gebe
  1. elmalı kurabiye

    elmalı kurabiye Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ekim 2008
    Mesajlar:
    5.620
    Beğenilen Mesajlar:
    13
    Ödül Puanları:
    0

    2006 kpss genel kültür soru/cevapları

    Konu, 'KPSS Genel' kısmında elmalı kurabiye tarafından paylaşıldı.

    1 temmuz 2006adan bu yana avrupa birliği ab dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır 1 temmuz 2006 dan bu yana avrupa birliği ab dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır kurtuluş savaşında aşağıdaki devletlerden hangisi anadolu da işgal gücü bulundurmamıştır 2006 kpss genel kültür soru ve cevapları
    A GENEL KÜLTÜR TESTİ
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    19
    1. Aşağıdakilerden hangisinin Türklerin eski ve köklü
    bir kültüre sahip olduklarının bir göstergesi olduğu
    savunulabilir?
    A) Yerleşik hayata geçmeleri
    B) İlk devletlerini Orta Asya’da kurmaları

    C) Çeşitli dini inanışları benimsemeleri ve bunları

    yaşantılarına yansıtmaları

    D) Boylar halinde birlikte yaşamaları

    E) İslam dinini kabul etmelerine rağmen öz kimliklerini
    korumaları
    2. Selçuklularda erkek hanedan üyelerinin, yanlarına
    bilgili devlet görevlileri verilerek eyalet veya
    vilayetlere yönetici olarak gönderilmeleri aşağıdakilerden
    hangisinin göstergesidir?
    A) Devlet yönetiminde deneyim kazanılmasına
    önem verildiğinin
    B) Yönetim birimlerinin sayıca az olduğunun
    C) Askerliğe önem verildiğinin
    D) Merkezi otoritenin korunmak istendiğinin
    E) Yerleşik hayata geçişin hızlandırılmak istendiğinin

    3. İkta nedir?

    A) Selçuklularda eyaletlerdeki valilerin askerleri
    B) Selçuklularda toprakların vergi gelirlerine göre
    bölümlere ayrılması

    C) Türk devletlerinde sosyal hayatı düzenleyen kurallar
    D) Türk İslam devletlerinde hukuk sistemi
    E) Türk İslam sanatında bir tür

    4. Aşağıdakilerden hangisi
    “padişah imzası” anlamındadır?

    A) Fetva B) Tuğ C) Ferman
    D) Tuğra E) Saliyane

    5. Osmanlılarda I. Ahmet’ten itibaren padişahlığın
    hanedanın en yaşlı üyesine geçmesi usulünün
    uygulanmasına başlanmasında güdülen amaç
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Saltanat sistemini devam ettirmek
    B) Taht kavgalarını önlemek
    C) Padişahın yetkilerini sınırlamak
    D) Halk ile saray ilişkilerini kolaylaştırmak
    E) Eyalet yöneticilerinin sayısını artırmak

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    20
    6. Osmanlı Devleti’nde,

    I. tarım ve hayvancılıkla uğraşan kimselere devletçe
    tohum, hayvan ve para yardımı yapılması,
    II. toprağını arka arkaya üç yıl ekmeyerek boş bırakan
    köylünün toprağının elinden alınıp bir
    başkasına verilmesi,
    III. köylünün, toprağını değil, toprağı işleme hakkını

    çocuklarına miras olarak bırakabilmesi

    uygulamalarından hangileri, toprağın kullanımının
    köylüye, çıplak mülkiyetinin devlete ait olduğunu
    gösterir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    7. Osmanlı Devleti’nin XIX. yüzyıla kadar yönetildiği
    saray aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yıldız Sarayı B) Dolmabahçe Sarayı

    C) Beylerbeyi Sarayı D) Çırağan Sarayı

    E) Topkapı Sarayı

    8. Aşağıdakilerden hangisiyle, ayanlar padişaha
    bağlı kalacakları ve merkezi otoriteyi korumaya
    yardımcı olacakları sözünü vermişlerdir?

    A) Meşrutiyetin ilan edilmesi
    B) Senet-i İttifak’ın ilan edilmesi
    C) Islahat Fermanı’nın ilan edilmesi
    D) Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesi
    E) Veraset sisteminde değişiklik yapılması

    9.
    Osmanlı pazarları XIX. yüzyılın ortalarından itibaren
    Avrupa mallarının istilasına uğramış ve giderek Osmanlı

    Devleti ham madde satan, yapılmış mal alan
    bir ülke haline gelmiştir.

    Ekonomide görülen bu durum,
    I. iş bulma olanağı,
    II. yerli sanayi,
    III. yabancı sermeye

    etkenlerinden hangilerini olumsuz yönde etkilemiştir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
    D) I ve III E) II ve III
    10. Osmanlı Devleti’nde Düyun-ı Umumiye İdaresi’nin
    kurulması aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

    A) Osmanlı Devleti’nin Avrupa devleti sayılması

    B) Osmanlı Devleti’nin ilk kez toprak kaybetmesi
    C) Osmanlı Devleti’nin yalnız kalma siyasetinden
    vazgeçerek ittifaklara girmesi
    D) Osmanlı Devleti’nin dış borçlarını ödeyemez
    duruma gelmesi
    E) Yeniçeri teşkilatının kaldırılması

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    21
    11.
    I. Mondros Mütarekesi’nin imzalanması
    II. Rusya’da çarlık yönetiminin yıkılması

    III. Anlaşma Devletleri arasında görüş ayrılığı

    çıkması

    Yukarıdakilerden hangilerinin Kurtuluş Savaşı’nın
    başlamasında önemli rolü olmuştur?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve III E) II ve III
    12. Kurtuluş Savaşı’nda, aşağıdaki devletlerden hangisi,
    Anadolu’da işgal gücü bulundurmamıştır?

    A) İtalya B) Yunanistan C) ABD
    D) İngiltere E) Fransa

    13.
    I. TBMM’nin açılması

    II. İstanbul’un resmen işgal edilmesi
    III. Amasya Protokolleri’nin imzalanması
    Yukarıdakilerden hangileri son Osmanlı Mebuslar
    Meclisi’nde Misak-ı Milli’nin ilan edilmesinden
    sonra ortaya çıkan gelişmeler arasındadır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) I, II ve III
    14. Kurtuluş Savaşı Döneminde özellikle Anadolu’da
    bir Pontus Rum Devleti’nin kurulmasını önlemek
    amacıyla kurulan cemiyet aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Trakya-Paşaeli Haklarını Savunma Cemiyeti
    B) İzmir Osmanlı Haklarını Koruma Cemiyeti
    C) Trabzon Milli Hakları Koruma Cemiyeti
    D) Adana ve Çevresi Haklarını Koruma Cemiyeti
    E) Doğu Anadolu Haklarını Koruma Cemiyeti

    15.
    Amasya Genelgesi’nde vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığının
    tehlikede olduğu, İstanbul Hükümeti’nin
    sorumluluğunu yerine getiremediği ve ulusu yok olmuş

    duruma düşürdüğü belirtilmiştir.

    Bu sözlerin Kurtuluş Savaşı hakkında aşağıdakilerden
    hangisiyle ilgili bilgi verdiği savunulabilir?

    A) Süresi B) Nedeni C) Programı
    D) Kadrosu E) Sonucu​
    16.
    I. Kongre başkanının danışmanları

    II. Kongreye katılan üyeler
    III. Temsilciler Kurulu
    Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde alınan kararları

    kongre adına yukarıdakilerden hangileri yürütmüştür?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    22
    17. Kurtuluş Savaşı’nda aşağıdakilerden hangisinin
    Anlaşma Devletleri arasında görüş ayrılığına neden
    olduğu savunulamaz?

    A) Fransa’nın TBMM Hükümeti’yle antlaşma yapması

    B) Fransız kamuoyunun ve Fransız yazarların Türk
    bağımsızlık savaşına olumlu bakması

    C) İtalya’nın Anadolu’da işgal ettiği yerlerden çekilmesi
    D) Fransa’nın dış komisyon başkanı Franklen
    Bouillon’u Ankara’ya Türk-Fransız dostluk ilişkisi
    için göndermesi
    E) TBMM Hükümeti’ne karşı Anadolu’da ayaklanmalar
    çıkması

    18. Aşağıdakilerden hangisi Sakarya Savaşı’nın sonuçlarından
    biridir?
    A) Sovyetler Birliği’nin Misak-ı Milli’yi kabul etmesi
    B) Yunanistan’ın saldırı gücünü yitirerek savunmaya
    geçmesi
    C) Londra Konferansı’nın toplanması

    D) TBMM’nin Mustafa Kemal’i başkomutan seçmesi
    E) Ulusal yükümlülüklerin açıklanması

    19. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması’nın
    kapsamındadır?

    A) Batı sınırının çizilmesi
    B) Musul’un Irak’a bırakılması

    C) Hatay Cumhuriyeti’nin kurulması
    D) Türkiye-Ermenistan sınırının belirlenmesi
    E) Batı Trakya’nın Yunanistan’a bırakılması

    20. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan ordularının Eskişehir
    cephesinde taarruza başladığı, Türk ordusunun
    çekildiği en buhranlı günlerde,
    “Maarif
    Kongresi”nin toplanması aşağıdakilerden hangisini
    gösterir?

    A) Askeri zafer beklentisinin azaldığını

    B) Eğitim ve öğretimle ilgili daha önceden yapılan
    çalışmalardan yararlanılmak istendiğini
    C) Askeri zaferlerin yapılacak inkılapları çabuklaştırdığını

    D) Eğitim ve öğretime çok önem verildiğini
    E) Maarif Kongresi’nin yapılmasının daha önceden
    kararlaştırıldığını

    21. Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirilmesinin
    bağımsız devlet anlayışının bir gereği olduğu savunulabilir?

    A) Kabotaj Kanunu B) Şapka İnkılabı

    C) Harf İnkılabı D) Saltanatın kaldırılması

    E) Halifeliğin kaldırılması

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    23
    22. Türkiye Cumhuriyeti’nde devletçilik anlayışı aşağıdakilerden
    hangisiyle bağdaşmaz?

    A) Ekonomide özel sektöre yer verme
    B) Ulusal çıkarları koruma
    C) Mal edinme
    D) Fırsat eşitliği
    E) Sınırsız ekonomik rekabet

    23. Anlaşma Devletleri’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi
    Hükümeti’yle birlikte İstanbul Hükümeti’ni de
    Lozan Konferansı’na davet etmesi aşağıdakilerden
    hangisini çabuklaştırmıştır?

    A) Halifeliğin kaldırılmasını

    B) Saltanatın kaldırılmasını

    C) Ankara’nın başkent yapılmasını

    D) Milletvekillerinin görev süresinin uzatılmasını

    E) 1876 Anayasası’nın yürürlükten kaldırılmasını

    24. Cumhuriyet Döneminde Arap alfabesinden vazgeçilmesinin
    aşağıdakilerden hangisini kolaylaştırdığı

    savunulamaz?
    A) Okuryazar sayısını artırma
    B) Batı dillerinden tercümeler yapma
    C) Arşivlerdeki eserleri değerlendirme
    D) Kitap okuma hevesini artırma
    E) Konuşma diliyle yazı dili arasındaki farkı kaldırma

    25. Aşağıdakilerden hangisi, Cumhuriyet Dönemindeki
    gelişmeler arasında değildir?

    A) Hukuk sistemi uygulamalarında birlik sağlanması

    B) Köylüden verginin ürün üzerinden alınması

    C) Milletvekillerinin yemin şeklinin değişmesi
    D) Nüfus sayımında kadınların da sayılması

    E) Soyadı Kanunu’nun çıkarılması

    26.
    I. Yabancı okullarda Türk öğrencilerin de okuyabilmesi
    II. Yabancı okullarda Türk dili, tarih ve coğrafya
    derslerinin Türk öğretmenler tarafından okutulması

    III. Yabancı okulların, Türk kanunlarına ve bağlı

    oldukları tüzük ve yönetmelik hükümlerine uymak
    zorunda olması
    Türkiye’deki yabancı okullarla ilgili yukarıdaki
    uygulamalardan hangilerinin, ulusal değerleri
    koruma amaçlı olduğu savunulabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve III E) II ve III
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    24
    27.
    I. Şeyh Sait Ayaklanması

    II. Demirci Mehmet Efe Ayaklanması
    III. Çerkez Ethem Ayaklanması
    Yukarıdakilerden hangileri laik devlet anlayışına
    tepkidir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    28.
    I. Soyadı Kanunu
    II. Öğretim Birliği Kanunu
    III. Seçim Kanunu
    Atatürk Döneminde yukarıdakilerin hangilerinde
    değişiklik yapılmasının, toplumda kadın-erkek
    eşitliğini sağlamada katkısı olmuştur?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    29.
    I. Eşitlik
    II. Ayrıcalık
    III. Sınıf kavgası

    Halkçılık ilkesi yukarıdakilerden hangilerine karşıdır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    30.
    I. Türkiye Devleti’nin cumhuriyet olduğunun belirtilmesi
    II. Azınlıkların Türk vatandaşı sayılması

    III. Laiklik ilkesi​
    Yukarıdakilerden hangileri, 1937 yılında anayasada
    ilk kez yer almıştır ?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    31.
    I. Menemen Olayı’nın çıkması

    II. Türkiye’nin Milletler Cemiyeti’ne üye olması
    III. Milletvekili seçimlerinin iki yılda bir yapılması

    gelişmelerinden hangilerinin, Türkiye’nin demokratik
    hayata geçişinin gecikmesinde etkili olduğu
    savunulabilir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    32. Aşağıdakilerden hangisi, günümüzde de varlığını

    sürdürmektedir?
    A) Sadabad Paktı B) Kuzey Atlantik Paktı

    C) Balkan Paktı D) Kellog Paktı

    E) Varşova Paktı

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    25
    33.
    Lozan Barış Antlaşması’yla Boğazlar’ın iki yanında
    askersiz bir bölge oluşturulmuştur. Montrö Sözleşmesi’yle
    ise Türkiye’nin bu bölgede asker bulundurması
    ve bölgenin düşman saldırısına karşı koyabilecek duruma
    getirilmesi kabul edilmiştir.

    Yalnız bu bilgiye dayanarak

    I. Boğazlar Türk egemenliğine geçmiştir.
    II. Boğazlar’dan geçiş için sınırlamalar kaldırılmıştır.
    III. Türkiye’nin sınır komşularında değişiklik olmuştur.

    yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve III E) II ve III
    34.
    I. Devlet eliyle temel sanayinin kurulması
    II. İlk özel bankanın kurulması

    III. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Teşkilatı’na üye
    olması
    Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Atatürk Döneminde
    gerçekleşmiştir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    35.
    I. Hürriyet ve İtilaf Fırkası

    II. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası

    III. Halk Fırkası

    Yukarıdaki siyasal partilerden hangileri Atatürk
    Döneminde kurulmuştur?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) II ve III E) I, II ve III
    36. Yabancılara verilen ekonomik ve siyasi ayrıcalıkların
    kaldırılmasının,

    I. ulusçuluk,
    II. devletçilik,
    III. laiklik
    ilkelerinden hangileriyle doğrudan ilgili olduğu
    savunulabilir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    37. Türk Tarih Kurumu’nun Anadolu’nun eski tarihini
    araştırmaya yönelik çalışmalarıyla,

    I. arkeoloji,
    II. müzecilik,
    III. etnografya
    alanlarından hangilerinde gelişme sağlandığı savunulabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) I, II ve III
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    26
    38.
    Aşağıdaki haritada gösterilen üç kent, bütün yıl boyunca
    öğle vaktinde güneş ışınlarını yaklaşık aynı

    ıyla alır.

    Bu durum, aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

    A) Aynı yarım kürede yer almalarının
    B) Ekvatora hemen hemen aynı uzaklıkta olmalarının
    C) Aynı coğrafi bölge içinde olmalarının
    D) Aynı denizin kıyısında olmalarının
    E) Dağların kıyıya paralel uzanmasının

    39. Aşağıdakilerden hangisi Doğu Karadeniz Bölümü’nün
    kıyı kesiminin iklim özelliklerinden biri
    değildir?

    A) Nem oranının yüksek olması

    B) Sıcaklığın 0°C’nin altına düştüğü gün sayısının
    az olması
    C) Kurak dönemin uzun sürmesi
    D) Yaz ve kış mevsimleri arasındaki sıcaklık farkının
    az olması
    E) Yıllık yağış tutarının yüksek olması

    40. Aşağıdakilerden hangisi, Ege Bölgesi akarsularının
    özelliklerinden biri değildir?

    A) Kollarından bir kısmının kaynağının bölge dışında
    olması
    B) Yataklarında menderesler çizerek akmaları

    C) Doğudan batıya doğru havza genişliklerinin farklılık
    göstermesi
    D) Sıradağlar arasındaki çöküntü alanlarında akmaları

    E) Yıl boyunca bol su taşımaları

    41. Aşağıdakilerden hangisi bir delta ovası değildir?

    A) Göksu B) Ceylanpınar
    C) Bafra D) Çarşamba
    E) Çukurova
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    27
    42. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin nüfus özelliklerinden
    biri değildir?

    A) Yıllık nüfus artış oranının sürekli yükselmesi
    B) Mevsimlik iş gücü göçünün olması

    C) Nüfus yapısının genç ve dinamik olması

    D) Nüfus yoğunluğunun giderek artması

    E) Hızlı bir kentleşme sürecinin yaşanması

    43.
    Aşağıdaki tabloda, Türkiye’de 1990 yılında 6 yaş ve
    üzerindeki okuryazar nüfus oranları cinsiyete ve bölgelere
    göre verilmiştir.
    Okuryazar oranı (%)
    Bölge
    Kadın Erkek
    Marmara 82 94
    İç Anadolu 77 92
    Ege 77 91
    Akdeniz 73 89
    Karadeniz 70 88
    Doğu Anadolu 55 81
    Güneydoğu Anadolu 45 76

    Bu tablodan yararlanarak aşağıdaki bilgilerden
    hangisine ulaşılabilir?

    A) Bölgelerin toplam nüfusuna
    B) Türkiye’de, 6 yaş üzerindeki kişi sayısına
    C) Genç nüfus içindeki okuryazar oranına
    D) Kadın okuryazar oranının en yüksek olduğu bölgeye
    E) Okuryazar nüfusun eğitim düzeyindeki farklılıklara

    44. Endüstri sektöründe çalışanların toplam çalışan
    nüfusa oranı, aşağıdaki bölümlerin hangisinde
    diğerlerindekinden daha fazladır?

    A) Dicle B) Erzurum-Kars
    C) Çatalca-Kocaeli D) Yukarı Kızılırmak
    E) Doğu Karadeniz

    45.
    Orta Karadeniz Bölümü’nde nüfus dağılışı Doğu Karadeniz
    Bölümü’nden farklı olarak iç kısımda da yoğundur.

    Bu durum, aşağıdakilerden hangisinin iki bölüm
    arasında farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır?

    A) Yüzey şekilleri
    B) Yıllık yağış tutarı

    C) Akarsu ağı

    D) Doğal bitki örtüsünün dağılışı

    E) Yer altı zenginliği

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    28
    46. Yukarı Fırat Bölümü’nde tarım ürünleri çeşidinin
    Doğu Anadolu Bölgesi’nin diğer bölümlerinden
    daha fazla olmasında aşağıdakilerden hangisi etkilidir?

    A) Nüfus yoğunluğunun fazlalığı

    B) İklimin elverişliliği
    C) Akarsu ağının genişliği
    D) Makineli tarımın yaygınlığı

    E) Küçükbaş hayvancılığın yaygınlığı

    47.
    Aşağıdaki grafik, 1998 yılında Türkiye’deki ormanların
    coğrafi bölgelere dağılışını göstermektedir.

    Karadeniz
    %27
    Akdeniz
    %22
    Ege
    %17
    Marmara
    %13
    Doğu
    Anadolu
    %10
    İç Anadolu
    %8
    Güneydoğu
    Anadolu
    %3
    Yalnızca bu grafikten yararlanarak aşağıdaki yargılardan
    hangisine ulaşılabilir?

    A) Batıdan doğuya gidildikçe ormanların kapladığı

    alan artmaktadır.
    B) Ormanların kuzeyde yer alan bölümünün oranıyla
    güneyde yer alan bölümünün oranı birbirine
    yakındır.
    C) Denize kıyısı olan coğrafi bölgelerde ormanların
    tür çeşitliliği, iç bölgelerdeki ormanlardan fazladır.
    D) Orman miktarındaki azalma en çok güney ve batı

    bölgelerde görülmektedir.
    E) Ormanların % 75’inden fazlası denize kıyısı olan
    coğrafi bölgelerde yer almaktadır.

