Kadınların saç kestirmesi caizmidir?

Uzman SühaN

Administrator
Kadınların saç kestirmesi caizmidir?
kadınların saç kestirmesi günahmı,kadınların saç kestirmesi caizmi,kadınlar saçını kestirebilirmi,islamda kadının saç kestirmesi hakkında hükümler




Bayanlar saçlarını kısaltamazlar. Doğal haliyle uzatmaları gerekir.
Hz. Ali (R.A.) anlatıyor: “Resûlullah (S.A.V.) kadınların başlarını tıraş etmelerini yasakladı.”1

Saç kadının doğal bir süsü ve ziynetidir. Bir kadını erkekten farklı kılan en önemli unsurlardan biri de saçtır. Bu yönüyle kadın saçıyla bir bütünlük meydana getirir. Bundan dolayı saçını özürsüz olarak kesip kısaltan kadın, erkeğe benzemiş olur. Nitekim gerek kılık kıyafeti, gerekse tavır, hareket ve yaşayışıyla erkeğe benzeyen kadınları veya kadına benzemek için özenen erkekleri Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, Allah’ın rahmetinden uzak ve lanetlik olmakla ikaz etmiştir.2

Kadının saçını kesebilmesi için geçerli şer’i özür, hastalıktır. Yani bir kadın, uzman Müslüman bir doktorun isteği doğrultusunda tedavi amacıyla saçlarını kestirebilir.


sa.jpg




Bunun dışında İbni Abidin’de, uzunluğu sebebiyle bakımında zorluk çekiliyorsa, saçların ucundan bir miktar alınıp kısaltma yapılabilir kaydı bulunmaktadır.3

dipnot

(1) Nesâî, Zînet 4, (8, 130); Tirmizî, Hacc 74, (914)
(2) Ebu Davud, Libas 31, (4098)
(3) Bakınız: Cilt:5, Sayfa:261Kadının saçını kısaltması câiz, traş etmesi ise mazeret yoksa haram görülmüştür. Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır. Hacda ihramdan çıkılırken erkeklerin saçlarını traş etmeleri istenirken, kadınların saçlarını, dörtte birini keserek kısaltlamaları istenmiş, Peygamber Efendimiz; erkeklere traş, kadınlara kısaltma vardır, buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, menâsik 7 8; Nesâî, zînet 4; Tirmizî, hac 75) Ancak erkeklerin kadınlara benzemesi yasaklandığı gibi, kadınların da erkeklere benzemesi yasaklandığından, kadın saçlarını, erkek saçına benzeyecek ölçüde kısaltırsa bu da haram olur. Kadın ile erkeğin, saç modelleriyle de birbirinden ayrılmaları gerekir.

Kadın saçlarını. kocasının emriyle de kesse günahkâr olur. Çünkü; Hak'ka isyanda mahlûka itaat yoktur. (Bu konuda yazılı geniş bilgi için bk. el-Fetâva'l-Bezzâziyye Vl/379;Hindiyye V/358)

Kadının saçlarını kuaföre kısalttırmasına gelince, bunu erkeklere görünmek için yapıyorsa, kime kısalttırırsa kısalttırsın haramdır. Erkeklere göstermemek üzere, meselâ kocasının arzusuna uyarak yapıyorsa, bir erkeğe kısalttırması yine haramdır. Kuaför kadın olursa, gördüğü kadınları kocasına, ya da başkasına anlatmayan, dürüst ahlâklı ve müslüman bir kadın ise, yukarıda söylediğimiz gibi, erkek saçına benzetmemek üzere. onun kısaltması câizdir. Çünkü kadın avretini "kendi kadınları" dışındaki kadınlara da gösteremez.
 
Saçın kesilmesinin caiz olduğunu biliyorum ama saçı erkek gibi traş etmenin de haram olduğunu okumuştum. Zaruri hallerde saçımızı kesiyoruz .Şahsen ben kasıtlı kestirmiyorum.Çok dökülüp yıpranınca saçlarımı kısaltıyorum .
 
Geri
Üst