Yorgan ve Battaniye Temizliği Nasıl Yapılır?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yorgan ve Battaniye Temizliği Nasıl Yapılır?
battaniye nasıl temizlenir, yorgan nasıl temizlenir
Sonbahar ve kış ayların da kullanılan yorgan ve battaniye temizliği hanımlara bazen sıkıntı yaşatır. Kimisinin çamaşır makinesine kolaylıkla girebilen yorgan ve battaniyeler bazende kuru temizliğe verilerek temizlenir.
Evde cinsine göre yorgan ve battaniyelerinizi en iyi şekilde nasıl temizliyeceğinizi merak ediyorsanız sizler için gereken bilgileri paylaşıyoruz.
yorgan-battaniye-temizlikjpg-600x320.jpg

Türlerine Göre Yorgan Temizliği

Yün Yorgan:
Yün yorganınızın büyüklüğü, temizlik yönteminizde belirleyici olacaktır. Eğer çamaşır makinenize sığacak büyüklükte ise, yün yorganı “yünlü yıkama” programında soğuk su ile yıkayabilirsiniz.

Eğer çamaşır makinenizin kapasitesi, yorganınız için yeterli değilse, yün yorganınızı küvette yıkayın. Bunun için küveti soğuk su ile doldurduktan sonra yorganınızı suya koyun. Yaklaşık 1 – 2 saatlik bekleme süresinden sonra yünlü kumaşlar için üretilmiş deterjandan yaklaşık 2 çay bardağı kadar küvete dökün. Ardından iyice köpürtün. Yorganınızı bu köpüklü suda kuvvetiniz yettiği ölçüde çevirerek yıkayın ve her yerinin eşit derecede yıkandığından emin olana dek çevirme işlemini devam ettirin.

Yıkama işlemi sona erince küvetteki suyu boşaltın ve duru su akıtarak küveti tekrar doldurun. Yün yorganınız iyice durulanana dek temiz su kullanmaya devam edin. Yorganınızın fazla suyunu, su damlamayacak şekilde sıkın. Ardından yorganı sererek kurutmalısınız. (Çamaşırlığınızın üzerine, çamaşır ipi üzerine) Yün yorganınızı tekrar kullanmaya başlamadan önce iyice kuruduğundan emin olun. Yorganınızın kuruma süresini uzun tutacak etkenleri (soğuk hava, nem) bertaraf etmeniz, yorganınızın küflenmemesi veya rutubet kokmaması için önemlidir. Ilık bir ortamda yün yorganınızı kurutmaya bırakın.

Pamuk Yorgan:
Pamuk yorganınızın büyüklüğü çamaşır makineniz için uygunsa çok su almayan bir programda, hassas seçeneğinde yıkayabilirsiniz. Ardından pamuk yorganınızı sererek kurutmalısınız, böylece pamukların tek bir tarafta toplanmasının önüne geçmiş olursunuz. Eğer yıkamadan sonra bir tarafta toplanma varsa bunu düzeltmek için yorganınızın kurumasını bekleyin.

Eğer pamuk yorganınız çamaşır makinenize sığmayacak boyutlarda ise, yün yorgan yıkama yönteminde olduğu gibi aynı şekilde küvetinizde yıkayabilirsiniz.

Kuş Tüyü Yorgan:
Kuş tüyü yorganlar, ince olmalarına rağmen oldukça sıcak tutarlar. Bu nedenle yıkanmaları da kolaydır. Makinenizde hassas programda yıkadıktan sonra sererek kurutabilirsiniz.

Hazır (Elyaf) Yorgan:
Hazır yorgan için de makine büyüklüğünüz uygunsa 30-40 derecelik programda yıkayabilirsiniz. Ancak yorganınız büyükse, pamuk yorgan ve yün yorganda olduğu gibi hazır yorganı da aynı yöntemlerle küvette yıkamanız ve aynı şekilde kurutmanız mümkündür.

Tüm yorgan türleri için, profesyonel temizlik hizmeti veren şirketlerden yardım alabilirsiniz.
Türlerine Göre Battaniye Temizliği

Peluş, dokuma, polar, vizon, skoç ve keçe türü battaniyeler yıkanabilir battaniye çeşitlerindendir. Bu tür battaniyeleri, çamaşır makinenizin kapasitesi yeterliyse narin yıkama seçeneğinde 30 – 50 derece arasında yıkayabilirsiniz. İki kere durulama yapmanızı tavsiye ederiz böylece battaniyenin dokusunda herhangi bir deterjan veya yumuşatıcı kalıntısı kalmayacak, alerjik reaksiyonların önüne geçilebilecektir. Battaniyenizi çamaşır makinenizde yıkadıktan sonra asarak kurutabilirsiniz.

Eğer çamaşır makinenizin kapasitesi battaniyeniz için yeterli değilse, battaniyenizi ılık sabunlu su ile doldurulmuş küvete yatırın. Suyun içine 1 çorba kaşığı amonyak eklerseniz derinlemesine bir temizlik şansı elde edersiniz. Battaniyenizi bu su içerisinde çevirin, mümkünse ayaklarınızla çiğneyin. Ardından 2-3 devir küvete duru su doldurarak battaniyenizi iyice durulayın ve fazla suyunu sıktıktan sonra asarak kurutun.

Yorgan temizliğinde olduğu gibi battaniye temizliği için de bu konuda profesyonel temizlik hizmeti veren yerlerden yardım alabilirsiniz.
 
Geri
Üst