Kol saatinin icadı

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Kol saatinin icadı
Kol saatinin icadı
Kol Saatini Kim icat etti




Günümüzde zamanı takip etmenin dışında kıyafeti tamamlayan şık bir aksesuar olarakda kullanılan kol saatlerinin tarihine iniyor ve kol saatini kim icat nasıl bulundu bu yazımızda öğreniyoruz Melek'ler.

kol-saati-modelleri11-7401.jpg



Birçoğumuzun vazgeçilmez aksesuarıdır kol saatleri. Kol saatini ne zaman kimin bulduğunu biliyor musunuz?
İlk kol saatiyle ilgili en eski belge, 1790 yılına aittir. Bu belgeye göre, Cenevre’de saat yapımıyla uğraşan Jaquet-Droz und Leschot firması, “bileğe takılabilecek” bir saat yapmayı başardı. Günümüze kadar ulaşabilen en eski kol saati örneği ise, 1806 yılından kalmadır. Parisli kuyumcu Nitot tarafından yapılan bu altın saatin kemeri de, inci ve yakutlarla süslenmişti ve İmparatoriçe Josephine’e aitti. 19. yüzyılda yapılan bu tür saatler, saatçilerden çok kuyumcuların eseridir. İlk erkek kol saatleri, Alman Donanması tarafından 1880 yılında La Chaux-de-Fonds kentindeki C. Girard-Perregaux’ya siparişedildi. Bunlar, süsten çok, zaman ölçme aygıtı görevini üstlenen saatlerdi ve Alman denizcileri için görevleri sırasında gerçekten yararlı oldu.

Mekanik aksamların oturtulduğu kasa, altından yapılmıştı ve kemer olarak da deri kullanılıyordu. Girard-Perregaux firması Alman Donanması için hazırladığı saatleri, genel olarak da pazarlayabilmek için yeni parti imalata geçti. Ancak, o dönemde bu kol saatlerine tek ilgi, Peru’dan geldi. Amerikalıların ve öteki ülke insanlarının ilgisizliği, İsviçre’de erken doğum yapan kol saati endüstrisini engelledi.

1908 yılında Parisli hanımların kol saatleri takmaya başlamasıyla, Avrupa kıtasında bu saatlere olan ilgi, büyük ölçüde arttı. Birinci Dünya Savaşı’na gelinceye değin, erkeklerin kol saati takması, kadınsı bir davranış olarak değerlendiriliyordu. Ancak, savaş sırasında cep saatlerinden çok daha pratik oldukları anlaşılınca, bu değer yargısı da ömrünü doldurdu.
 
Geri
Üst