    48. Yaz ve sonbaharda kuraklık isteyen bir tarım ürününün,

    I. Konya,
    II. Erzurum-Kars,
    III. Dicle,
    IV. Doğu Karadeniz

    bölümlerinin hangilerinde doğal koşullarda yetişmesi
    zordur?
    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve IV
    49. Marmara Bölgesi’nin, yüz ölçümüne göre ekili dikili
    alan oranı en yüksek bölge olmasında,

    I. düzlüklerin geniş yer kaplaması,
    II. kentleşme oranının fazla olması,
    III. endüstrinin gelişmiş olması

    özelliklerinden hangileri etkilidir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve III E) II ve III
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    29
    50.
    Haritada numaralarla gösterilen yerlerin hangisinde
    zeytin üretimi en fazladır?

    A) I B) II C) III D) IV E) V​
    51. Akdeniz Bölgesi’nde yaz mevsiminin sıcak ve kurak
    geçmesi, aşağıdakilerden hangisinde etkili
    değildir?

    A) Orman yangınlarının artmasında
    B) Tarımda sulamaya gereksinim duyulmasında
    C) Seracılığın gelişmesinde
    D) Deniz turizmine elverişli sürenin uzun olmasında
    E) Susam ve yer fıstığı üretilmesinde

    52.
    Aşağıdaki grafik Türkiye’de pamuk üretimi yapılan
    bölgelerdeki üretimin, Türkiye’nin toplam pamuk üretimi
    içindeki paylarını göstermektedir.

    Marmara
    %1
    %40
    Ege
    %32
    Doğu
    Anadolu
    %3
    Akdeniz
    %24
    Güneydoğu
    Anadolu
    Yalnızca grafikteki bilgilerden yararlanarak, Türkiye’nin
    pamuk üretimiyle ilgili aşağıdaki yorumlardan
    hangisine gidilemez?
    A) Kıyı bölgelerinin toplam üretimi iç bölgelerinkinden
    fazladır.
    B) Türkiye’nin pamuk üretiminde Marmara Bölgesi’nin
    payı en azdır.
    C) Karadeniz Bölgesi dışında tüm kıyı bölgelerinde
    pamuk üretilir.
    D) Bölgelerin pamuk üretimi, bölge yüz ölçümleriyle
    orantılıdır.
    E) Toplam üretimin yarıdan fazlası güneydeki bölgelerden
    elde edilir.
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    30
    53. Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes
    ovalarında tarımsal etkinliklerin yoğun olarak
    yapılmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili
    olduğu söylenemez?

    A) Yer şekillerinin makineli tarıma uygun olması

    B) Nüfus yoğunluğunun Türkiye ortalamasının üzerinde
    olması
    C) İklim koşullarının uygun olması

    D) Sulama olanaklarının fazla olması

    E) Toprağın çeşitli ürünlerin yetiştirilmesine elverişli
    olması
    54.
    I. İklim koşullarının uygun olması

    II. Tüketimin fazla olması
    III. Dış satım ürünleri arasında yer alması

    Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’de, kümes
    hayvancılığının büyük kentler çevresinde yoğunlaşmasında
    etkilidir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    55. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de endüstrinin
    hızla gelişmesinin ülke ekonomisine sağladığı

    katkılardan biri değildir?

    A) Çalışma çağındaki nüfusa yeni iş olanakları yaratılması

    B) Ham maddenin ülke içinde işlenerek daha fazla
    değer kazanması

    C) İç ve dış ticaretin gelişmesi
    D) Göçler sonucu büyük kentlerin çevresindeki tarım
    arazisinde yerleşim alanları oluşması

    E) Dış satımda endüstri ürünlerinin payı arttıkça dış

    satım gelirlerinin de yükselmesi

    56.
    Türkiye’de bazı yerleşim merkezlerinin büyümesinde
    o yörede çıkartılan yer altı zenginliklerinin payı büyüktür.

    Buna göre aşağıdaki merkezlerden hangisinin büyümesinde
    bu payın katkısı daha azdır?

    A) Zonguldak B) İskenderun C) Seydişehir
    D) Soma E) Batman
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    31
    57.
    Aşağıdaki grafik beş maden cevherinin 1994 yılında
    Türkiye’deki üretim ve tüketim miktarlarını göstermektedir.

    0
    0,5 1
    1,5 2
    2,5 3
    3,5 4
    4,5 5
    I II III IV V
    Üretim Tüketim
    Maden
    Milyon ton
    Yalnızca grafikteki bilgilere dayanarak, hangi madenlerin
    dış alımına gereksinim duyulduğu söylenebilir?

    A) I ve II B) I ve V C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve V
    58. Türkiye’nin dış ticaretiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden
    hangisi yanlıştır?

    A) Dış satımında en büyük payı tekstil ve konfeksiyon
    ürünleri oluşturur.
    B) Endüstri ürünleri, dış alımda önemli bir paya sahiptir.
    C) Bazı ürünlerin dış pazarlarda rekabet gücü giderek
    artmaktadır.
    D) Dış satımda tarım ürünleri arasında ön sıraları

    pamuk, tütün, üzüm, fındık ve incir alır.
    E) Dış satım gelirleri dış alım giderlerini karşılamaktadır.

    59. Türkiye’de elektrik enerjisi üretiminde aşağıdaki
    enerji kaynaklarından hangisinin kullanımının
    artması, üretim maliyetinin artmasına yol açar?

    A) Güneş B) Akarsu C) Rüzgâr
    D) Petrol E) Sıcak su

    60. Türkiye’de aşağıdakilerden hangisinin gelişmesinde
    turizm en az etkilidir?
    A) Hava ulaşımı

    B) Hediyelik eşya üretimi
    C) Haberleşme araçlarının üretimi
    D) Konaklama tesislerinin niteliği
    E) Belediye hizmetleri
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    32
    61. 67. SORULARI 1982 ANAYASASI’NA
    GÖRE CEVAPLAYINIZ.
    61. Aşağıdakilerden hangisi milletvekili seçilebilmek
    için aranan şartlardan biri değildir?

    A) En az lise mezunu olmak
    B) Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmış olmak
    C) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak
    D) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
    E) Kısıtlı olmamak

    62. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’nin görev ve yetkilerinden
    biri değildir?

    A) Para basılmasına karar vermek
    B) Kanun koymak
    C) Savaş ilanına karar vermek
    D) Bakanlar Kurulunu denetlemek
    E) Üniversite rektörlerini seçmek
    63. Cumhurbaşkanı kaç yıl için seçilir?

    A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8​
    64. Başbakanın istifasını kabul etme yetkisi aşağıdakilerden
    hangisine aittir?
    A) TBMM Başkanına
    B) Cumhurbaşkanına
    C) Bakanlar Kuruluna
    D) Yüksek Seçim Kuruluna
    E) Anayasa Mahkemesine
    65. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’nin denetleme
    biçimlerinden biri değildir?

    A) Soru
    B) Genel görüşme
    C) Gensoru
    D) Meclis araştırması

    E) Ara seçim​
    66. TBMM seçimleri kaç yılda bir yapılır?

    A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    33
    67. Kanunların şekil bakımından Anayasa’ya uygun
    olup olmadığını aşağıdakilerden hangisi
    denetler?
    A) Anayasa Mahkemesi
    B) Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
    C) Yargıtay
    D) Danıştay
    E) Uyuşmazlık Mahkemesi

    68. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun başkanı

    kimdir?
    A) Başbakan B) Adalet Bakanı

    C) Yargıtay Başkanı D) Danıştay Başkanı

    E) TBMM Başkanı

    69. Aşağıdakilerden hangisi seçimle işbaşına gelir?

    A) Vali
    B) Kaymakam
    C) Belediye Başkanı

    D) İl Milli Eğitim Müdürü
    E) Emniyet Müdürü
    70. İnsan haklarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi
    yanlıştır?

    A) İnsan hakları sadece sivil toplum örgütleri
    tarafından güvence altına alınır.
    B) İnsan hakları bireyi topluma ve devlete karşı

    korur.
    C) İnsan en üstün değer olarak kabul edilmelidir.
    D) İnsan hakları tüm insanlar bakımından geçerli
    olmalıdır.
    E) İnsan hakları bakımından ırk, din, cins farkı

    gözetilemez.​
    71. Bir devlete uyrukluk bağı ile bağlı olan gerçek kişilere
    ne ad verilir?
    A) Millet B) Birey C) Hemşehri
    D) Vatandaş E) Soydaş

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    34
    72. Türkiye’nin yurt dışına göç vermesinde,

    I. ortalama yaşam süresinin uzun olması,
    II. ücret düzeylerinin düşük olması,
    III. işsizlik oranının yüksek olması

    etkenlerinden hangileri rol oynamıştır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III
    73. TBMM kararıyla, 1 Ocak 2005 tarihinde Türk lirasından
    (TL) kaç sıfır atılmıştır?

    A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3​
    74. Aşağıdaki ülkelerden hangisi, kişi başına düşen
    geliri çok yüksek olduğu halde
    “gelişmiş ülkeler”

    grubunda yer almaz?
    A) ABD B) Almanya
    C) İngiltere D) Suudi Arabistan
    E) Japonya
    75. 1 Temmuz 2006’dan bu yana Avrupa Birliği (AB)
    dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır?

    A) Yunanistan B) İngiltere
    C) Finlandiya D) İtalya
    E) Portekiz
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

    KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI/2(KPSS/2)
    17 EYLÜL 2006​
    ORTAÖĞRETİM
    GENEL KÜLTÜR TESTİ
    A KİTAPÇIĞI
    1. E
    2. A
    3. B
    4. D
    5. B
    6. E
    7. E
    8. B
    9. C
    10. D
    11. A
    12. C
    13. D
    14. C
    15. B
    16. C
    17. E
    18. B
    19. A
    20. D
    21. A
    22. E
    23. B
    24. C
    25. B
    26. E
    27. A
    28. C
    29. E
    30. C
    31. A
    32. B
    33. A
    34. D
    35. D
    36. A
    37. E
    38. B
    39. C
    40. E
    41. B
    42. A
    43. D
    44. C
    45. A
    46. B
    47. E
    48. D
    49. A
    50. A
    51. C
    52. D
    53. B
    54. B
    55. D
    56. B
    57. A
    58. E
    59. D
    60. C
    61. A
    62. E
    63. D
    64. B
    65. E
    66. C
    67. A
    68. B
    69. C
    70. A
    71. D
    72. E
    73. B
    74. D
    75. C


     
2006 kpss genel kültür soru/cevapları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. 2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    2008 kpss türkçe soruları ve cevapları KPSS'YE GİRECEK ARKADASLAR ESKİ SORULARI ÇÖZMENİZDE FAYDA VAR DİYORUM ÇÜNKÜ GENELDE BENZER SORULAR ÇIKIYOR GİRECEK ARKADSLARIMA BASARILAR DİLİYORUM BUYRUN TÜRKE SORULARI GENEL YETENEK TESTİ KPSS-ORTAÖĞR. / 2008 1 1. Çok küçük, çelimsiz bir örümcekti bu. Mercimek tanesi büyüklüğündeki bedeni yaylanıyor, ama tepeye tırmanma çabası her seferinde ----...
  2. 2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    A GENEL YETENEK TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 1 1. Her yazıyı, her kitabı sözcük sözcük okumak ge- I rekli mi? Yazıdan yazıya, kitaptan kitaba değişir bu. Onlar arasında öyleleri vardır ki okuyayım diye kendimizi sıkmak gereksizdir. Ama öyle yazılar, ki- II taplar da vardır ki sözcükleri tada tada okuruz. Bu tür III yazılarda bizi kendine çeken nedir? Yazarın kişiliği,...
  3. 2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    A GENEL KÜLTÜR TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 15 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı–kilim dokumacılığı yapma, III. silah, at koşum takımları, süs eşyası imal etme uğraşlarından hangileri yerleşik hayata geçtikle-rinin kesin bir kanıtıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 2. İslam hukukuna göre,...
  4. 2006 kpss genel yetenek soru/cevapları

    2006 kpss genel yetenek soru/cevapları

    A GENEL YETENEK TESTİ KPSS/2-GYGK-OÖ/2006 Diğer sayfaya geçiniz. 1 1. “Kadar” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ölçüsünde, derecesinde” anlamında kullanılmıştır? A) İşlerini yetiştirmek için sabaha kadar uyumadı. B) Bu konuda ben onun kadar başarılı değilim. C) Orada beş ay kadar kalıp dönmüş. D) Beş bin lira kadar para biriktirebilmiş. E) Seni dinleyince oraları görmüş kadar oldum. 2....
  5. 7 Temmuz 2012 KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Soruları ve Cevapları acil bakın

    7 Temmuz 2012 KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Soruları ve Cevapları acil bakın

    selam arkadaşlar sizlerden acil tarafından 7 Temmuz 2012 KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Soruları ve Cevapları paylaşmanızı rica ediyorum şimdiden ricamı yerine getireceğiniz için çok tşk ederim.

Sayfayı Paylaş