gebe
  1. elmalı kurabiye

    elmalı kurabiye Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ekim 2008
    Mesajlar:
    5.620
    Beğenilen Mesajlar:
    13
    Ödül Puanları:
    0

    2006 kpss genel yetenek soru/cevapları

    Konu, 'KPSS Genel' kısmında elmalı kurabiye tarafından paylaşıldı.

    A GENEL YETENEK TESTİ KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    1
    1.
    “Kadar” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde

    “ölçüsünde, derecesinde” anlamında kullanılmıştır?

    A) İşlerini yetiştirmek için sabaha kadar uyumadı.
    B) Bu konuda ben onun kadar başarılı değilim.
    C) Orada beş ay kadar kalıp dönmüş.
    D) Beş bin lira kadar para biriktirebilmiş.
    E) Seni dinleyince oraları görmüş kadar oldum.

    2.
    Nice büyük yazarların en önemli yapıtları başlangıçta
    geri çevrilmişti. Ama bu yapıtlar, zaferi kazanıp bugün
    aranan kaynak kitaplar arasına girmeyi başardılar.
    Bu yapıt da bugün için benzerleri arasında gerilere
    itilebilir; ama sağlam, özgün bir sanat ürünüyse sonunda
    hak ettiği değeri bulur.

    Bu parçada geçen
    “gerilere itilmek” sözüyle anlatılmak
    istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A) ilgi görmemek B) aday gösterilmemek
    C) örnek alınmamak D) gerçeği yansıtmamak
    E) bilimsel olmamak
    3.
    Gazeteci olarak, aldığınız haber sizi ne kadar üzerse
    üzsün, günlük işlerinizi yapmaktan kaçamazsınız. Yine
    haberleri hazırlayacak, yine sayfaları düzenleyecek,
    acının üstüne çıkarak işinizi yapacaksınız, yapmak
    zorundasınız.

    Bu parçada geçen
    “acının üstüne çıkmak” sözüyle
    anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Acısını unutturacak işlerle uğraşmak
    B) İşini severek yaptığını göstermek
    C) Üzüntüsünü yenerek görevini sürdürmek
    D) Özel yaşamından söz etmemek
    E) Olayların iyi yönlerini görmeye çalışmak

    4. Aşağıdaki altı çizili sözlerden hangisi anlamca
    ötekilerden farklıdır?

    A) Yapılan bir araştırmaya göre eğitime ayrılan paranın
    yaklaşık dört katı, kazanç olarak ekonomiye
    geri dönmektedir.
    B) Araştırmalar göstermiştir ki eğitim süresini bir yıl
    artırmak, maliyetinin hemen hemen üç katı bir
    kazanç sağlamaktadır.
    C) Eğitim düzeyi yükseldikçe, çalışan bireyin verimliliği
    neredeyse yüzde on artmaktadır.
    D) Az gelişmiş ülkelerin çoğunda ulusal gelirin
    aşağı yukarı yüzde beşi eğitime ayrılmaktadır.
    E) Aynı işi yapan, aynı yaş ve iş deneyimine sahip
    iki kişiden yabancı dil bileni, öbüründen daha
    verimli olur.
    5.
    Halıcı kızların kök boyalarla boyadığı ipler, kuruması

    için bahçeye asılmış.

    Bu cümledeki altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden
    hangisi getirilirse cümlenin anlamında değişme
    olmaz?
    A) kuruyuncaya kadar B) kurutulurken
    C) kurumadan önce D) kurutmak amacıyla
    E) kurutularak
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    2
    6.
    Bugün köylerdeki nüfus büyük oranda kentlere göç-
    I
    ştür. Bu yüzden ne yazık ki köyler boşalmış, kentlerdeki
    varoşlar alabildiğine büyümüştür. Varoşlarda
    II
    yaşayan milyonlarca genç, eğitim olanaklarından
    yeterince yararlanamamaktadır. Bu da eğitimdeki
    III
    fırsat eşitliğini oldukça zedelemiştir. İlgililer, bu
    IV
    olumsuz duruma bir an önce çözüm bulunması
    V
    gerektiğini söylüyor.

    Bu parçadaki numaralanmış sözlerin hangisinde

    “sınırsız, uçsuz bucaksız bir biçimde” anlamı vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    7.
    Bir iş yerindeki personelin yönetime katılması ----.

    Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa
    olasılık anlamı taşır?

    A) üretkenliği ve morali yükseltir
    B) bireyde öz güven duygusu oluşturur
    C) işten doyum sağlamaya ortam hazırlar
    D) ast-üst ilişkilerini iyileştirebilir
    E) alınan kararlara uymayı kolaylaştırır

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, denemeyle ilgili
    hem olumlu hem de olumsuz özelliklerden söz
    edilmiştir?

    A) Deneme sözü, çoğu kez bir düşünce zenginliğini,
    bazen de düşünce savrukluğunu içerir.
    B) Söyleşi tadındaki denemeye disiplin kazandırmak
    ayrı bir ustalık ister.
    C) Denemeci kendini anlatırken zaman zaman okuru
    edebiyatın arka sokaklarına da götürür.
    D) Deneme türünün değişerek, çeşitlenerek günden
    güne yaygınlık kazandığını söyleyenler var.
    E) Düşüncelere açıklık getiren deneme, okurun bakış

    ısını zenginleştirir.

    9.
    (I) Uzakta deniz fenerleri göründü: Biri kırmızı, öbürü
    yeşil yanan, iki deniz feneri. (II) Geceleyin kıyıya yanaşan
    teknelere yol gösteriyorlardı kırmızı, yeşil ışıklarıyla.
    (III) Tekne kaptanları düşünülmemiş, bilincine
    varılmamış bir saygı duyuyorlardı belki de bu deniz
    fenerlerine. (IV) “Buradan… Buradan…” diye çağıran
    ve ışıkları durmadan yanıp sönen fenerlerin yardımıyla
    suları yararak ilerliyordu hepsi. (V) Fenerlere, görevlerini
    yerine getirdiklerini hissettirmeye çalışırcasına…

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
    tahmin söz konusudur?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    3
    10.
    (I) Bilgisayarlar her ne kadar muhteşem birer teknoloji
    harikası olsalar da onlara gereğinden fazla güvenmemek
    gerekir. (II) Beklenmedik bir anda ortaya çıkan
    bir arıza, çok emek verdiğiniz bilgilerinizin yok olmasına
    yol açabilir. (III) Düşünsenize, bir iş adamının
    şterilerinin hesap kayıtlarının ya da bir öğrencinin
    üniversite bitirme tezinin yok olduğunu. (IV) Bir anda
    onca emek boşa gider. (V) İşte bu riski ortadan kaldırmanın
    tek ve kesin çözümü tüm bilgileri kopyalayarak
    yedeklemektir.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
    neden-sonuç ilişkisi vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    11.
    (I) Aşırı şeker tüketme yanlış bir beslenme biçimidir;
    vücutta çok fazla insülin salgılanmasına yol açar.
    (II) Bu da yağ hücrelerinde yağ depolanmasına neden
    olur. (III) Vücutta kan şekerinin her yükselişinde
    aynı işlemler tekrarlanır. (IV) Böylece obezite yani
    aşırı şişmanlık ortaya çıkar. (V) Obeziteyi engellemek
    için rafine şekerin kullanılmadığı bir beslenme biçimini
    seçmek gerekir.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili
    olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) I. cümlede, bir açıklama yapılmaktadır.
    B) II. cümlede, I.cümlede belirtilen durumun sonucu
    bildirilmektedir.
    C) III. cümlede, değişmeyen koşullarda aynı durumun
    yineleneceği belirtilmektedir.
    D) IV. cümlede, bir terimle ilgili yanlış bilgi düzeltilmektedir.
    E) V. cümlede, bir önlemden söz edilmektedir.
    12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur?

    A) Elle yazdığı romanı sonra bilgisayara mı aktarmış?
    B) Bu önemli bilgileri bu kadar kısa sürede kimden
    öğrendin?
    C) Otogara, bilet almak için mi gitmiş?
    D) Her sabah erkenden kalkıp bir saat yürüyüş
    yapıyor?
    E) Söyledikleri doğru da olsa ona artık kim inanır?

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili söz
    cümleye zaman anlamı katmamaktadır?

    A) Buraya taşınalı iki yılı geçti.
    B) Kurtuluş Savaşı başladığı sırada o, küçük bir
    çocukmuş.
    C) Gülmekten kasıklarıma ağrılar girdi.
    D) Onu tanıdıkça seveceğini biliyordum.
    E) Bu atölyeyi açarken bana kimse yardım etmedi.

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    4
    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi yapan belli
    değildir?

    A) Toplantıda, uyulması gereken kurallar belirlendi.
    B) Her zaman bu mağazadan alışveriş yapıyorum.
    C) Anlattıklarıyla herkesi şaşırttı.
    D) Misafir geleceği için hazırlık yaptık.
    E) Ödevlerini akşama kadar bitirdiler.

    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleştirilme

    şekli belirtilmemiştir?

    A) Çocuklar, korku içinde birbirlerine sarıldılar.
    B) O, nerede nasıl davranacağını bilir.
    C) Buraya koşarak geldim.
    D) Sorunlarınızı, ilgililerle konuşarak çözmelisiniz.
    E) Pastayı küçük küçük parçalara ayırıp servis
    yaptık.

    16.
    Geçmişte Arapça ve Farsça sözcükleri (I) dilimize
    doldurduğumuzu; anlaşılması zor, yapay (II) bir dil
    oluşturduğumuzu hepimiz biliyoruz. Bugünse Batı

    dillerinden gelen sözcüklerin akınına tanık oluyoruz.
    Bunların karşısında ilgisiz kalmamız (III) doğru mu?
    Oysa biz, dilimizin köklerini, eklerini işleterek yeni
    gereksinimleri pek güzel karşılayabiliriz. Bu gerçeği
    göz önünde bulundurup Türkçenin kurallarına başvurarak
    yabancı kaynaklı terimlere (IV) kavramlara
    (V) Türkçe karşılıklar bulmalıyız.

    Bu parçadaki numaralanmış yerlerin hangisine
    bir noktalama işareti konulmalıdır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    17.
    1851’de yani 17. yy.da yapılan bu yalı Emirgân’ın en
    I II
    eski yapılarından biri. İç duvarlarında ve tavanlarında
    muhteşem bezemeleri olan yalı, Kültür Bakanlığı

    III
    tarafından restore ediliyor. Yalının hemen yanında
    Emirgân Camisi ve eski bir Çeşme yer alıyor.
    IV V
    Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisinin
    yazımı yanlıştır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    5
    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş anlamlı sözcüklerin
    bir arada kullanılmasından kaynaklanan
    bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Güvenlik güçleri, her olayda gerekli önlem ve
    tedbirleri alıyor.
    B) Çocuklarda kimi davranışların ve değer yargılarının
    yerleşmesi için çaba harcanmalıdır.
    C) Her yazar özveriyle çalışarak kendini geliştirme
    çabası içinde olmalıdır.
    D) Çağdaş uygarlık, insan aklının ve bilimin ürünüdür.
    E) Çalışanların deneyimlerinden ve bilgi birikimlerinden
    yararlanmak gerekir.
    19.
    Çocuğunuza sürekli olarak oyuncak almak yerine, oynayın.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin
    hangisiyle giderilebilir?
    A) “çocuğunuza” yerine “çocuğunuz için” sözü getirilerek
    B) “olarak” sözcüğü atılarak
    C) “yerine”den sonra “onunla” sözcüğü getirilerek
    D) “almak” yerine “satın almak” sözü getirilerek
    E) “oynayın” yerine “oyun oynayın” sözü getirilerek

    20.
    O, iki buçuk yıllık süren bir çalışmaydı.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin
    hangisiyle giderilebilir?
    A) “o” sözcüğü cümlenin sonuna alınarak
    B) “yıllık” yerine “yıl” sözcüğü getirilerek
    C) “süren” yerine “süregelen” sözcüğü getirilerek
    D) “bir”den önce “uzun” sözcüğü getirilerek
    E) “çalışmaydı” yerine “çalışma oldu” sözü
    getirilerek
    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu
    vardır?

    A) Orada, kendine uygun bir iş aramaya başlamıştı.
    B) Mesleğiyle ilgili bir alanda çalışmak istiyordu.
    C) Oradaki müzelerde çok önemli yapıtlar bulunduğunu
    duymuştu.
    D) Bu koşullarda görev yapmanın zor olacağını

    biliyordu.
    E) Onun bu davranışları arkadaşlarının hayretine
    gidiyordu.
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    6
    22.
    Bu arkadaşımız hem çok güzel piyano çalar hem de
    I II III
    aynı zamanda küçüklüğünden beri resim yapar.
    IV V
    Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için
    numaralanmış sözlerden hangisi çıkarılmalıdır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    23. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük
    atılırsa anlatımda daralma olur?

    A) Sanatçı, mimikleriyle hepimizi güldürmeyi başarmıştı.
    B) Annem bugün belki sana uğrayabilir.
    C) Çocuk elindeki oyuncağı üçüncü kattan aşağıya
    attı.
    D) Gelecek hafta kardeşimle beraber tatile gideceğiz.
    E) Evden dışarı çıktı, parka doğru yürüdü.

    24.
    (I) Çocuk resimleri sergisini gezerken bir yandan da
    sergiyi görmeye gelenleri inceliyordum. (II) Gelenlerden
    kimileri, çocukların sevimli dünyalarının ürünlerine
    bakmaktan büyük bir haz duyuyorlardı. (III) Çocukların
    resim anlayışları, büyüklerin beklentilerine
    uymayabilir. (IV) Bir kısım izleyicilerse çocukların
    resimlerini sanat yapıtıymışcasına inceliyorlardı.
    (V) Onlarda kompozisyon, renk, uyum ilişkisi bulmaya
    çalışıyorlardı.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi
    şüncenin akışını bozmaktadır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.​
    25.
    (I) İstanbul’un dünü, bugünü hakkında Türkler ve yabancılar
    yüzlerce kitap yazdı. (II) Kimisi İstanbul’un
    geçmişine ışık tuttu, kimisi yaşamı ve gelenekleri
    üzerinde yoğunlaştı. (III) Kimileri geçmişte orada yaşanmış

    siyasi olaylara dikkat çekti. (IV) Kimileri de
    onun sanat dünyasındaki yerine. (V) Son yıllarda
    yine İstanbul’un çeşitli yörelerini ayrıntılarıyla anlatan
    kitaplar ortaya çıktı. (VI) Bunların en ilginçleri İstanbul’un
    geleceğiyle ilgili olanlar.

    Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense, ikinci
    paragraf kaçıncı cümleyle başlar?

    A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    7
    26.
    Zonguldak’a otobüsle gittikten sonra, Bartın yolundan
    Amasra’ya doğru bisikletimle yol alıyorum. Roma Valisi
    Aguilla’nın yaptırdığı, kayalara oyulmuş bir insan
    kabartması ve bir sütun üzerindeki kırılmış kartal figürü
    olan Kuşkayası Anıtı’na ulaşıyorum. Artık yolun
    keyifli kısmı başlıyor. Yemyeşil ormanlar, masmavi
    deniz, kıyılara kurulmuş köyler, kasabalar… Amasra’da
    iki köpeğin saldırısına uğruyorum. Sonuç: Bisikletten
    uçuş, dizde büyük bir yara ve bilek ağrısı
    Öğle yemeğim, Cambu Koyu’ndaki bir lokantada balık…

    Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi
    yoktur?
    A) Özel adlar kullanma
    B) Karşılaştırma yapma
    C) Betimlemeye başvurma
    D) Olayları oluş sırasına göre verme
    E) Kişisel görüşe yer verme

    27.
    Okumaya önem vermenin bir eğitim sorunu olduğunu
    öncelikle kabul etmeliyiz. Ben kendi deneyimimi anlatayım:
    Bir memur ailesinin çocuğuyum. 1945-1950
    yılları arasına rastlar çocukluğum. Babam orman mühendisiydi;
    annem çalışmıyordu. Aile bütçesinden temel
    ihtiyaçlarımızın yanı sıra kitap ve dergi için de
    para ayrılırdı. Bu da bende: “----” düşüncesini uyandırdı.

    Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına
    göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) Geçerli bir meslek edinmeliyim.
    B) Parasal bakımdan güçlü olmak gerekir.
    C) İleride iyi bir eğitimci olmalıyım.
    D) Okumuş insanlarla birlikte olmak yararlıdır.
    E) Kitap, ekmek kadar gerekli bir şeydir.

