Doğum Sonrası Adet Kanaması Ne Zaman?

mislinay

Yeni Üye
Üye
Doğum Sonrası Adet Kanaması Ne Zaman?
doğumdan sonra ilk adet doğum sonrası adet doğumdan sonra görme doğum sonrası düzensizliği düzensizliği
  • <LI class=Msonormal>Doğumdan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmayın. Loşia adı verilen bu kanama, adet kanamasından biraz daha fazladır ve 6 hafta sürebilir. Lohusalığın ilk günlerinde rengi kırmızı olan bu akıntı, sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve sonra sarımsı beyaza döner. <LI class=Msonormal>Doğum kontrol yöntemleri kullanmadığınız sürece, eşinizle ilişkide bulunursanız yeniden hamile kalabilirsiniz. Bunun için en kısa sürede doğum kontrol yöntemlerinden faydalanın. <LI class=Msonormal>Emzirme döneminde doğum kontrol haplarının alınması uygun değildir. Çünkü anne sütünün miktarını azaltabilirler. Emzirmeyi düşünmeyen anneler, doğumdan 6 hafta sonra hap kullanmaya başlayabilir. <LI class=Msonormal>Rahim içi araç ya da diğer bir adıyla spiral, kolaylık açısından adet günlerinin ilk günlerinde rahim içine takılır. Ancak doğumdan hemen sonra takılabileceği gibi, sezaryen sırasında da uygulanabilir.
  • Eğer üç ay koruma sağlayan doğum kontrol iğnesi kullanmak istiyorsanız, bu iğnelerin anne sütünü azaltmadığını ancak adet düzensizliğine yol açabileceği için uzmanların bu dönem için önermediğini bilmeliniz. Bu yöntemin yerine cilt altı implant uygulaması tercih ediliyor. Çünkü bu implantlar, düşük doz progesteron içerdiği için adet düzensizliği riskini azaltıyor.
Hamileliğin en hoş taraflarından biri, 9 ay boyunca, adet kanamalarına özgü ağrı, şişkinlik, sinirlilik gibi sendromların kendiliğinden ortadan kalkmasıdır. Ayrıca ped masrafınız da yoktur. Ama hamileliğin bu keyfi, doğumdan sonra başka bir duruma dönüşür. Kanamanız başlamıştır ancak telaşlanmayın, bunun adet kanamasıyla hiçbir ilgisi yok. Loşia olarak adlandırılan bu kanama, rahimden gelen kan, mukus ve dokudan oluşur. Lohusalık döneminde ilk üç gün bazı kadınlarda ise daha fazla sürer.başlangıçta yoğun olarak başlayan bu kanama, daha sonra azalır. Bunu renginden de anlamanız mümkün. Lohusalığın ilk günlerinde, kan ve kan pıhtısı içerdiği için rengi koyu kırmızı olur. Daha sonra içeriği değiştiği için açık kırmızı, kahverengi, pembeye dönüşür. En son rengi de sarıdır. Başlangıçta yoğun olarak gelen loşia akıntısının bitene kadar ortalama 2 bardak kadar olduğu saptanmış.
Lohusalığın ilk haftalarında süren Loşia bittikten sonra emzirmeye devam ediyorsanız adet kanamasının başlamadığını fark edeceksiniz. Bu durum, emzirme nedeniyle salgılanan hormonlar nedeniyle, yumurta üretilmemesinin sonucudur. Dolayısıyla da hamile kalamayacağınız anlamına gelir. Aslında bu doğal ve harika bir süreçtir. Çünkü yeni doğum yapmış annenin, hemen yeni bir hamilelik yaşaması nedeniyle beden olarak yıpranmasının önüne geçilir. Yani doğal bir doğum kontrol yöntemidir emzirmek...
Peki, emzirme üremeyi nasıl etkiliyor?
Hamilelikte hormonlar artıyor
Hamilelikle birlikte, kadın vücudunda bulunan hormonlarda, bazı değişimler yaşanır. Bu dönemde hamileliğe özgü hormonlar (beta-HCG, AFP, HPL) üretilir; bazı hormonların (progesteron, östrojenler ve prolaktin) da seviyesi yükselir. Hormonlardaki bu değişim, anne adayının hamileliğe uyumunu, bebeğin gelişimini ve doğum eyleminin başlamasını sağlar.
Doğumdan sonra, hormonlardaki bu değişim eski haline döner. Örneğin östrojen hormonu, doğum sonrası kısa sürede hamilelik öncesi seviyeye iner. Progesteron hormonu ise, yaklaşık bir hafta içerisinde hamilelik öncesi düzeye inerken, beta- HCG’nin kandan kaybolması, iki hafta gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Böylece doğum sonrası, hamilelik hormonlarındaki belirgin düşüşle, adet ve yumurtlama yeniden başlar.
Ancak süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu, bebek meme emdikçe seviyesini korumaya devam eder. Sonuç olarak, adet kanamanızın gecikmesi, bu hormona bağlı olabilir.
Başlangıç zamanı
Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra 8-16. haftalar arasında yeniden başlar ama hem kanama hem de yumurtlama, bebeğinizi emzirirseniz büyük oranda gecikir.Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez. Bu durumda telaşlanmamalısınız, zamanla kanamalarınız düzene girecektir. Bazen 18 aya kadar başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar.
Bu durum, birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi... Örneğin bir anne bebeğini günde 3 kereden daha fazla emziriyorsa, yumurtlama daha çok baskılanır. Ya da emzirdiği süre ne kadar uzarsa, regli ve yumurtlamada en uzun gecikme yaşanır. Bebeğe ek besin verilip verilmediği de yumurtlamayı etkiler. Bebeğin biberonla beslenmesi, katı gıda yemesi hatta su bile içmesi emzirmenin yumurtlamayı engelleyen etkisini ortadan kaldırabilir.
Regli olmamak hamileliğe engel değil
Doğum yaptıktan sonra düzene girecek eski alışkanlıklarınızdan biri de cinsel ilişkidir. Genellikle hamileliğin ilk üç ayı ve son üç ayında cinsel ilişkiden kaçınılır. Bu davranış, hormonlardaki değişikliklerden bebek zarar görecek korkusuna kadar, fiziksel ve psikolojik birçok nedene bağlı olabilir. Ama artık bebeğiniz dünyaya geldiğine ve siz de toparlandığınıza göre, eşinizi ve kendinize vakit ayırmanın zamanı gelmiş demektir. Eğer doğumdan sonra hiç regli olmadınızsa, “Nasılsa olmadım” diyerek, doğum kontrol yöntemlerini umursamazlık etmeyin. Çünkü adet kanamasının başlaması tekrar hamile kalabileceğinizin en önemli belirtilerinden olmakla beraber, doğum sonrasında kanama olmadan da hamile kalınması mümkündür.
Önleminizi alın
Doğum sonrasında ilk defa ne zaman yumurtlayacağınız önceden bilinemez. Bazı kadınların kısır tabir edilen bir dönemi vardır ve doğumdan sonra ilk adet kanamasına kadar geçen dönemde yumurtlamazlar. Ama bazıları da kanama olana dek yumurtlar ve daha kanama olamadan hamile kalabilirler. Hangisinin olacağını önceden bilemeyeceğinizden doğum kontrol yöntemi konusunda önlem almalısınız. Yoksa herhangi bir sürprizle karşılaşmanız an meselesi olabilir.
Nedeni başka ne olabilir?
Bu tür düzensizliklerin başka nedenleri de olabilir. Hormon üretim zafiyeti ya da her ay oluşabilecek yumurtalık kistleri gibi... Eğer emzirmediğiniz halde gecikme yaşıyorsanız bunun için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve diğer ihtimalleri göz önüne almalısınız.

