Karma Aşı hakkında

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Karma Aşı hakkında
aşı karma aşı nedir boğmaca aşısı neden 6 yaşından sonra yapılmaz
karma aşı,neden yapılır,nezaman yapılmalı,hangi yaşta olmalı,karma aşı hakkında merak ettikleriniz...



392124dbfb5b1be40c.jpg



karma aşı nedir diye merak edenler için :

Difteri, Tetanos, Boğmaca aşıları)

Difteri: Aşı, difteri toksininden hazırlanmıştır. Aşının belirgin bir yan etkisi yoktur. Difteri halk arasında kuşpalazı da denen ölüme neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Ancak aşılama sayesinde günümüzde pek görülmemektedir.

Tetanos:Tetanos mikrobu tabiatta çok yaygın olarak bulunur. Mikrop vücuda girdiği zaman salgıladığı toksin kasılmalara neden olarak ölüme neden olabilir. Tetanos hastalığı her İnsan için risktir. Yaralanmalarda hayvan ısırmalarında mikrop alma İhtimali çok yüksektir. O nedenle çocukluk dönemi aşılanmasından sonra 10 yılda bir aşının tekrar edilmesi gerekir. 7 yaşın üzerinde ve erişkinlerde dozu azaltılmış difteri ile birlikte (Td şeklinde) 10 yılda bir tekrar edilir. Bebek doğduğu zaman göbek kordonu steril şartlarda kesllmezse yenidoğan tetanosu meydana gelir. Bu nedenle aşısı tam olmayan annelerin gebelik döneminde 2 doz tetanos aşısı olması gerekir. Son aşı, doğumdan en az iki hafta önce yapılmalıdır. Anne adayı önceden aşılı İse tek doz hatırlatma aşısı yapılır. Böylece anneden geçen antikorlar bebeği korur.
Tetanos aşısı tetanos toksininden yapılmış bir aşıdır. Koruyuculuğu çok yüksektir. Yan etki olarak aşı yerinde şişlik, kızarıklık, ağrı yapabilir.

Boğmaca: Bordetella pertusis denen bakterinin neden olduğu, akciğerlerde etkili bir hastalıktır. En az 6 hafta süren boğulur tarz öksürme ile seyreder, pek çok komplikas-yonları vardır.
Aşı hastalık yapıcı etkisi yok edilmiş hücre solüsyonundan elde edilir. Ateş, havale, huzursuzluk, ağlama nöbetleri yapabilir. Son zamanlarda hücreslz (aselüler) boğmaca aşısı üretilmiş ve yan etkiler çok azaltılmıştır ancak biraz pahalıdır. Ülkemizde normal boğmaca aşısı başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Bazı şartlarda hücresizaşı yapılır. Bunlar:

• DBT aşısı yapıldıktan sonra 40°C üzerinde ateşi olan bebekler,
• Aşıdan sonra üç saatten fazla süren, sürekli ağlama nöbetleri olan bebekler,
• Havale geçirdiği için tedavi gören veya ateşli havale geçiren bebeklere hücresiz boğmaca aşısı uygulanır.

Hastalığın sıklığı ve ağırlığı azaldığı, aşının yan etkileri de yaşla arttığı için 6 yaşından sonra boğmaca aşısı yapılmaz.
Difteri-boğmaca-tetanos aşıları birlikte, ikinci aydan itibaren arka arkaya üç doz yapılır. Doz araları 4-8 hafta arasında olabilir. Son dozdan bir yıl sonra tekrar aşısı yapılır. Bununla aşı tamamlanmış olur. Sonra rapel denen hatırlatma tekrarları yapılır. Aşının ilk tekrarı 4-6 yaşında yapılır. Sağlık Bakanlığı 4 yaşında yapılan tekrar dozunu 6 yaşında, ilkokul birinci sınıfta uygulamaktadır. Böylece beş doz tamamlanmış olur. Sonraki tekrarlarda boğmaca aşısı karışımdan çıkarılır. Difteri aşısının dozu azaltılır. Td olarak 10 yılda bir tekrar edilir.

Aşı 0,5 ml kas içine yapılır. Aşının başarı ile uygulanması sonucunda bu hastalıkların görülme sıklığı çok azalmıştır. Aşının yan etkileri ilk 48 saat içinde görülür. Ateş olacaksa 12 saat içinde ortaya çıkar ve 48 saat sürer, 48 saatten uzun süren ateş başka nedenlerden olabilir. Ateş görülürse parasetamol verilir. Parasetamol ateşi önleyici olarak da kullanılabilir.

 
Geri
Üst