    28.
    Eğer kendinize çevreci diyorsanız, nükleer enerjiye
    hemen “kötü” damgasını yapıştırmaya adaysınız demektir.
    Oysa, “Ateş iyi mi, kötü mü?” diye sorulsa ne
    dersiniz? Ateş, her yıl binlerce dönüm ormanımızı yakıyor.
    Kazayla evlerimiz, teknelerimiz yanıyor. Buna
    rağmen ateşe kötü diyebilir miyiz? Diyemeyiz; çünkü
    uygarlığın başlangıcı ateştir. Tıpkı ateşin gelip ormanlarımızı

    yakması gibi, nükleer enerji de zararlı

    olabilir. Yapmamız gereken şey, onu kontrol altında
    tutmaktır.

    Bu parçada nükleer enerjiyle ilgili olarak anlatılmak
    istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Zararlarından nasıl korunulacağı konusunda çeşitli
    çalışmalar yapılmaktadır.
    B) Günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir.
    C) Üretilirken ve kullanılırken dikkatli davranıldığı

    sürece, herhangi bir tehlike yaratmaz.
    D) Hangi alanda kullanılırsa zararsız olacağı henüz
    saptanmamıştır.
    E) Çevreye ve canlılara vereceği zararlar uzun yıllar
    sürecektir.
    29.
    Yazarken neredeyse hiçbir şey yiyip içmeden, günde
    on sekiz saat kesintisiz çalışırdı. Soluk almadan süren
    çalışmalardan sonra acıktığını hissederdi. Sonra
    üstüne bir yemek kitabı yazılabilecek kadar zengin bir
    sofrayla yaşama dönerdi. Aslında o, yazıları aracılığıyla
    kendi dünyasıyla dışarıdaki yaşamı bütünleştirmeye
    çalışırdı. Çok az tanıdığı dış dünyayı hayalleriyle
    zenginleştirirdi.

    Bu parçada sözü edilen kişiyle ilgili olarak anlatılmak
    istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yazılarında düşle gerçeğin bir arada olduğu
    B) Yazılarındaki kişileri, gerçek yaşamdan seçtiği
    C) Yazarken, çevresinde olup bitenleri önemsemediği
    D) Ortaya koyduğu karakterlerin herkesçe örnek
    alındığı

    E) Sadece belli konularda yazmayı sevdiği

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    8
    30.
    Dünyada birçok yer gördüm; ama gördüklerim arasında
    en çok İstanbul’u sevdim. Dönüp dolaşıp sonunda
    yine ona geliyorum. Bu görkemli kenti yeterince anlatmadığımı

    şünüyor ve bunun nedenini bulmaya
    çalışıyorum. Sanırım bu, insanın yakınındaki güzellikleri
    kanıksayıp onlara gereken ilgiyi göstermemesinden
    kaynaklanıyor. Bu nedenle kalkıp dünyanın en
    uzak köşelerindeki kentlere gidiyor, oraları tanıtıyor;
    ama İstanbul’u hep erteliyorum. Oysa bu kentin tanıtılacak
    o kadar çok yönü var ki… Bundan sonra onları
    yazmak istiyorum.​
    Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Değişik yerlerin, farklı kültürlerin, insanların hep
    ilgisini çektiği
    B) Görülmeyen yerlerle ilgili yazıların okurları daha
    çok etkilediği
    C) Yaşanılan yerle ilgili sıradan birçok yazı yazıldığı

    D) İnsanların, çevrelerindeki güzellikleri geç fark ettiği
    E) Görme ve öğrenme isteğiyle insanların çok farklı

    coğrafyalara gittiği

    31.
    Söz vermiştim kendi kendime. Yazı bile yazmayacaktım.
    Yazı yazmak bir hırstan başka neydi? Bu yaştan
    sonra hırsın, hiddetin bir anlamı yoktu. Yapamadım,
    koştum bakkala, kalem, kâğıt aldım. Oturdum. Adanın
    tenha yollarında gezerken canım sıkıldığında küçük
    değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı

    çıkardım, kalemi yonttum. Yonttuktan sonra da
    tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.

    Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Yazmanın, kişiyi öteki insanlardan uzaklaştırdığı

    B) Her yazarın, kendine özgü bir yazma ortamının
    olduğu
    C) Yazmaya alışmış kişiler için yazmanın bir tutku
    olduğu
    D) Yazarların, yazmak için her an hazırlıklı olması

    gerektiği
    E) Yazarların, duygularını açıkça yazmakta zorlandığı

    32.
    Hepimiz dağıldık farklı farklı şehirlere. O eski arkadaşlarımız
    yanımızda yok artık. Beraber başlayıp beraber
    bitirdiğimiz okul günlerini unutuverdik. Başka
    arkadaşlıklar kurduk hiç düşünmeden geçmişi, birlikte
    oynadığımız oyunları, yaptığımız sohbetleri. Bir başkası

    olup çıkmak için yandık tutuştuk sanki.

    Bu parçada yazar aşağıdakilerin hangisinden yakınmaktadır?

    A) Yeni bir yere alışmanın zorluklarından
    B) Kurulan dostluklara gereken değeri vermemekten
    C) Yaşamdan tat almasını bilememekten
    D) Olaylardan yeterince ders almamaktan
    E) Yaşamını başkalarının isteklerine göre biçimlendirmekten

    33.
    Öykü, yazarın her durumunu, ne demek, ne yapmak
    istediğini okura yansıtan en etkili türdür bence. Bu
    nedenle okur da kendini öykünün içinde bulur. Yani
    kendi öyküsünü… Okurla duygu, düşünce birlikteliği
    kurulabilecek narin bir köprüdür öykü.
    Bu parçaya göre öyküyle ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisi söylenebilir?
    A) Yazara kolaylık sağladığı

    B) Okura yeni bakış açısı kazandırdığı

    C) Okurun duygu dünyasını zenginleştirdiği
    D) Gerçeklerin tüm ayrıntılarıyla yansıtılabildiği
    E) Okurla özdeşleşmeye uygun bir tür olduğu

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    9
    34.
    Çocuk aklının şaşırtıcılığı basitliğinde yatar. Hayalle
    dolan ve yabancılaşan yetişkin beyni, basit olan çocuk
    aklı karşısında şaşkınlığa düşer. Çocuğun doğayla
    ve dille olan bu dolaysız bağı, henüz yabancılaşmamış

    beyni, onu yetişkinlerden daha gerçekçi
    kılar. Çoğu zaman, söylediği sözlerin, kurduğu bağıntıların
    bizi şaşırtması bu nedenledir.

    Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılabilir?

    A) Çocuklar, yaşadıkları olaylardan büyüklerden daha
    çok etkilenir.
    B) Çocukların düş gücü büyüklerinkinden daha çok
    gelişmiştir.
    C) Çocuklar, gördükleri her şeye büyük bir merakla
    yaklaşırlar.
    D) Büyüklerin göremediği basit gerçekleri çocuklar
    dile getirebilir.
    E) Çocuklar düşünce dünyalarının sınırlarını büyüklerin
    isteklerine göre çizerler.
    35.
    Onun şiirlerini, çok sınırlayıcı bir tanımla köy şiiri olarak
    anarlar. Tanımlama böyle olunca, ister istemez,
    antolojilere giren şiirleri de bu görüşü destekleyici
    ürünlerden oluşuyor. Oysa ben, onun köyden çok,
    kentin, çağdaş insanın şairi olduğunu düşünüyorum.
    Neye dayanarak mı? Kuşkusuz ki şiirlerine… Gerçekten
    de onun şiirleri, köy ya da kent özelliğinden çok,
    dünyayı alabildiğine doğal bir biçimde, şiirsel olarak
    algılayan bir ustanın şiirleridir.

    Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?

    A) Bir şairin kimi şiirlerine bakılarak onunla ilgili bir
    genelleme yapılmasının yanlışlığı

    B) Şiir antolojileri oluşturmanın bilgi birikimi gerektiren,
    zor bir uğraş olduğu
    C) Şairler için çeşitli bakış açılarına göre tanımlamalar
    yapılabileceği
    D) Bir şairle ilgili görüşlerin onun şiirlerine bakılarak
    oluşturulabileceği
    E) Antolojideki şiirlerin, şiirleri derleyenin görüşü
    doğrultusunda seçilerek bir araya getirildiği

    36.
    Kitle iletişim araçları sayesinde, tüm dünyayı saran,
    büyük bir teknoloji ağı oluştu. Ülkeler arasındaki bilgi
    alışverişi kolaylaştı, ilişkiler arttı. Herkes, dilini bilmediği
    insanlarla bile anlaşır oldu. Turizmde patlamalar
    yaşandı. Yabancı dil öğrenmek, kültürel ve ticari iletişimi
    sağlayabilmek açısından zorunlu hale geldi. İngilizce,
    neredeyse dünyanın ortak iletişim dili oldu.

    Bu parçaya göre, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla
    ilgili olarak aşağıdaki çıkarımlardan
    hangisi yapılamaz?

    A) Nitelikli iletişim araçlarına gereksinim duyulmaktadır.
    B) Dil bilmenin, önemi anlaşılmıştır.
    C) Turistik geziler artmıştır.
    D) Farklı kültürlere sahip insanlar, daha çok bir araya
    gelmeye başlamıştır.
    E) İngilizce, uluslararası bir dil olarak görülmektedir.

    37.
    Lise yıllarımda eve biraz geç gelsem annem ve babam
    beni merak ederdi. Liseyi bitirip başka bir kentteki
    üniversiteye gittiğimde, onların artık beni eskisi
    kadar merak etmeyeceğini düşünmüştüm. Oysa hiç
    de düşündüğüm gibi olmadı, eskisinden daha fazla
    merak ediyorlardı beni. Yalnızca annem babam değil,
    arkadaşlarım da merak edip arıyordu. Aradan yıllar
    geçip eğitimimizi tamamlayıp çalışma yaşamına atıldığımızda,
    başımızı işlerimizden kaldıramaz olduk.
    Evlenip çoluk çocuğa karıştık, ev işlerine gömüldük.
    Artık birbirimizle görüşemiyorduk, kimse birbirini arayıp
    sormuyordu. Bu durum da beni oldukça üzüyordu.
    “Ne meraksız insanlar bunlar!” diyordum. Ağzımdan
    “meraksız” sözcüğü çıkınca merak edilmek istemediğim
    eski günlerim canlandı anılarımda, ----.

    Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre
    aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

    A) merak edilmek ne güzel bir duyguymuş meğer
    B) kişinin, kendisini merak edecek yakınlarının,
    dostlarının olması ne kadar da önemliymiş

    C) tüm sevdiklerimi, eski dostlarımı ben merak
    ediyorum şimdi
    D) o zaman o günlerin değerini hiç bilememişim
    E) hepimizin yapmak istediği birçok şey, ulaşmak
    istediği birçok hedef vardı

    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    10
    38.
    0,2 − (0,12 • 0,1)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 0,188 B) 0,18 C) 0,08
    D) 0,018 E) 0,008
    39.
    2 21 1 2
    5 5
    ⎛ ⎞ ⎛ + ⎞ ⎜ ⎟⎜ ⎟
    ⎝ ⎠⎝ ⎠
    :
    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6​
    40.
    3 1
    5 3
    3 1
    5 3

    +
    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 1
    7
    B) 2
    7
    C) 3
    7
    D) 5
    7
    E) 6
    7
    41.
    (104)2 − (40)2

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 64 B) 72 C) 84 D) 96 E) 144​
    42.
    4 4 • 6 8 • 8 16

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 2 B) 2 2 C) 4 2 D) 2 E) 4​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    11
    43. Aşağıdakilerin en küçüğü hangisidir?

    A) 2
    0,1
    B) 2
    0,2
    C) 0,1
    0,3
    D) 0,2
    0,3
    E) 0,2
    2
    44. Ardışık iki tamsayının toplamı 15 olduğuna göre,
    çarpımı kaçtır?

    A) 30 B) 42 C) 56 D) 60 E) 72​
    45. 27
    si 120 olan sayının 3
    5
    i kaçtır?

    A) 255 B) 252 C) 175 D) 170 E) 165​
    46.
    Bir sayının 14 katından, aynı sayının 1 eksiğinin
    8 katı çıkarılırsa sonuç 20 oluyor.

    Bu sayı kaçtır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5​
    47.
    Birbirlerinden farklı üç tane iki basamaklı sayının
    toplamı 260 tır.

    Bu sayıların en küçüğü en çok kaç olabilir?

