Eğitim ve Demokratik Kimlik

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Eğitim ve Demokratik Kimlik
EĞİTİM VE DEMOKRATİK KİMLİK
Demokrasininin bir yaşam biçimi hâline getirilmesi arzulanan bir gerçektir. Demokrasi, yalnızca demokrasi ilkelerinin kabul edilmesi ile gerçekleştirilmez. Önemli olan demokrasinin yaşayarak öğrenilmesidir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde demokrasi kültüründen bahsedilebilir. Demokrasi kültürünün en önemli unsuru ise eğitimdir. Bir insan demokrasiyi tanır ve ona inanırsa onu yaşar.

Demokrasinin yerleşmesinde en önemli faktörlerden biri de demokrasinin bilinmesidir. Bu da eğitim sayesinde gerçekleşebilir. Çünkü demokrasinin ilkeleri okul kültürü ile birleştiği an yerleşecektir. Demokrasinin yerleşmesi demokrasinin bütün kurumlarda benimsenmesi ile ilgilidir. Demokrasi sadece devlet yönetimine ait değildir. Demokrasi kültürü ilk önce ailede kazanılır, eğitim ile pekişir ve diğer ortamlarda sürdürülür. İnsanın yetişmesinde önemli unsur olan aile içindeki davranışlar, demokrasi kimliğinin ortaya çıkmasına neden olur. Duygu ve düşüncelerinin dikkate alınmadığı bir aile ortamında yetişen çocukların demokratik kimliğe sahip olmaları beklenemez. Demokrasi, özgürlüğe büyük önem vermektedir.Çünkü insanlar özgür oldukları zaman bireysel farklılıkları belirleyebilmektedir. Bu farklılıkların belirginleşmesinde eğitim önemli role sahiptir.

Demokratik okul kültürünün oluşması öğrencilerin başarısını artıracaktır.Eğitim kurumlarında, eğitimin başarılı olabilmesi için; öğretimde demokratik özellikleri güçlendirecek vurguların yapılması, aile ve diğer toplumsal kurumların desteği ve katılımı şarttır. Demokrasi eğitimi için öğrencinin düşündüklerini aktarabilmesi önemlidir. Öğrencilerin düşüncelerini rahatlıkla tartışabilecekleri ortamlar hazırlanmalıdır. Öğrencilerin demokrasi sürecine kendilerini adamalarının etkili yollarından biri de bazı uygulama imkânlarının onlara verilmesidir. Örneğin, okul yönetiminde söz sahibi olmak gibi. Demokrasi bilincinin oluşturulması konusunda öğretmenlere de önemli sorumluluklar yüklenmektedir. Çünkü demokrasi eğitimi ile;

Atatürk ilke ve inkılâplarına, insan haklarına saygılı, hoşgörülü, eleştirel düşünebilen, birbirlerine güven duyabilen bireyler yetişmelidir. Demokrasi kültürünün yerleşmesi eğitim kurumlarının öncülüğünde, bireylerin tümünün sorumluluğunda başarılacaktır.

Fatma ERGİN
Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencisi / RİZE
 
Geri
Üst