Uykuda diş gıcırdatma stresten kaynaklanıyor

nisan

Yeni Üye
Üye
Uykuda diş gıcırdatma stresten kaynaklanıyor
uyurken dis gicirdatmak gece uyurken diş gıcırdatma diş gıcırdatma gıcırdatmak dis gicirdatmak
Genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylem olan diş gıcırdatma, normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkarır. Diş gıcırdatmanın başlıca sebebi ise strestir...
Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Diş Hekimi Muzaffer Buyan'ın verdiği bilgilere göre, diş gıcırdatmanın yani diğer adıyla bruksizm'in fiziksel ve psikolojik bir çok sebebi olabilir. Fakat bunlar arasında en öncelikli olanı strestir. Stresin arttığı dönemlerde bruksizm de şiddetlenir.
Dişlerdeki kapanış bozuklukları da diş gıcırdatmaya sebep olabilir. Diş gıcırdatma sorunu olan kişilerin önemli bir bölümünde dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi durumlar görülebilir, bir kısımda ise çene eklemi disfonksiyonlarıyla ilgili sorunlar görülür ve sabahları sebepsiz baş, yüz ve boyun ağrıları oluşabilir.
Teşhiste Şu Sorulara Cevap Aranır:
  • Dişlerinizi uyurken gıcırdattığını eşiniz veya ailenizden bir birey farketti mi?
  • Boyun ve omuz kısımlarında ağrılarınız oluyor mu?
  • Çene ekleminizden ses geliyor mu?
  • Sabahları uyandığınız yüz kaslarınız ve kulaklarınızda bir yorgunluk yada ağrı oluyor mu?
  • Dişlerinizde ağrı ve hassasiyet var mı?
Çok Yönlü Tedavi Gerekebilir
Bruksizmin sebep olduğu sorunların giderilebilirken, bu durumun tamamen ortadan kaldırılması her zaman mümkün değildir. Tedavi daha çok akut sorunları çözmeye yönelik uygulanır, bir diş hekimi ve bir fizyoterapistin birlikte çalışması gerekebilir.
Kasların gevşemesine yönelik tedaviler uygulanabileceği gibi diş problemlerinin giderilmesi de sorunu çözebilir, bazen bunlar yeterli olmaz ve stres için psikiyatrist desteği alınabilir.
Dişler üzerine diş hekimi tarafından uygulanan şeffaf gece plakları aracılığıyla da bruksizmin zararlı etkilerinden korunmak mümkündür. (ailem)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst