Sağlıklı Gebelikte Normal Beta HCG düzeyi Kaç Olmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Sağlıklı Gebelikte Normal Beta HCG düzeyi Kaç Olmalı?
hamilelikte hcg değerleri,hamilelikte hcg değeri kaç olmalı,hcg değerleri sağlıklı gebeliği gösterirmi,hcg değeri düşüğü gösterirmi,beta hcg değerleri ve gebelik hakkında bilgiler

Sağlıklı bir hamilelikte normal Beta HCG düzeyleri oldukça değişik düzeylerdedir. Bu nedenle HCG hormonu düzeyine bakarak hem gebelik haftasını tahmin etmek hem de bebeğin sağlığı hakkında yorum yapmak çok doğu bir yol değildir. Ancak arka arkaya bakılan seri ölçümler ile gebeliğin büyümesi hakkında bilgi alınabilir.

Gebeliğin kesin haftasını söylemek için basit bir ultrason bakılmalıdır.Ayrıca hipofiz bezinde LH üreten hücreler çok az miktarda hCG de üretirler. Gebe olmayan bir kadının kanında 5-10 mIU/mL düzeyinde hCG saptanmasının nedeni bu üretimdir.Benzer şekilde bebeğin sağlık durumu ve canlı olup olmadığı da ultrason değerlendirmesi ile açığa kavuşabilir. Çünkü bebek ölü olsa dahi plasentadan düşük miktarda da olsa HCG hormonu salgılanmaya devam etmektedir.

Teorik olarak kanda 10 mIU/ml üzerinde HCG hormonu düzeyinin saptanması ile "gebelik teşhisi" konulabilir.



h.png






Aşağıdaki Tabloda gebelik haftalarına göre normal b-hcg değerlerinin alt ve üst sınırları görülmektedir. Görüldüğü üzere norm sınırları değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle b-HCG değeri kabaca gebelik haftası hakkında fikir verebilir ama tam hafta hesabında kullanımı yanıltıcı olabilir.HCG hormonu ve gebeliğin bulantı kusmaları

10. gebelik haftasında en yüksek düzeylere çıkan ve bu haftalardan itibaren düşerek plato çizen HCG hormonu; gebelikte ortaya çıkan bulantı kusmaların (Hyperemesis Gravidarum) da nedeni olarak gösterilmektedir. Genelde gebeliğin ilk aylarındaki bulantı ve kusmalar ilk üç ayın tamamlanması ile birlikte HCG hormonunun düşüşüne paralel şekilde azalmaktadır.

Yine HCG hormonun normalin üstünde olduğu ikiz gebelik ve üzüm gebeliği (mol hidatiform) gibi durumlarda bulantı ve kusmalar da çok ileri boyutlara taşınabilir.

Kanda Gebelik testi nasıl yapılır?

Aç veya tok karnına yapılması farketmez. Her saatinde yapılmalıdır.
Az miktarda kan tüp içerisine alınır ve yeterlidir.
Sonuç genellikle 1-2 saatte çıkmaktadır.
Sonucun 10’dan düşük olması negatif olduğu anlamına gelir, yani gebelik yoktur.
Test sonucunda gebelik var diyebilmek için genellikle 10'den yüksek rakamlar gerekir. 0 ile 10 arasındaki rakamlar şüphelidir ve hamilelikten emin olmak için 2 gün sonra testi tekrar etmek gerekir.


Sonuç olarak kanda bakılan B-HCG hormonu, idrar testinin saptayamadığı veya ultrason ile görülemeyen gebeliklerin tespitinde kullanılmasının yanında, dış gebelik, düşük, mol gebeliği (üzüm gebeliği olarak da bilinir) gibi durumların teşhisinde ve takibinde de kullanılan çok değerli bir testtir. Ayrıca yumurtalık kanseri, idrar torbası kanserleri, erkeklerde testis kanserlerin de yükselir.



Gebeliğin ultrasonla tanısındaki kurallar

Gebelik 5 haftalık olduğunda sıklıkla karından (abdominal) ultrason ile görülemez ancak vajinal ultrasonla gebelik kesesi görülebilir. Karından ultrasonla görülebilmesi için gebeliğin en az 6 haftalık olması gerekir, yani adetin 2 hafta gecikmesi gerekir.

Kanda gebelik testi (BHCG) değeri 1000-1500'e ulaştığında transvajinal ultrason ile, yaklaşık 4000-6000 ulaştığında ise karından yapılan ultrasonla gebelik kesesi görülebilir. Embriyo kese çapı yaklaşık olarak 25 mm. ulaştıktan sonra görülür.

Gebelik testinin pozitif çıkması vücutta gebelik varlığının kesin kanıtıdır. Ancak gebelik, rahim içine yerleşmiş sağlıklı bir gebelik olmayabilir, hatta rahim dışında da gelişen bir gebelik (dış gebelik) olabilir. Gebeliğin rahim içinde olup olmadığı sadece ultrasonla saptanabilir.
 
Geri
Üst