MEB ve IBAN Kodu - IBAN Kodu Nedir?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
MEB ve IBAN Kodu - IBAN Kodu Nedir?
iban kodu ziraat bankası iban kodu nedir banka banka kodları
IBAN nedir?

IBAN, Avrupa ülkelerindeki banka ya da finans kurumları arasında yapacağınız para transferi işlemlerinizde gerçekleşecek olan hata ve gecikmeleri önleyen bir sistemdir. IBAN sayesinde oluşturulan standart hesap numaraları ile para transferleriniz yanlış hesaplara gönderilmeleri önceden önlenmektedir.

IBAN'ın sağladığı kolaylıklar nelerdir?

Her ülkenin ve bankanın hesap numaralarının biçimi ve uzunluğu farklıdır. Bir başka ülkeye veya bankaya para transferi yapacak olan müşterilerimiz, hesap numaralarında belirli bir standart olmadığından, para transferi yapacakları kişiden aldıkları karşı hesap numarasının doğruluğundan emin olamamaktadırlar.
IBAN, para transferi talebi gönderici bankaya ulaştığında alıcı bankaya transfer mesajını göndermeden kendi içerisindeki özel ve standart hesaplama yöntemi ile kontrol edilebilmekte ve yanlış bir IBAN ile yapılmak istenen para transferi başlamadan engellenmiş olmaktadır.

IBAN’ın kullanımı

IBAN uygulamasına geçen ülkelerde banka hesap numaralarının her biri için hesap sahiplerine bir IBAN numarası verilir. Her ülke için belirli bir biçimi ve standardı bulunan IBAN’ın içinde özel bir şifreleme algoritması ile elde edilen iki basamaklı “kontrol rakamı” bulunmaktadır. Bir başka ülkeye ya da bankaya para transfer etmek isteyen bir müşterilerimiz, elindeki IBAN numarasını gönderici bankaya verdiğinde, para, alıcı bankaya gitmeden önce alıcı hesabın IBAN numarası gönderici bankada kontrol edilir. IBAN yanlış ise para karşı bankaya gönderilmez ve yanlış işlem engellenmiş olur.

Ülkemizin IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlenmiştir.

Türkiye’de IBAN Kullanımı

IBAN, 1 Eylül 2005 tarihinden itibaren kullanılmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar, müşteri tarafından talep edilen ve para transferine konu olan her bir hesap (Vadesiz TL ve Döviz Hesapları) için birer IBAN numarası üretmişlerdir.


MEB(Millî Eğitim Bakanlığı)’da IBAN Kullanımı

2008 yılı itibariyle, Merkezi Sistem sınavlarında görevlendirilecek personelin sınav ücretlerinin, sabit bir banka belirlemeksizin tahakkuk ettirilmesi amacıyla IBAN uygulamasına geçilmiştir.

meb.gov.tr
 
Geri
Üst