Emzirirken Saç Boyamak Doğru mu?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Emzirirken Saç Boyamak Doğru mu?
emzirirken saç boyamak, lohusayken saç boyamak, emzikliyken saç boyanır mı


Sevgili melekler, emziren annelerin en büyük isteği bebeklerine en iyi şekilde bakmaktır. Hiçbir eksiği olmadan büyütmek istedikleri bebeklerini sağlığı herşeyden önde gelir. Bunun için kendi bakımlarını bile bir kenara bırakan anneler kendilerine gelip şöyle bir aynaya bakacak fırsat bulduklarında da kafalarında bazı soru işaretleri oluşabilir. Bunlardan biri de emzikliyken saçların boyatılıp boyatılmayacağıdır. Aslına bakarsanı bu konuda çok net bir bilgi yok. Kimi uzman zararı olmayacağını savunurken, kimizi de yanından bile geçmeyin diyor. Şimdi sizlere ik farklı ismin görüşlerini yayınlıyoruz. İlk olarak Dermatoloji uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin sorumuzu yanıtlıyor. Sonrasında Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Alp Özkan...




boya.jpg



"Yapılan çalışmalarda gebelik ve emzirme dönemlerinde saç boyatıldığında herhangi bir yan etki saptanmamıştır. Ancak çalışmalar oldukça yetersizdir. Sonuçta bizim doktor olarak dediğimiz şey, mümkün olduğunca bu dönemde saçların boyatılmaması, eğer gerekirse ilk üç ayda saç boyalarından sakınılıp ondan sonra boyatılması gerektiğidir. "


Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Alp Özkan, emziren annelerin dikkat etmesi gereken konuları sıraladı. Anne sütünün kanseri önleyen bir gıda olduğunu söyleyen Özkan, "Ancak emziren anne bazı kurallara uymazsa bu süt çocuğun sağlığını bozabilir" dedi.

Kına dahil saç boyalarının kanserojen madde içerdiğini ve anne sütüne geçme durumunun söz konusu olduğunu söyleyen Özkan, "Emziren anne saçını boyamamalı. Aksi halde hem kendi sağlığını hem çocuğun sağlığını riske atar. Nitekim, çocukluk çağının en kötü kanserlerinden biri olan nöroplastomla ilgili olarak saç boyasını sorumlu tutan bir çalışma var" diye konuştu.
 
Geri
Üst