2.Selimin Hayatı annesi kardeşleri ve yenilikleri

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
2.Selimin Hayatı annesi kardeşleri ve yenilikleri
2. selimin hayatı, 2.selim kimdir, annesi, eşi ölümü kardeşleri kimdir konusunda bilgiler...

Babası: Kanuni Sultan Süleyman
Annesi: Hürrem Sultan
Doğum: 28 Mayıs 1524
Ölüm: 15 Aralık 1574
Saltanat Aralığı: 1566-1574
Önceki: Kanuni Sultan Süleyman
Sonraki: 3. Murad

14dd22814b2ca1.jpg

28 Mayıs 1524′te İstanbul’da doğdu. Orta boylu, mavi gözlü, açık alınlı, ince kaşlı ve sarışın bir sultan idi. Şehzadeliğinde mükemmel bir terbiye içerisinde büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren çeşitli şehirlerde sancakbeyliği yaptı.

Kütahya sancakbeyi iken, babası Sultan Süleyman’ın ölümü üzerine İstanbul’a gelerek42 yaşında tahta oturdu. Sarı Selim diye de anılan 2. Selim, diğer padişahlara göre daha zayıf ve silik bir hükümdardı.

2. Selim’in ilk işi Avusturya ile 8 yıllık barış yapmak oldu. Bu anlaşmaya göre Avusturya Osmanlıya haraç vermeye devam edecekti.

Ayrıca o sıralarda Yemen’de çıkan isyan Sinan Paşa tarafından bastırıldı. Böylece tüm Kuzey Afrika ve Arabistan’ın en mamur kesimleri bile Osmanlı hakimiyetini tanıdı. Ancak, özellikle bu bölgelere yapılan seferlerde Kıbrıs adası birçok sorun çıkarıyordu. Lala Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, birçok zorluğa rağmen 1571′de Kıbrıs’ı Osmanlı’ya bağladı.

Ancak Kıbrıs’ın stratejik öneminden dolayı bu adayı Osmanlıya kaptırmak istemeyen Avrupa devletleri, devasa bir haçlı donanması ile İnebahtı’da Osmanlı donanmasını kıstırdı. Yapılan savaşta Osmanlı donanmasının neredeyse tamamı imha edildi. Ancak bir sonraki yıl, Osmanlı daha büyük bir donanma indirmeyi başaracaktır. Her şeye rağmen bu yenilgi ile Osmanlı donanmasının tökezlemeye başladığı söylenebilir.

İspanyolların “alınamaz” dedikleri Tunus’u zapteden 2. Selim, ayrıca Kırım Hanının emrine verdiği 120 bin kişilik süvari ordusu ile beraber Rusya’ya a saldırdı. Moskova’ya dek ilerleyen Osmanlı ordusu, on binlerce Rus esir ile Kırım’a geri döndü.

Selim Han, 8 yıllık saltanatının sonunda 1574 yılında vefat etti. Naaşı Mimar Sinan’ın yaptırdığı Ayasofya Camii avlusundaki türbeye defnedildi.
 
Geri
Üst