Gut Hastalığı Belirtileri

M

Misafir

Forum Okuru
Gut Hastalığı Belirtileri
gut hastalığı, belirtileri, nedenleri, tedavisi, diyeti, bitkisel tedavi, beslenme, bitkisel tedavisi, gut cok da, hakkında bilgiler burada arkadaşlar


Bir eklem hastalıığ olan gut hastalığı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu makalemizde yer almaktadır Melek'ler.

Gut hastalığı; bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen ve şiddetli ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genellikle her seferinde bir eklemi etkilediği ve bu eklemin de çoğunlukla ayak başparmak eklemi olduğu bilinmektedir.

gut1-5370.jpg




Gut hastalığından diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Ataklar çok hızlı olarak gelişir ve ilk atak genellikle gece olur. Tüm romatizma türleri içinde en ağrılı olanıdır.

Gut atakları şu nedenlerle gelişebilir:
  • Çok fazla alkol alımı
  • Çok sıkı diyet ve açlık
  • Bazı yiyeceklerin fazla yenmesi
  • Operasyon geçirme (diş çekimi gibi basit bir girişim bile neden olabilir)
  • Ani, şiddetli bir hastalık geçirme
  • Aşırı yorgunluk ve herhangi bir nedenle aşırı derecede endişelenme
  • Eklem travması, yaralanma
  • Kemoterapi uygulanması
  • Diüretik ilaçların alınması
(Diüretikler tansiyon yüksekliğinde kullanılan, vücuttan sıvı atılımını sağlayan ilaçlardır)

Bir gut hastasıysanız ve küçük bir yaralanma, travmadan sonra ekleminizde çok ağrı olursa ve iyileşmesi umulandan uzun sürerse, bunun bir gut atağı olabileceğini düşünün.

Vücut sisteminizi rahatsız eden herhangi bir olay gut atağını başlatabilir. Akut atağın erken bulguları açısından tetikte olunuz; çünkü tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar yararlı olur.

Gut hastalığının nedenleri nelerdir?

Gut vücudumuzdaki ürik asit fazlalığından oluşur. Ürik asit sağlıklı kişilerin kanında da çeşitli kimyasal işlemler sonucunda bir yıkım ürünü olarak bulunur. Ancak ürik asidin fazlalılığı ya ürik asidin yapım fazlalığından, ya böbreklerden atımının az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır.

Kırmızı et, deniz ürünleri ve bakliyat pürin açısından zengindir. Alkollü içecekler de ürik asit seviyesini belirgin olarak artırır. Gut hastalığının fazla yeme ve içme nedeniyle ortaya çıktığı görüşü doğru değildir. Bazı yiyeceklerin fazla yenmesi ya da çok kilo alınması gut hastalarında atakları daha çok ortaya çıkarabilir.

Vücutta ürik asidin geçirdiği kimyasal işlemlere ait sorun ailelerde kalıtsal olarak geçebilir ya da başka bir hastalığın komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir. Bu sorun, kişiye anne-babasından ya da büyükanne-dedelerinden geçiş yapar. Ancak çevresel faktörler de rol oynayabilir. Ayrıca ailenin her bireyinde gut atakları görülmez.

Zamanla, kanda ürik asit fazlalığı eklemler etrafında birikimlere yol açar. Sonuçta, ürik asit eklemler içinde dikiş iğnesine benzer kristaller oluşturur ki bu durum gut ataklarına neden olur. Bu kristaller sadece eklem içinde oluşmaz. Ürik asit aynı zamanda cilt altında, kulak memesinde tofüs olarak ve idrar yollarında böbrek taşları olarak karşımıza çıkabilir. Tofüs küçük, beyaz bir sivilceye benzer.


Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi Ahmet Maranki

Profesör Doktor Ahmet Maranki gut hastalığının tedavi sürecini bitkisel formüllerle destekleyerek, daha sağlıklı bir tedavi süreci geçirebileceğinizi açıkladı. Gut hastalığı nedir ? Gut hastalığı kandaki ürik asit miktarının yükselmesinden kaynaklanan ve böbreklerdeki asiti azaltan bir hastalık türüdür. Ürik asit ciddi ağrılar geçirtebilir.

Belirtilerini ağrı olarak hissedebilirsiniz. Genel olarak en çok ayak parmaklarında ağrı şeklinde kendini gösterir. Daha sonra kollar, kollarla birlikte ayaklar ve ellerdeki eklem bölgelerinizde ağrılar olmaya başlar. Şişlikler başlar. "Profesör Doktor Ahmet Maranki gut hastalığı" için bitkisel önerilerde ve bitkisel formüllerin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Trdiyet.com, olarak "gut hastalığı" için uygulayabileceğiniz bitkisel formülleri paylaşıyoruz.

