Tiroit Kanseri Belirtileri Nelerdir ve nedenleri

M

Misafir

Forum Okuru
Tiroit Kanseri Belirtileri Nelerdir ve nedenleri
Tiroit Kanseri Belirtileri,
Tiroit Kanseri Belirtileri Nelerdir,


Merhaba Sevgili melek'ler, bu yazımızda kanser vakkaları arasında yaygın olan ve sıkça duyduğumuz Tiroit Kanseri belirtileri ve Tiroit Kanserine neden olan etkenleri konu alıyoruz.


tiroit-14c.jpg


Tiroid Kanseri Nedir?
Tiroid bezinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan kanser türüdür. Genellikle boyunda bir nodül olarak kendini gösterir. Tiroid bezi, boyunda yer alan 20-25 gram ağırlığında; iyot kullanarak yaptığı hormonla bütün vücut metabolizmasını düzenleyen bir organdır. Tiroid kanseri tek tip bir kanser değildir. Görülme sıklığına göre Papiller Kanser, Folliküler Kanser, Medüller Kanser ve Anaplastik Kanser olmak üzere 4 gruba ayrılır.

Kimler Risk Altındadır?

Kadınlar (erkeklere göre daha sık görülür
Tiroid bezinde nodül olan hastalar,
Çocukluk döneminde baş boyun bölgesine ışın tedavisi uygulananlar,



Nedeni tam olarak bilinmese de özellikle bazı radyoaktif maddelere (uranyum gibi) maruz kalan kişilerde daha fazla görüldüğü için radyoaktif maddelere maruz kalanlar risk altındadır.
Arjantin, İsviçre gibi ülkelerde ve ülkemizde tuzlarımızın iyotlanması ile birlikte guatrdan korunma anlamında bir başarı kazanılmakla birlikte, devam eden yıllarda tirodit (tiroid iltihaplanması) görülme sıklığı artmıştır.

Belirtileri Nelerdir?
Tiroid kanserlerinin çoğunda hiçbir şikayet olmayabilir. Çoğu hastada tanı anında başka organlara da yayılma olduğu saptanabilir. Hastalık çok fazla belirti göstermemekle birlikte; boyunda şişlik, boğazda sıkıntı hissi, ağrı, yutkunma güçlüğü, nefes almada güçlük, ses kısıklığı, kilo artışı, sinirlilik, saçlarda zayıflık ve cilt kuruluğu gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Tiroid Kanserinde Erken Teşhis ve Tedavi

Erken teşhis ve tedavi ile hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir. Teşhis koyabilmek için öncelikle kandaki tiroid hormonların düzeyini belirlemek için testler yapılır. Elle muayene sonrası yapılacak ultrasonografi ile nodülün varlığı, büyüklüğü ve yapısı hakkında değerli bilgiler edinilebilir. Yine nodüllerden alınan iğne biyopsileri ile çok hücresel özellikleri tanınabilir. Teşhis konulduğunda hasta ameliyat edilerek tiroid bezi çıkarılır ve ardından kişiye özel tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır.
 
mrb. arkadaşlar aranizda tiroit kanseri olan varmi? bende biyopsi yaptirdim sonuç bekliyorum :s
 
Geri
Üst