Başarısız tüp bebek tedavisinde neler araştırılmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Başarısız tüp bebek tedavisinde neler araştırılmalı?
başarısız tüp bebek tedavisi,başarısız tüp bebek tedavisinin nedneleri,başarısız tüp bebek tedavisinde neler incelenmeli,başarısız tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler


Tekrarlanan tüp bebek tedavilerindeki negatif sonuçları iki yönlü incelemek gerekir . Birincisi iyi kaliteli embriyo transfer edilmesine rağmen gebe kalamayanlar ile her defasında embriyo kalitesi kötü olanlar. Embriyo kalitesi kötü olan grupta gerçekten de sonucu değiştirecek mucize bir yöntem ne yazık ki çok yok. Bu gibi durumlarda çifte kromozom anormalliği yönünden bir genetik inceleme yapıl
ması iyi olur. Bazen çiftlerin ikisinden birinde kromozom bozukluklarına rastlanabilir. Bu gibi durumlarda oluşan embriyoların %80′ inden fazlası anormal veya taşıyıcı olacaktır.


b.jpg




Eğer kadında yeterli sayıda embriyo oluşuyorsa tüp bebek tedavisisırasında Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) yapılarak en iyi embriyoyu seçip rahim içine koymak hamilelik şansını artırabilir. Genetik herhangi bir sorunu olmayan ama sürekli düşük embriyo kalitesi olan durumlarda başka yöntemlerde denenmiş ancak bunların geçerliliği kanıtlanamamıştır. (Sitoplazma transferi, Ko-Kültür’ler, destekli yuvalama )

Tekrarlayan negatif tüp bebek tedavilerinde kötü embriyo kalitesi nedeni genelde kadın yumurtalarına bağlıdır. Bazen de sperm kalitesizliğine bağlı olabilir. Özellikle azosperm sorunu olan erkeklerden alınan olgunlaşmamış spermler ile laboratuvar ortamında dölleme yapıldığında embriyo kalitesi kötü olur .Çoğunlukla bu embriyoların transferi ile hamilelik şansı olmaz. Eğer çiftlerde genetik incelemeler sonucu normal çıkarsa bu genellikle kadında yumurtalık seviyesinde bir genetik problem düşünülebilir ki bunun düzeltilmesi mümkün değildir.

Embriyo kalitesi

İyi kalitede embriyo olmasına rağmen hamilelik elde edilemeyen çiftlerde başka araştırmaların yapılması gerekebilir. Rahimde herhangi bir sıkıntı olup olmadığının araştırmak için Histeroskopi yapılmalıdır. Histeroskopi rahim içine girilerek rahimin su ile şişirilmesinden sonra içine ışıklı bir teleskop yardımı ile gözle bakılması işlemidir. Önceki tedavilerde gözden kaçmış olan myom polip veya yapışıklıkların bu teknoloji ile görülme imkanı vardır . Bu işlem esnasında bu problemlerin tedavisi de çoğu zaman mümkündür.
Kötü embriyolar ve zor yapılan embriyo transferleri de hamile kalma oranını düşüren işlemlerdir . Embriyo transferlerinde her zaman zor olan rahim ağzının genişletilmesi ve Histeroskopi ile tıraşlamasıdır. Tüpleri tıkalı olan kadınlarda genelde tüplerin içinde su birikmesi yaşanabilir. O zaman (hidrosalpinks) yeni bir tüp bebek denemesinden önce bu tüplerin çıkarılması gerekebilir.
Eğer bu işlem yapılmaz ise içinde su birikmiş tüplerle yapılan tedavi tüp bebek başarısını yarı yarıya azaltır
Daha önceki tüp bebek tedavilerinde transferler daima 2 veya 3. günlerde yapılmışsa embriyoları 4 4.ci veya 5. güne kadar bekletip Blastokist aşamasında rahime transfer edilmesi yararlı olabilir ve hamilelik şansı artırılabilir.
Bunların dışında hastaya verilecek kan sulandırıcıların hamileliğe ve tüp bebek tedavisine herhangi bir yararı görülmemiştir. Preimplantasyon genetik tanı (PGT) çalışması ve sonuçları bu tür hastalarda bilgilendirici olmasına rağmen hamilelik oranlarında herhangi bir artışa neden olmamaktadır.

Prof.Dr.Bülent Tıraş
Acıbadem Maslak Tüp Bebek Merkezi
Başkanı
 
Geri
Üst