Geç Döllenme Gebelik Haftasını Şaşırtabilir mi?

Uzman SühaN

Administrator
Geç Döllenme Gebelik Haftasını Şaşırtabilir mi?
Kadın geç yumurtlama olursa ve o ay gebe kalırsa adet olmayacaktır. Geç yumurtlama olduğunu da farketmeyecektir. Adetine göre gebelik haftası ultrasona göre ortaya çıkan gebelik haftasından büyük çıkacaktır. Çünkü adetin başladığı ilk güne göre gebelik haftası hesaplanacaktır.





Ultrason ise gebeliğin boyuna göre hesaplayacağı için son adet ile ilgili olmayacak döllenme olan günle ilgili olacaktır. Gebelik esasta döllenmeden itibaren büyüyecektir. Son adet başlangıcı ile yumurtlama arasında 2 hafta fark olabileceği önceden kabul edileceğinden gebelik haftasıda buna göre hesaplanır. Geç döllenme olduğunda ise adet başlangıcı ve yumurtlama arası 3 hafta geçeceğinden adete göre hesaplanan ile gebelik haftasına göre yapılan hesap arası 1 hafta büyük çıkar. Bu gibi durumlarda gebelik haftası dikkate alınır ve takiplerde buna göre yapılır.




Örnek olarak; Adeti düzenli olan bir kadın zamanında yumurtlama ve döllenme ile hamile kalırsa son adet tarihine göre gebelik haftası 7 hafta çıkmış gibi kabul edelim. Aynı kadın 1 haftalık geç döllenme ile hamile olmuş olsaydı son adet tarihine göre yine 7 haftalık hamile çıkabilirdi ancak geç döllenmeden dolayı gebeliği gerçekte 6 haftalık olacaktır. Bu tür durumda da ultrasonla ölçülen gebelik haftasını doğru kabul etmek gerekir.



Diğer bir örnek: Sürekli 35 günde bir adeti başlayan bir kadın gebe kaldığında gebelik haftası son adet tarihine göre değil ultrasondaki ölçüme göre hesaplanmalıdır veya son adet tarihinden başlayarak sayılan haftadan 1 hafta çıkarılmalıdır.Çünkü bu hastanın yumurtlamaları hep 1 hafta geç olmaktadır. Adetin 14. günü değil 21. günü yumurtlama olmaktadır.





Geç Döllenme Sorun Olur mu?

Geç döllenme size sadece gebelik haftasının kaç hafta olduğu konusunda sizi yanıltabilir. Bunun dışında herhangi bir problem oluşturmayacaktır. Geç döllenme ya da geç yumurtlama kişi için bir problem değildir. Gebeliğin başlaması ve devamı içinde önemli bir şey değildir. Herhangi bir düşük kanama ya da bunun gibi bir şeye sebep olmaz.

Geç Döllenme Cinsiyetini Etkiler mi?

Geç döllenme cinsiyeti hiç bir şekilde etkilemez.
 
Son düzenleme:

Beyza Hanım, geç döllenme nedir tam olarak ? Mesela örnek vereyim:

Tahmini zamanda yumurtlama değil daha ilerki zamanda yumurtlama oluyor ve o ilerki zamana yakın zamanda ilişki olursa ona mı geç döllenme deniyor ? Yada mesela 13 ünde ilişki oluyor 16 da yumurtlama birleşip daha sonra mı döllenme meydana geliyor ?
 
Ben size daha iyi anlatmak adına bilgileri paylaşayım..Detaylı anlatılması gereken bir konu .

Normalde bir kadının ortalama adet dönemi süresi 28 gündür, yani adetinin başlangıcından diğer adetinin başlangıcına kadar 28 gün geçer. Bu sürenin 21-35 gün arasında olması normaldir, herkeste tam 28 gün olmaz.
Geç yumurtlama veya geç döllenme denilen durum nedir açıklamadan önce geç olmayan yani normal zamanda yumurtlama ve normal zamanda döllenme nasıl olur onu açıklamak gerekir:

Adet döneminde normalde yumurtlama ne zaman olur?
Yumurtlama normal bir adet döneminde yaklaşık olarak adet başlamadan 14 gün önce olur. Örnekler vermek gerekirse:
Adetler dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama 14. gün olur. (Adet başladıktan 14 gün sonra)
Adetler dönemi 30 gün süren bir kadında yumurtlama 16. gün olur. (Adet başladıktan 16 gün sonra)
Adetler dönemi 35 gün süren bir kadında yumurtlama 21. gün olur. (Adet başladıktan 21 gün sonra)

Geç yumurtlama:
Adetleri 28 gün süren bir kadında geç yumurtlama olursa adeti de geç olur çünkü adet kanaması yumurtlamaya bağlıdır, yumurtlama olduktan 14 gün sonra adet kanaması başlar. Adetleri sürekli düzenli olan bir kadının adeti geç başlarsa o ay geç yumurtlama olduğu tahmin edilir.

Geç yumurtlama veya geç döllenme olması gebelik haftası tahminini yanıltabilir?
Geç yumurtlama olan kadın o ay gebe kalırsa adet olmayacaktır ve geç yumurtlama olduğunu da farketmeyecektir. Ancak adetine göre hesaplanan gebelik haftası ultrasonda görülen gebelik haftasından büyük çıkacaktır. (Ortalama 1 hafta büyük çıkar.) Çünkü gebelik haftası adetin başladığı ilk güne göre hesaplanır. Ultrason ise gebeliğin boyuna göre hesaplar. Gebeliğin boyu ise esasında son adet ile ilgili değildir yumurtlama yani döllenme olan günle ilgilidir, çünkü gebelik bu günden sonra büyümeye başlar. Normalde son adetin başlangıcı ile yumurtlama arasında ortalama 2 hafta fark olacağı kabul edildiğinden bir problem olmaz ve gebelik haftası bu gözönüne alınarak hesaplanır. Ancak geç döllenme olduğunda adetin başlangıcı ile yumurtlama arasında yaklaşık 3 hafta süre geçeceğinden adete göre hesaplanan gebelik haftası 1 hafta büyük çıkar. Bu durumda ultrasonla hesaplanan gebelik haftası dikkate alınır ve gebelik-doğum takipleri buna göre ayarlanır.

Örnekle açıklamak gerekirse: Ayda bir adet olan bir kadın zamanında normal yumurtlama ve döllenme ile hamile kaldığında son adet tarihine göre gebelik haftası 7 hafta çıkmış olsun. Aynı kadın 1 haftalık geç döllenme sonucunda hamile kalsaydı son adet tarihine göre yine 7 haftalık gebe çıkardı ancak gerçekte gebelik 6 haftalık olurdu çünkü döllenme 1 hafta geç olmuştur ve hamilelik 1 hafta geç başlamıştır. Bu hastada son adet tarihini değil ultrasonla ölçülen gebelik haftasını doğru kabul etmek gerekir. Gebelik haftaları hesaplanırken bu durumun da göze alınması gerekir.

Diğer bir örnek: Sürekli 35 günde bir adeti başlayan bir kadın gebe kaldığında gebelik haftası son adet tarihine göre değil ultrasondaki ölçüme göre hesaplanmalıdır veya son adet tarihinden başlayarak sayılan haftadan 1 hafta çıkarılmalıdır.Çünkü bu hastanın yumurtlamaları hep 1 hafta geç olmaktadır. Adetin 14. günü değil 21. günü yumurtlama olmaktadır.
 
Geri
Üst