Rezene: Bir bardak klorsuz kaynayan suyun içerisine yaklaşık olarak 9-10 gram rezene atın. Daha sonra 8 dakika kaynatın ve bu bitkisel formülü günde 3 bardak tüketiniz.

Kiraz sapı: Bir bardak suyun içerisine 5-6 gram kiraz sapını koyduktan sonra 9 dakika bekletip bu bitkisel formülden günde 2 bardak içmeniz tavsiye ediliyor.

Şalgam: Bir bardak suyun içerisine, çok ince doğradığımız şalgamı koyalım. 8 dakika kaynatalım daha sonra bu bitkisel formülümüzü günde 2 bardak olarak tüketelim.

Funda tohumu: Bir bardak klorsuz suyun içerisine 9 gram funda tohumu koyun ve 7 dakika kaynatıp, günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Maydanoz: Bir bardak suyun içerisine yaklaşık olarak 7 gram maydanozu iyice ince, ince kıyın ve atın. Üzerine 4 gram ebegümeci koyun ve 6 dakika kaynatıp ılımasını demlenmesini bekleyin. Bu bitkisel formülü de günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Ayrıca, kereviz, avakado, kiraz, zeytin gibi yiyecekleri besin olarak beslenme programlarınıza dahil ediniz. Bitkisel çözüm olarak bu tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Uzman doktorlara danışarak daha sağlıklı bilgiler edinebilirsiniz.


Gut Hastalığında Beslenme – Gut Hastalığı Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Gut hastalarının vücuttaki ürik asit oranının artmasına neden olacak pürin içeriği zengin besinleri kısıtlayan bir diyet uygulamaları gerekir. Ürik asit seviyesi fazla olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri, hayvansal proteinleri fazla almamaları ve de alkol kullanmamaları öneriliyor. Faydalı bir besin olmasına rağmen balığın da gut hastalarınca fazla yenilmemesi gerekir.

• Et gut hastalarında artrit atakları artıran önemli etkenlerden biridir.

• Yağ oranı yüksek olanından ziyade yağ oranı düşük olan süt ürünlerini tüketiniz.

• Yağ tüketimi tüketilen toplam kalorinin yüzde otuzuyla kısıtlanmalıdır.

• Sağlıklı bir vücut ağırlığının sürdürülmesi temel zorunluluktur.

• Alkolden, özellikle biradan kaçınılmalıdır.

Gut Hastalığına Zararlı Yiyecekler

• Alkollü ve mayalı içecekler

• Etten gelen protein tüketimini kısıtlayınız ve bu proteini az yağlı ya da yağsız süt ürünleri ve soya fasulyesi ve soya peyniri gibi soya ürünleriyle sağlayınız.

• Sakatat ve organ etleri – özellikle karaciğer, böbrek vs.

• Et suları, deniz ürünleri

• Belli balıklar ve su kabukluları – ringa, sardalye, hamsi, midye, karides gut hastalığına sebebiyet veren en bilinen yiyeceklerdir.

• Fasulye, bezelye, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar, mantarlar

• Pürinde oldukça yüksek olan ve gut diyetinde kaçınılması gereken diğer yiyecekler, hindi, alabalık, dana eti, koyun eti, mezgit balığı ve som balığı.

• Pürin içeriği düşük olan besinler de zaman içerisinde pürin metabolitlerinin birikimiyle olumsuzluğa yol açabilirler.

Gut Hastalığına Ne İyi Gelir?

Gut hastası olanların diyetlerinde yer vermeleri tavsiye edilen besinler;

• Kiraz, çilek, yaban mersini, ananas ve muz gibi taze meyveler. Kirazla ilgili yapılan bir araştırmada 250-300 gram kirazın aç karnına yenilmesinin plazma ürik seviyesinde %15 lik bir düşüşe neden olduğu saptanmıştır.

• Üzüm çekirdeği .

• Kereviz, domates, lahana ve maydanoz, yeşil yapraklıları da içeren sebzeler.

• Zencefil ve zerdeçal.

• C Vitamini bol olan yiyecekler. Örneğin, mandalina, kırmızı dolmalık biber, patates ve kırmızı lâhana.

• Meyve ve sebze idrarı alkali yaptığı için beslenmede daha çok yer alır.

• Bol su içmek.

Gut hastalığı tedavi edilmediği takdirde yineleyen gut atakları eklemlerde yıkıma, biçim bozukluğuna ve eklem hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir.
 
Geri
Üst