Meme ameliyatı sonrası bakım

Uzman SühaN

Administrator
Meme ameliyatı sonrası bakım
Meme ameliyatınız sırasında , doktorunuz gerekli gördüğünde koltuk altındaki lenf bezlerini de çıkarabilir. Bu işlem koltukaltı lenflerin çıkarılması ( aksiller disseksiyon ) adını almaktadır.


Vücudumuzda bildiğiniz kan dolaşımına ilave olarak lenf dolaşımı adı verilen beyaz lenf sıvısı dolaşımı vardır. Bu sıvı, lenf kanalları ile taşınırken lenf bezlerine uğrar. Koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması, lenf sıvısının taşınmasını zorlaştırır, lenf kanallarının yollarını değiştirir ve koldaki sıvının genel dolaşıma ulaşmasını engeller. Size yapılan ameliyattan dolayı, ameliyat tarafındaki elinizde ve kolunuzda şişkinlik ( lenfödem ) riski artmaktadır. Bu risk, aynı memeye radyoterapi (ışın tedavisi) alındığında ciddi olarak artar. Bu hastaların el, ön-kol ve kollarının, her türlü kesik, yanık gibi travmalardan korunması büyük önem taşımaktadır.





8.jpg










Ameliyat tarafındaki elinizde veya kolunuzda, yaralanma ya da iltihabi bir olay başlarsa, vücudunuz bu bölgeye sıvı ve hücreler göndererek mikroplarla savaşır. Buradaki fazla sıvının geriye dönüşü güçleşmiş olduğundan elde ve kolda şişkinlik (ödem) gelişebilir. Bu nedenle enfeksiyonlara karşı çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

Bu kitapçık, ameliyat tarafındaki el ve kolunuzda enfeksiyon ve buna bağlı şişkinliği (lenfödem) nasıl önleyebileceğinizi veya azaltabileceğinizi anlatmaktadır. Burada yazılan bilgiler hastaneden taburcu olduktan sonra yaşamınız boyunca size gerekli olacaktır.



Ameliyatınızdan sonra yapılması gereken egzersizler

Size bu egzersizleri öğretmedeki amacımız;

  • Omuz ve kol eklemlerindeki kireçlenmeyi önlemek veya gidermek,
  • Kola ameliyat öncesi hareketliliğini kazandırmak,
  • El, ön-kol ve kol kaslarını güçlendirmek,
  • Ameliyat ve radyoterapiye bağlı gelişen sırt, bel, boyun, baş ve omuz ağrılarının giderilmesine yardımcı olmak,
  • Çarpık duruşu/ duruş bozukluğunu önlemek,
  • Elinizin, ön-kol ve kolunuzun şişmesini(lenfödemi) engellemek,
  • Bu ekstremitenin normale dönüşü ve iyileşmesinin hızlanmasına yardımcı olmaktır.

Egzersizlere ne zaman başlamalısınız?

Drenler (yaranızdan çıkan hortumlar) Çıkmadan önce;

Egzersizlere ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde sınırlı hareketlerle başlanır.

Top sıkma egzersizi

- Avucunuza sığacak kadar bir lastik top kullanarak elinizi sıkıp gevşetiniz.

El açıp kapama egzersizi (top sıkmaya benzer egzersiz)


- Ameliyattan birkaç saat sonra başlanır. El, 15 ila 25 defa açılıp kapatılır.Bu hareket günde 3-4 kez tekrarlanır. Bu şekilde lenf sıvısının genel vücut dolaşımına dönüşü hızlanacaktır.


Saç tarama egzersizi


- Dik oturun, dirseğinizi masaya dayayın ve bir tarakla saçınızın bir tarafını önden başlayarak geriye doğru tarayın daha sonra saçınızın tamamını taramaya çalışın.


Etkilenmiş kolun dirsek ve el hareketlerini yapabilirsiniz. Ancak kolun omuzdan yana açma- kapama egzersizleri drenler çıktıktan sonra başlayacaktır. Drenler dururken kolunuz devamlı vücudunuza yapışık kalmamalıdır (Günlük işlerinizi bu elinizi kullanarak , çok yorulmadan yapabilirsiniz). Bu nedenle açıp- kapama hareketini yapmadan sadece 90° lik açı ile açma ve kol altına yastık koyma işlemini yapabilirsiniz.


Günde en az iki kez egzersizleri tekrarlayabilir, ağrı oluşursa egzersizlere ara verebilirsiniz. Bu egzersizleri yaşam boyu yapmalısınız.
 
ameliyatı olalı 7 gün oldu sol gögüste aşırı morarma başladı sağ gögüsümde kaşınıyor bu normalmi acaba
 
Merhaba, gögüsteki kaşıntı dikiş yerlerinin iyleşme sürecin den kaynaklanıyor.Fakat gögüs morarması ,ameliyat sonrası beklenmeyen olumsuz bir durum.Hekime ne kadar sıklıkla kontrole gidiyorsunuz bilmiyorum ama , durumu mutlaka hekiminize bildirin. Meme kaybı yaşanabilir.
 
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası kollarınızı 1 hafta boyunca kullanıp zorlamıyacaksınız . Ayrıca sigara içmiyceksiniz. Sigara içenlerde meme dokusu ölüyor ve güzel bir gögüse sahip olayım derken gögüslerinizden olabilirsiniz. Meme dikleştirme ameliyatı sonrası doktor düzenli aralıklarla kontrole çağırıyor ve pansumanı o yapıyor. Benim kaşıntıdan başka hiç bir problemim olmadı .
 
Meme büyütme estetiği en yaygın yöntemlerden biridir.Göğüs Büyütme, göğüs protezleri ile dış silikon yüzeye sahip ve jel veya serum içerisindeki memenin büyümesidir. Ameliyat her yaş grubu için uygundur.Göğüs boyutu, hamilelik, göğüs kanseri cerrahi operasyonu ve hızlı kilo kaybı gibi durumlardan etkilenen göğüs boyutunu geri kazanmak için silikon veya jel dolgulu göğüs protezinin kullanılması ile arzu edildiği gibi ayarlanır. Yerleştirilecek malzeme, protez boyutuna, omuz genişliğine, ağırlığına, yüksekliğine göre ayarlanır.Ameliyat süresi yaklaşık 2 saattir ve ameliyat sonrasındaki uygulama uygulanan tekniğe kadar sürer. Örneğin meme dokusu altındaki implantasyondan sonra ağrı azdır ve 2-3 hafta boyunca devam eden ağrılar, kas dokusunda implant yerleştirildikten sonra normaldir. Ameliyattan sonraki ilk gün hastaneden taburcu olmak mümkündür, ancak asgari bir ay boyunca ağır egzersiz yapılmamalıdır.
 
Geri
Üst