Diş Eti Kanaması Neden Olur ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Diş Eti Kanaması Neden Olur ?
diş eti neden kanar,diş eti kanamasının sebepleri,diş eti kanamasının nedenleri,diş eti kanaması nasıl geçer,diş eti kanaması tedavisi,

dis_eti_kanamasi-diş-etleri-hastalıkları.jpg

Diş kanaması diye tarif edilen aslında diş eti kanamalarıdır. Yaygın bir şikayet olduğu için pek çoğumuz üzerinde durmayız ama aslında diş eti kanamaları önemsenmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, diş kaybına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Her şeyden önce diş eti kanaması ile karşılaştığınızda ortada bir sorun olduğunu bilmelisiniz. Sağlıklı dişlerin, diş fırçalamak ya da sert bir meyve ısırmak gibi bahanelerle kanamaması gerekir.
Ağız temizliğine dikkat etmemek, vitamin eksikliği veya sigara tiryakiliği gibi pek çok nedenden ötürü diş etlerinizde bir sorun meydana gelmiş olabilir. Diş eti hastalıkları sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve dişlerinizi kaybetme aşamasına geldiğinizde, artık bu durumun geri dönüşü olmaz. Bu nedenle düzenli olarak diş doktoruna gitmek ve diş eti kanamalarını ihmal etmemek önemlidir.
Gingivitis (Diş Eti İltihaplanması)
Gingivitis diş eti hastalığının hafif şeklidir. Diş etleri kırmızılaşır, şişer ve çok kolay bir şekilde kanar. Ancak hastalık bu aşamada kişileri fazla rahatsız etmez. Gingivitis daha çok ağız temizliğine yeterince önem vermemekten kaynaklanır. Yiyecek artıklarından kaynaklanan bakteriler iltihaplanmaya yol açar. İyi bir ağız içi bakımı ve doktorun vereceği tavsiyelerle, hastalık tedavi edilebilir.


Gingivitisin ortaya çıkmasına neden olabilecek başka etkenler de vardır. Diyabet, sigara içmek, yaşlanma, genetik faktörler, sistemik hastalıklar, stres, kötü beslenme, ergenlik, hormonal dalgalanmalar, hamilelik, madde kullanımı, HIV enfeksiyonu ve bazı ilaçlar bu nedenler arasında sayılabilir.
Periodontitis
Gingivitis olarak adlandırılan diş eti iltihaplanması zamanında tedavi edilmezse, diş eti yüzeyinden ilerleyerek buradaki kemiği de etkilemeye başlar. Zamanla diş plağı (diş kiri) diş etinin arkasına geçip orada büyümeye başlar. Diş kirinin ürettiği bakteriler de diş etlerini ve ardından diğer dokuları tahriş eder. Bu aşamada hastalık periodontitis adını alır. Periodontitisin agresif ya da kronik gibi farklı türleri vardır. Dişlerin sallanmasına ve dökülmesine neden olur.
Diş Eti hastalıkları Neden Olur?
Yaş
Yapılan araştırmalar, yaşlı kişilerin diş eti hastalıklarından daha çok muzdarip olduğunu gösterir. ‘Yaşlılıkla birlikte mutlaka diş eti hastalıkları görülür’ düşüncesi yanlıştır. Ağız bakımına ve beslenmeye dikkat ederek hastalıkların önüne geçilebilir. İlerleyen yaşın bir dezavantajı tükürük salgısının azalmasıyla ağız içindeki bakterilerin çoğalmasının kolaylaşmasıdır. Diğer bir ağız hastalığı etkeni de, yaşla birlikte çeşitli hastalıklar veya ilaç kullanımı ya da iştahsızlık gibi nedenlerden dolayı vücuda gerekli besin maddelerinin yeterince alınmamasıdır. Bu etkenler yaşlılıkta diş eti hastalıklarına zemin hazırlar.
Vitamin Eksikliği
C, K, B-12, niyasin ve folik asit eksiklikleri diş eti kanamalarının nedeni olabilir. Ancak genel olarak vitamin eksikliğinin diş eti kanaması dışında başka belirtileri de görülür. C vitamini eksikliği saç, diş dökülmelerine, eklem ağrısına ve diş eti kanamasının yanı sıra diş etlerinin şişmesine neden olur. B-12 eksikilği diş eti kanamasıyla kendini gösterebilir ama aynı zamanda halsizlik, ishal, nefes tıkanıklığı ya da konsantrasyon bozukluğu gibi belirtileri de vardır. Folik asit eksikliğinde diş eti kanamasıyla beraber saç ağarması, ağız ve mide ülseri, dilde şişme görülür. K vitamini eksikliğinde diş eti kanamasının yanı sıra burun kanamalarına da rastalanabilir. Diş eti kanamasının yanı sıra şikayetçi olduğunuz diğer belirtileri de göz önünde bulundurarak doktorunuz size gereken takviyeyi belirleyecektir.
Sigara / Tütün Kullanımı
Sigaranın kanserden kalp hastalıklarına dek uzanan pek çok ciddi hastalığın nedenlerinden biri olduğu biliniyor. Diş eti hastalıklarında da sigara içenler, risk grubunun en ön sıralarında yer alırlar. Sigaranın içindeki sayısız ve zararlı kimyasal maddeler dokulara, damarlara hasar verir. Sigaranın diş taşı ve Bakterilerin çoğalmasına da neden olduğu bilinmektedir. Sorunlara yol açan sigara, iş tedaviye gelince de pek çok zorluk çıkarır. Yaraların iyileşmesi, dokuların yenilenmesi güçleşir. Yurt dışında pek çok diş doktoru, sigarayı bırakmayı reddeden hastaları geri çevirir. Çünkü bu durum tedavisinin başarı oranını düşürecektir.
Genetik Faktörler
Bazı insanlar genetik olarak diş eti hastalıklarına daha yatkındırlar. Ağız ve diş sağlığına özen göstermelerine rağmen diş eti kanaması, iltihaplanması ve hatta diş kayıplarıyla sonuçlanabilecek sorunlar yaşayabilirler. Bu kişilerin ailelerine bakıldığında, aile üyelerinden bazılarında aynı rahatsızlığın olduğunu görmek şaşırtıcı olmaz. Düzenli olarak dişçiye gitmek bu nedenle de önemlidir. Diş eti rahatsızlığını erken bir aşamada yakalamak, tedaviyi mümkün kılacaktır.
Stres
Stres vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını güçleştirdiğinden, yoğun stres altındaki kişilerin diş eti hastalılarına yakalanmaları ve diş kanamasında şikayetçi olmaları da mümkündür. Stresin bir başka etkisi de dişlerimizi sıkmamıza ve gıcırdatmamıza neden olmasıdır. Bir de üzerine stres altındaylen abur cubur yemeyi seven biriyseniz, dişleriniz stresin her türlü kötü etkisi altında kalacak demektir.
İlaçlar
Antidepresan ya da doğum kontrol hapları gibi çeşitli ilaçlar ağız sağlığını etkileyebilir. İlaç almaya başladıktan sonra diş kanaması veya diş eti rahatsızlıkları gibi yan etkiler gördüğünüz takdirde, doktorunuza başvurmanız önerilir.
Diş Gıcırdıtmak
Diş gıcırdatmak ya da dişlerinizi sıkmak, dişlere ve onları destekleyen dokulara yoğun bir baskı uygulamak demektir. Diş gıcırdatmak dokuların zarar görme sürecini hızlandırabilir.
Kötü Beslenme ve Obezite
Vücudun bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyduğu yararlı besinlerden yoksun kalmak, vücudu zayıf düşürür, hastalıklara açık hale getirir. Bu durum kendini dişlerde de gösterir. Diş eti hastalıkları enfeksiyon şeklinde başladığından, kötü beslenme hastalığı kötüleştirir. Çok yemek, iyi beslenmek anlamına gelmez. Aksine bol tuzlu ve şekerli hazır gıdaların tüketimi ne kadar çoksa, diş sağlığı için o kadar zararlı olacaktır.
Hamilelik Dönemi
Hamilelik döneminde diş etleri şişmeye ve kanamaya daha yatkın olur. Bu dönemde görülen diş eti iltihaplanmaları hormonal değişiklikler nedeniyle meydana gelir. Hormonal değişiklikler sonucu diş etleri dokusuna kan akışı artar ve bu durum, diş etlerinin hassaslaşmasına neden olur. Hormonlar ayrıca hamilelik döneminde, diş etlerinde enfeksiyona yol açan bakterilere karşı vücudun tepkilerini de değiştirir. Böylece dişlerde plak birikmesi kolaylaşır ve diş etlerinde iltihaplanma riski artar. Diş eti iltihapları genellikle hamileliğin ikinci çeyreğinde daha ciddi bir hal alır.
Diğer Nedenler
Vücudun savunma sistemini zorlayan hastalıklar, diş etlerinin kötüleşmesine de neden olabilir. Diyabet, lösemi, romatizmal artrit veya kalp damar hastalıkları bu hastalıklara örnek verilebilir. Kan inceltici ilaçlar veya dişi sert fırçalama da diş kanamasının diğer nedenleri arasındadır.
 
Geri
Üst