Alıntı
 
Ce: Doğum Sonrası Adet Kanaması Ne Zaman?

emeğine sağlık paylaşım için saol
 
3 ay önçe sezaryanla dogum yaptım 3 aydır adte olamıyorun



Doğum sonrasında regl görülmesi, bazı kadınlarda 6 hafta, bazılarında ise 1 yıldan daha uzun sürebiliyor. Üstelik reglin gecikmesiyle birlikte, hamile kalma riskiniz de artıyor
Hormonların tekrar faaliyete geçmeleri de çok kısa bir süre içinde olmuyor.
Bebeklerini emziren kadınların regl kanamaları, emzirmeyenlere oranla daha uzun süre gecikiyor. Bunun nedeni ise, bebek anneyi emdikçe göğüs uçlarının etkilenmesi ve süt yapımını sağlayan prolaktin hormonu düzeyinin yükselmesi. Bu da folikül gelişimini sağlayan hormonların salgılanmasını önlüyor. Eğer bebek düzenli bir şekilde emziriliyorsa, emzirme süresince foliküller dinlenmeye çekildiğinden, gebe kalma riski yüksek olmuyor. Yani, eğer bebek düzenli bir şekilde günde 5 defa yaklaşık 10 dakika kadar emziriliyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması gecikiyor. Bilim adamları, prolaktin hormonunun emzirirken serpildiğini ve bu nedenle de reglin geciktiğini düşünüyorlar.
alıntı

Bu yüzden kaygılanmayın.Bu gayet normal bir durum.Çoğu kadında bu durum yaşanmakta.Zamanla vücudunuzun dengesi yerine oturacaktır ...
 
Sayın misafir meleğimiz ;


Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez. Bu durumda telaşlanmamalısınız, zamanla kanamalarınız düzene girecektir. Bazen 18 aya kadar başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar.
Bu durum, birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi... Örneğin bir anne bebeğini günde 3 kereden daha fazla emziriyorsa, yumurtlama daha çok baskılanır. Ya da emzirdiği süre ne kadar uzarsa, regli ve yumurtlamada en uzun gecikme yaşanır. Yani, eğer bebek düzenli bir şekilde günde 5 defa yaklaşık 10 dakika kadar emziriliyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması gecikiyor.Süt <nobr>üretimini</nobr> sağlayan prolaktin hormonu, bebek meme emdikçe seviyesini korumaya devam eder. Sonuç olarak, adet kanamanızın gecikmesi, bu hormona bağlı olabilir.


Bir kadın olarak sıkıntınızı anlayabiliyorum. Ama biraz daha sabır.Konumuzdada belirtildiği gibi bebeğinizin süt emmesi azaldığında vucudunuz artık yavaş yavaş düzene girecektir.
 
Geri
Üst