Yenidoğan Bebekte Göz Çapaklanması

Uzman SühaN

Administrator
Yenidoğan Bebekte Göz Çapaklanması
bebeklerde göz rahatsızlıkları,bebeğimin gözü çapaklanıyor ne yapmalıyım,bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı,yenidoğanda konjonktivit,bebeklerde göz problemleri hakkında bilgiler



ç.png








Yenidoğan bebekte göz hastalıkları doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir. Yaygın görülen bir belirti, birkaç gün veya hafta sonra ortaya çıkan sarı akıntıdır. Bazı bebeklerde, göz akıntısı açık renkli olur ve anneleri daha fazla yormaz.
Bazı bebeklerde ise gözden sarı renkli akıntı gelir ve bunun değerlendirilmesi gerekir. Renkli akıntıların nedeni ne olursa olsun bebekler için tehlikeli olabilir ve en yakın sağlık kuruluşunda tedavi edilmesi uygun olacaktır.
Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik)Yenidoğanda Konjonktivit
Vajinal yada normal doğum sırasında yeni doğan bir bebek doğum kanalında bakteri yada virüs ile tanışabilir. Bunlar ile bebeğin karşılaşması yada maruz kalması yenidoğan bebekte konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonuna neden olabilir. Enfeksiyon sarı bir akıntının yanı sıra gözde kızarıklık ve göz kapaklarında şişmeye neden olabilmektedir. Bir bebeğin bu hastalığa yakalanması için annede aktif bir virüs veya bakteri olması gerekmez. Ancak, annede klamidya gibi aktif ya da bilinen bir durum varsa, doktorunuz bu durumda normal doğum yerine sezeryan tavsiye edebilir.
Bebeklerde Sarı Kulak Akıntısı
Göz yaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz kapaklarının kenarlarında göz yaşı bezlerinin ürettiği göz yaşının akıtıldığı gözyaşı kanalları vardır. Doğumda, bazı bebekler bu kanal tıkanık yada zayıf olarak doğabilir. Akıtılamayan gözyaşı ise sarımsı akıntı ve aşırı göz sulanmasına neden olabilir. Bu belirtiler diğer göz sorunlarını da taklit edebileceğinden bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir. İlk olarak doktor size göz yaşı akıtılması aktivitesinin uyarılması için günde birkaç kez birkaç dakika kanalların etrafına masaj yapmanızı tavsiye edecektir. Bununla birlikte doktorunuz size göz damlaları verecektir. Eğer halen bebek normale dönmemişse kanaların açılması amacı ile başka prosedürler uygulayacaktır. Bu genelde muayenehanede yapılır. Nadir de olsa bazı durumlarda göz yaşı kanalının düzgün çalışması için cerrahi onarım yoluna gidilebilir.
Yenidoğan Bebekte Göz Çapaklanması Göz enfeksiyonları çoğu durumda anneden bebeğe bulaştığı için bunu önlemek için doktor ya da hemşire doğumdan kısa bir süre bebeğin gözüne bakım yapması yada gerekirse ilaç vermesi gerekir. Doktorlar yenidoğan bebekler için genellikle gümüş nitrat denilen bir göz damlası veya eritromisin adında bir merhem kullanırlar. Bebeklerin çoğu ilaçlara karşı reaksiyon vermezken bazı bebekler tahrişe neden olan ve muhtemelen göz akıntısına yol açan alerjik tepkiler verebilirler.
 
Geri
Üst