Çikolata kistim var çocuğum olmuyor nedeni bumu?

Uzman SühaN

Administrator
Çikolata kistim var çocuğum olmuyor nedeni bumu?
çikolata kisti kısırlık nedenimidir,çikolata kisti olup hamile kalan varmı,çikolata kisti kısırlık yaparmı,çikolata kisti ve gebelik hakkında bilgiler

Çikolata kisti kısırlık nedeni midir? Çikolata kisti (endometrioma) üreme çağındaki kadınlara özgü bir hastalıktır. Sebebi bilinmemekle beraber rahim içi tabakalar (endometrium) rahim dışında başka bir yere yerleşir ve burada rahim içinde gösterdikleri kalınlaşma ve kanama ile dökülme davranışını bulundukları yerlerde tekrar ederler. Bu durum bulundukları bölgelerde adezyonlara (yapışıklık) neden olur. Bu hastalık endometriosis olarak adlandırılır. Bu endometriosis odaklarının overe (yumurtalık) yerleşmesi ve kistleşmesi ile oluşan yapılara çikolata kisti (endometrioma) adı verilir.



ll.jpg


Rahim içi dokunun yerleştiği bölgede gösterdiği davranış nedeniyle (kalınlaşma ve kanama ile dökülme) oluşan kalıntılar, çevre dokuların birbirine yapışmasına (adezyon) neden olur ve bu da anatomik yapıyı bozar. Anatomik yapının bozulması, organların işlevinin bozulmasına neden olabilir.

Fallop tüplerinin bu kalıntılarla tıkanması ya da tüplerin yapışması, buradan yumurta hücresinin ya da spermlerin geçişini engelleyecek seviyeye ulaşırsa infertiliteye (kısırlık) sebebi olabilmektedir. Adezyonlar sonucunda fallop tüplerinin ucundaki saçaklar işlevini yitirebilir ve yumurtalıklardan salınan yumurtanın fallop tüpüne geçememesine bu da kısırlığa neden olabilir.

Adezyonların organlar arasında olması (özellikle yumurtalıklar, rahim, tüpler ve bağırsaklar arasında) diğer bir kısırlık nedenidir.

Endometrioma, sadece tek yumurtalıkta görülebildiği gibi her iki yumurtalığı da tutabilmektedir. Tuttukları yumurtalığın işlevini bozabilen, sağlam dokuyu azaltabilen ya da yumurtalık rezervini etkileyebilen özelliğiyle çikolata kisti kısırlık nedeni olabilir.

Çikolata kistinin yerleştiği yumurtalıklarda folikül gelişimi olumsuz etkilenmekte ve hormonal düzensizlikler meydana gelmektedir. Endometrium, embriyonun sağlıklı gelişimini ve yerleşimini olumsuz etkilemekte, bağışıklık sisteminde farklılıklara neden olmakta, uterus (rahim) yumurtayı reddedebilmektedir. Bunun nedeni aktif hastalıklı dokuların salgıladığı bazı kimyasal maddelerdir (prostoglandin v.b). Bu durum spermin overi delme yeteneğini de olumsuz olarak etkiler. İşleyiş şekli tam olarak tanımlanamasa da anovulasyona (yumurtlayamama) neden olabildiğinden çikolata kisti kısırlık nedeni olabilir.

Kısırlık nedeni ile doktora başvuran hastaların % 20–40’ına çikolata kisti tanısı konulmaktadır. Bu hastaların gebe kalma olasılıkları önemli ölçüde azalır. Tedavi edilmemesi durumunda var olan endometriosis odakları yayılma eğilimindedir.

Laparoskopi ile kistlerin alınması ve adezyonların giderilmesi hastalığın en kesin tedavi yöntemidir. Lezyonların laparoskopi yöntemi ile tamamının temizlenmesi durumunda hastaların 1 yıl içinde gebe kalması beklenir. 1 yıl içinde doğal yollarla gebe kalamayan hastalara in vitro fertilizasyon (tüp bebek) yöntemi tavsiye edilmektedir. Çikolata kisti nüksedebilen bir hastalık olduğundan çikolata kisti öyküsü olan hastaların herhangi bir şikayetleri olmasa bile belirli aralıklarla kontrol edilmesi tedavinin başarısının belirlenmesi ya da oluşabilecek olumsuzlukların erken teşhis edilebilmesi açısından önemlidir.

Çikolata kisti tedavi edilmediğinde ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Kistlerin büyüklüğü ile orantılı olarak, dış gebelik, gebe kalamama (kısırlık) ve hatta yumurtalıkların kaybı söz konusu olabilmektedir.
 
Geri
Üst