Antidepresan ilaçların zararları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Antidepresan ilaçların zararları nelerdir ?
Antidepresanlar , stres, kaygı bozuklukları ,uykusuzluk ve depresyo nun medikal tedavisin de kullanılır.Günümüz de antidepresan kullanmayan nerdeyse yoktur diyebiliriz.Depresyon yineliyici bir hastalıktır.Daha önce depresyon geçirmiş olmanız bu riski yükseltir.Depresyon bana göre kanser den veremden daha tehlikeli bir rahatsızlıktır.Yaşamayan bilmez diyerek ,depresyo nun nedenleri ni ,tedavisi ni ve tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisini yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi kadınlarda depresyon , Depresyona hangi bitki iyi gelir adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Ağır tramvatik olaylar hayatla olan bağlarımızı koparabilir ,herşeye kayıtsız kalabiliriz.Sevdiklerimizin kayıpları,içimizi kurt gibi kemiren düşünceler,vesveselerimiz,takıntılarımız bizi hasta edebilir.Bu durumlar mutsuzluk ve kaygıya hayattan tat almamaya sebebiyet verir.Ve bir de bakmışsınız ki psikiyatridesiniz.Kimi insan bunu kendine yediremez , psikiyatriye gittiğini saklar .Sanırki delirmiştir ,sanır ki tek dengesizliği yaşayan kendisidir.Oysa bu rahatsızlık rahat insanlara vurdumduymazlara uğrayan bir olgu değildir.Aşırı duygusal , her detayı irdeleyen mükemmelliyetçi insanlar bile bu rahatsızlıktan nasiplenebilir.Depresyon tedavisi için sadece ilaç kullanmak yetersizdir.Mutlaka kişiye destek olucak,onun psikolojisinden anlayacak birinin hep yanın da olması gerekiyor.Antidepresan lar en az 3 hafta kullanılmalıdır.Doktor tavsiyesi olmadan bırakılması depresyonun tetiklemesine yola açar.Antidepresan kullanan bir çok hastanın merak ettiği konulardan biri bu ilaçların verdiği zararlar.Bu ilaçların yan etkileri gerek kullanırken gerekse kullanımı bıraktıktan sonrada görülebilir.Antidepresan kullanırklen oluşan yan etkiler,antidepresan bırakıldıktan sonra görülen yan etkileri uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşıyoruz.


antidepresan.jpeg






ANTİDEPRESAN NEDİR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?


Antidepresan ilaçlar ağır depresyon vakalarında işe yarıyor. Ancak son yıllarda hastalara adeta şeker niyetine verilir oldu. Bu ilaçları kullanmaya başlaya kişilerin sayısı hızla artıyor. Peki, çerez gibi tüketilen ve bilinçsiz kullanımı cinnet ve intihara dahi sebep olabilen antidepresanlar sanıldığı gibi mutluluk vaat ediyor mu? Ülkemizde geçen yıl neredeyse 50 milyon kutuya yakın antidepresan ilaç kullanılmış. Yani çalışır nüfusu göz önüne aldığınızda her kişiye bir kutu psikiyatri ilacı düşüyor.

Antidepresanlar mutluluk hapı adıyla ve mucize ilaçlar olarak tanıtılıyor. Uzmanlar, sanki her sıkıntı ve mutsuzluk durumunda rahatlıkla ve uzun süre düşünmeden kullanabileceğimiz masum ilaçlarmış gibi sunulmalarına tepkililer. Bu imajın çok yanlış olduğuna ve bu ilaçların çok da masum olmadığına değinen psikiyatrlar antidepresan ilaçlarının da hastalık durumunda kullanılması gerektiğini söylüyorlar. Ancak mucize ilaç, mutluluk hapı, masum ilaçlar olarak tanıtılınca sanki hastalık dışında, ufak tefek sıkıntı durumunda da rahatlıkla kullanabileceğimiz maddeler gibi algılanıyorlar ve bu nedenle hastalık durumu dışında da kullanımları teşvik edilmiş oluyor.


Antidepresan Kullanırken Oluşan Yan Etkiler

Antidepresan kullanmaya başlayanlarda en sık görülen yan etkiler, kalp çarpıntılarıdır. Vücuda giren antidepresanların birtakım etkileri ile kalbin hızlı atması olağandır. Ayrıca:

-> İsteksizlik

-> Duyguların etkin olarak yaşanamaması

-> Kaygı

-> Huzursuzluk

-> Halsizlik

-> İştahsızlık

-> Kilo kayıpları

-> Baş ağrısı

-> Mide bulantısı

olası yan etkilerden başlıcalarıdır.

Depresyon Haplarını Bıraktıktan Sonra Görülen Yan Etkiler
Depresyon haplarının bazı yan etkileri, tedaviden sonra görülmektedir. Tedavi sonrasında ilaç bırakma tablosu (kesilme tablosu) hazırlanır ve aşamalı olarak ilacın dozu azaltılır. Çünkü depresyon tedavisi sırasında ilacın oluşturduğu etkinin ortadan kalkmasına beynin alışması için ilacın kademeli olarak bırakılması gerekir. Bu yan etkiler her hastada görülmediği gibi her ilaçta da görülmeyebilir. Kesilme tablosunu uygulayan kişilerde:

-> Sinirlilik

-> Gerginlik

-> His bozuklukları

-> Duygu bozuklukları

-> Terleme

-> Baş dönmesi

-> Çarpıntı

-> Mide bulantısı

-> Kusma

gibi semptomlar görülmektedir. Şiddeti kişiye ve ilacın kullanım süresinin uzunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Bu yan etkiler birkaç günlük bir sürede görülebilmektedir. Eğer kişide etkileri çok derin şekilde görülmüyorsa tedavi edilmesine gerek yoktur. Antidepresan ilaçların doktor kontrolünde alınması oldukça önemlidir. Her içsel sıkıntının veya bunalımın depresyon olmadığını unutmamak gerekir. Kişi antidepresan kullanmaya kendisi karar vermemelidir. Psikiyatrların medikal tedaviye her zaman ihtiyaç duymadığını da göz önünde bulundurmalıyız. Antidepresan tedavisi kişinin kendi kendine belirleyebileceği bir tedavi yöntemi değildir, kesinlikle bir psikiyatr önerisi dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst