Hamileyim yatak istirihati şartmı?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim yatak istirihati şartmı?
gebelikte yatakta uzanma,gebelikte yatak istirihati önemlimi,gebeliğin ilk üç ayında yatak istirihati,hamilellikte yatakta istirihat önemlimi,gebelikte yatak istirihatinin mantığı hakkında bilgiler

Hamileliğin ilk üç ayındaki kanamalardan erken doğum tehlikesine kadar pek çok sorunun ortak çözümü olarak yatak istirahatine başvuruluyor. Oysa yatak istirahatinin hamileliği yoluna koyduğuna dair kesin kanıtlar bulunmuyor. Buna rağmen yatak istirahati önerilmesinin nedeni, yüksek risk söz konusu olduğunda uzmanların elinde yapacak fazla bir şey olmaması.
Kadınların çoğu yatak istirahati tavsiyesine uyuyor, çünkü ne pahasına olursa olsun gelişme süresini anne karnında doldurmuş sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek istiyor.

y.jpg







Yatak istirahatinin en önemli gerekçesi erken doğumu engellemektir, ancak başka rahatsızlıklar da aynı reçeteyi gerekli hale getirebilir. Gebelikte hipertansiyon, gebeliğe bağlı şeker hastalığı, rahim ağzı yetmezliği, vajinal kanama, çoğul gebelik, daha önceki gebeliklerde erken doğum, düşük ya da ölü doğum görülmesi, rahim içi gelişme geriliği ve plasentadaki sorunlar anne adayını yatağa mahkum edebilir. Ayrıca annenin çoklu gebeliği de kimi zaman vaktini yatakta geçirmesi gereğini doğurabilir. Nasıl ve ne kadar bir yatak istirahati geçirmeniz gerektiği ve bu sırada hareketlerinize ne gibi kısıtlamaların getireleceği konusunda elde resmi bilgiler olmadığından, uzman hekiminizin takdiri ve eğilimleri sizin için belirleyici olacaktır.
Hareket kısıtlamasının arkasındaki asıl prensip, yatış pozisyonunda rahim ağzına uygulanan basıncın azalmasıdır. Özellikle erken doğum riski ve rahim ağzı rahatsızlıkları söz konusu olduğunda. Günde 12 saat ayakta çalışan anne adaylarının erken doğum riskinin çok daha fazla olması da uzmanları yatak istirahati vermeye iten nedenlerdendir.

Tam olarak ne demektir?
Riskli durumlarda esas olan etkinliğin, hareketliliğin kısıtlanmasıdır. Bazı durumlarda etkinliğin kısıtlanması, belirli bir dönem için egzersiz, ağır fiziksel aktivite ve cinsel ilişkinin durdurulması anlamına gelirken, bazı durumlarda gün içinde belirli zaman dilimlerinde birkaç saatliğine uzanarak ya da oturarak dinlenmek anlamına gelir. Anne adayı günün büyük kısmını evde dinlenerek geçirir, hafif ev işleri ve kişisel bakım gibi etkinlikler dışında hareketlerini sınırlandırır. Kesin yatak istirahatinde ise tuvalet ve yemek yeme dışında yataktan çıkmaya izin verilmez. Hasta genelde hastaneye yatırılarak takip edilir. Hangi tür istirahat gerektiğine doktor karar verir. Bu karara uymak zor gelse de, bir süreliğine rutin hayatından uzaklaşmak anne adayının yararına olacaktır.

Yatakta vakit geçirme önerileri
• Yatağa mahkumsunuz diye şıklığınızdan ve bakımınızdan vazgeçmeyin. Gündüzleri yatak kıyafetinizi ev kıyafeti ile değiştirin. Evin sıcaklığını sizi rahatlatacak şekilde ayarlayın. Bol bol yastık ve örtü ile keyfinize bakın.
• İçinize kapanmayın, yatak istirahatinin sizi hayattan koparmasına izin vermeyin. Bu bahaneyle komşularınızı yakından tanıyabilir, akrabalık ilişkilerinizi tazeleyebilir, arkadaşlarınızı daha sık evinize davet edebilirsiniz. Ancak sizi ziyaret edenleri sorunlarınızla boğmamaya özen gösterin.
• Dünyada neler olduğunu takip edin. Ayrıca internet artık insanlara farklı bir sosyalleşme imkanı tanıyor. Bilgilenmek ve tartışmak için oluşturulmuş forum siteleri de dahil olmak üzere pek çok site sizi bekliyor. Kim bilir, belki yaşadığınız deneyimi anlatmak için bir blog açmanın tam sırasıdır!
• Uzun zamandır okumak isteyip de zamansızlıktan bir türlü okuyamadığınız kitapları okumanın tam sırası.
• Bulmaca çözmek zihinsel faaliyetlerinizi aktif tutacağı gibi konsantrasyon yeteneğinizi de arttırır.
• Örgü örmenin rehabilite edici etkisi olduğu söylenir. Uğruna bunca sıkıntıya katlandığınız bebeğinizin battaniyesini bu sırada örebilirsiniz.
• Masaj yaptırabilirsiniz. Sizi sadece fiziksel olarak değil duygusal olarak da rahatlatır. Mali olarak profesyonel masajı kaldırabiliyorsanız, bu fırsatı kaçırmayın.
• Yatakta yapabileceğiniz egzersizleri doktorunuza sorup uygulayın ki kaslarınız tamamen erimesin.
 
Geri
Üst