmasıdır. Erkeğin cinselliğe bakış açısı, anatomik bilgisi sorgulanması gereklidir.

Tedavide amaç nedir?

Amaç ilişkiye ya hiç giremeyen ya da bir şekilde girse dahi acı duyan, tatmin olmayan kadın hastalar için tüm safhaları keyifli hale getirmektir. Çünkü ilişki bir kerelik gerçekleşse dahi kadın haz almıyor, ancak eşinden çekindiği için ilişkiyi bu şekilde sürdürmeye razı oluyorsa cinsel problemler de devam edecek ve çoğalacaktır.

Terapi ile vajinismus tedavisi


Cinsel terapinin vajinusmus tedavisinde ayrı bir önemi vardır. Cinsel ilişkiye pozitif bir yaklaşım sağlanması, bilgi eksikliğinde yardımcı olunması sağlanırken, diğer taraftan davranışsal tedavi ile uyarılmanın öğretilmesi mümkün olur. Her ödevle keyif alan ve ilişkiye hazırlanan hastalar kendi vücuduna dokunmak veya aynada kendine bakmak dahi istemezken, vücudunu tanımaya başlar, uyarılardan keyif almayı öğrenir ve böylece ilişkiye girme imkanı bulur.
Ancak ikna edilmeden, bilme ve keyif alma gerçekleşmeden oluşan bir ilişki uzun vadede yine aynı sorunları büyüyerek ortaya getirir.

Terapi süresi çok uzun bir süreç mi?

Uzmanlar ,terapi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 3 hafta ile 1 ay arasında, 4-6 görüşmede bu sorunun tedavi edilebileceğini belirtiyor. Tedavinin süresi kadının terapiden yararlanma miktarına, yetişme kültürüne, tedavi olmayı istemesine göre değişebiliyor.
Terapistler hastalarının ödevlerini ve hazırlıklarını iyi tamamladıkları durumlarda 1 hafta gibi kısa bir sürede bile önemli yol kat edebileceklerini belirtityorlar. Kaynak:esdaturkey.org
 
VAJİNİSMUS VE PİSKOLOJİNİZ

Duygusal tatminde azalma, herkesin rahatça girdiği cinsel ilişkiye, ben , nasıl neden giremiyorum şeklinde suçluluk, bu problem ruh durumunuzu olumsuz etkileyecek , işinize, eşinize ve ilişkilerinize olumsuz şekilde yansıyacaktır. Utanç duyma , kendinden nefret etme, hayal kırıklığı hissi, eşine karşı suçluluk hissi, ezilmişlik hissi, çocuk sahibi olamamanın getireceği baskı, içinde bulunduğunuz durumu yansıtmaktadır. Kaygılı ve tedirgin bir ruh halindesinizdir.unutmayın bu durumu yaratan neden
Bilinçaltınız tarafından beyninize cinsellikle , cinsel ilişkiye girmekle ilgili yanlış mesajların ve komutların gitmesiyle ilgilidir.

Vajinusmus (cinsel ilişkiye girememe), sizi kırar, incitir, duygularınızla oynar , aşağılık kompleksine, huzursuzluğa, gerginliğe iter. İşte o an içinizde çaresizlik, umutsuzluk başlar. Benliğinizi sarar ve sizi içten içe tüketir.bu durumu kabullenirseniz, bu yükü hayatınız boyunca yanınızda taşıyacaksınız ve kendinize ne kadar zarar verdiğinizin bilinçsizliği içinde yaparsınız. Bir yük gibi taşırsınız bu durumu, yıllar geçtikçe ağırlıkları altında nasılda ezildiğinizi umursamadan. O sizin içinizdeki güzellikleri , umutları, hayalleri, mutlulukları eritirken siz ona sımsıkı sarılırsınız. Vajinusmusu yenmek çok kolayken ve bu kadar yakınken, tüm bunları yaşamayı göze alırsınız. Sırf biz böyleyiz , diyerek ufak bir adımdan çekindiğinizden.

Eğer , vajinusmusu (cinsel ilişkiye girememe) çözmek için küçük bir adım atarsanız gerçekten kendinizi özgürleştirir, içinizde ördüğünüz duvarları yıkarsınız. Vajinusmusu yendiğinizde içinizdeki güzellikler daha çok uyanacak ve siz yaşamla özgürce uyumu yakaladığınızı fark edeceksiniz.taşıdığınız her türlü olumsuz,yanlış duygu durumu sizin şimdinizin ve geleceğinizin düşmanlarıdır. Unutmayın!!!
Hadi ne duruyorsunuz, ? Kendi geleceğiniz, mutluluğunuz ve sağlığınız için, vajınusmusu yenmek için , ufak bir adım atın,atın ki artık daha fazla zarar vermesin size.KAYNAK:vajinismusklinik.com
 
ablacım sonunda yendim vajinusmus benden kork artık zafer benimdir :) senin dualarınla oldu Allah senden Razı olsun.

Canım benim kutlarım seni gözün aydın ablacım:kiss:çok sevindim birtanem:)Canım ben ne yaptım ki sırtımda yükmü taşıdım sadece dua ettim:) Senin cesaretinlede bu iş bitti darısı diğer vajinusmus olanlara canım benim en yakın zamanda görüşürüz inşallah bu arada ekledim msn seni:)
 
Canım benim kutlarım seni gözün aydın ablacım:kiss:çok sevindim birtanem:)Canım ben ne yaptım ki sırtımda yükmü taşıdım sadece dua ettim:) Senin cesaretinlede bu iş bitti darısı diğer vajinusmus olanlara canım benim en yakın zamanda görüşürüz inşallah bu arada ekledim msn seni:)

senin duaların yetti canım ablam benim :) amin Rabbim kimseye bu sıkıtıyı yaşatmasın zor birşey ama çok şükür fazla vakit kaybetmedim.evliliğimi yıpratmadan yendim bu illeti.daveti kabul ettim ablacım ama bir türlü karşılaşamadık iki lafın belini bükemedik daha :) çok öpüyorum ablam benim görüşürüz
 
Canım benim kutlarım seni gözün aydın ablacım:kiss:çok sevindim birtanem:)Canım ben ne yaptım ki sırtımda yükmü taşıdım sadece dua ettim:) Senin cesaretinlede bu iş bitti darısı diğer vajinusmus olanlara canım benim en yakın zamanda görüşürüz inşallah bu arada ekledim msn seni:)

senin duaların yetti canım ablam benim :) amin Rabbim kimseye bu sıkıtıyı yaşatmasın zor birşey ama çok şükür fazla vakit kaybetmedim.evliliğimi yıpratmadan yendim bu illeti.daveti kabul ettim ablacım ama bir türlü karşılaşamadık iki lafın belini bükemedik daha :) çok öpüyorum ablam benim görüşürüz...:deli::deli:
 
Geri
Üst