    A) 82 B) 83 C) 84 D) 85 E) 86​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    12
    48.
    Bir sayının 18 ile bölümünden kalan 7 dir.

    Aynı sayının 6 ile bölümünden kalan kaçtır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5​
    49. a, b, c gerçel sayıları için

    2​
    a b 0
    b c 0
    b c 0



    <
    >
    =
    olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi
    doğrudur?

    A) a < b < c B) a < c < b C) b < c < a
    D) c < a < b E) c < b < a

    50.
    2 1
    2x 7 7
    =
    +
    olduğuna göre, x kaçtır?

    A) 2,3 B) 2,5 C) 2,8 D) 3,2 E) 3,5​
    51.
    a 0,212
    b 2,788
    =
    =
    olduğuna göre,
    ( a b )2 + 4ab ifadesinin değeri
    kaçtır?

    A) 3 B) 6 C) 9 D) 12 E) 15​
    52.
    5x 2y 63
    3x 2y 25
    + =
    − =
    olduğuna göre, x
    + y toplamı kaçtır?

    A) 9 B) 10 C) 12 D) 13 E) 15​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    13
    53.
    3 < 2x − 3 ≤ 9

    eşitsizliğini sağlayan kaç tane x tamsayısı vardır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5​
    54.
    3 − x ≤ 5

    eşitsizliğini sağlayan kaç tane x tamsayısı vardır?

    A) 12 B) 11 C) 10 D) 9 E) 8​
    55.
    ( ) ( )
    ( )
    3 5 4 2
    2 5 4
    m n
    m n
    işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

    A)​
    7
    12
    m
    n
    B)
    7
    11
    m
    n
    C)
    6
    12
    m
    n
    D)
    2
    6
    m
    n
    E)
    2
    3
    m
    n
    56.
    2 2​
    x y
    yx y x xy

    − −
    ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) 1 B) x y
    x y
    +

    C) x y
    x y

    +
    D) x y
    xy
    E) x y
    xy
    +​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    14
    57.
    25x2 + ax + 49

    ifadesinin tam kare olması için a nın pozitif değeri
    kaç olmalıdır?

    A) 35 B) 64 C) 70 D) 81 E) 90​
    58.
    Engin ile Burak 400 tane bilyeyi paylaşıyor. Engin’in
    aldığı her 7 bilye için, Burak 9 bilye alıyor.

    Bu paylaşımda Engin kaç bilye alır?

    A) 175 B) 200 C) 230 D) 250 E) 275​
    59.
    Bir manavdan 5 kg patates ile 3 kg biber alan müşteri
    7,5 YTL, 2 kg patates ile 4 kg biber alan müşteriyse
    6,5 YTL ödüyor.
    Buna göre, 1 kg biber kaç YTL dir?
    A) 1,15 B) 1,2 C) 1,25 D) 1,3 E) 1,35​
    60.
    Alış fiyatı üzerinden % 20 kârla satılan bir mala, bu
    satış fiyatı üzerinden % 30 indirim uygulanıyor.

    Bu malın indirimli satışında, alış fiyatı üzerinden
    yüzde kaç zarar edilmektedir?
    A) 10 B) 12 C) 14 D) 16 E) 18​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    15
    61.
    Bir okuldaki öğrencilerin % 80 i İngilizce, % 45 i de
    Fransızca bilmektedir.

    Bu okuldaki öğrencilerin her biri bu dillerden en
    az birini bildiğine göre, öğrencilerin yüzde kaçı iki
    dili birden bilmektedir?
    A) 15 B) 20 C) 25 D) 50 E) 65​
    62.
    Bir miktar paranın 4
    5
    inin yıllık % 8 den bir yıllık
    basit faizi 32 YTL dir.
    Buna göre, paranın tamamı kaç YTL dir?

    A) 375 B) 400 C) 450 D) 480 E) 500​
    63.
    Bir işi Mehmet 24 günde, Ebru ise 12 günde bitirmektedir.

    İkisi beraber bu işe başlayıp 3 gün çalıştıktan
    sonra Ebru işten ayrıldığına göre, kalan işi
    Mehmet kaç günde bitirir?
    A) 15 B) 16 C) 18 D) 20 E) 21​
    64.
    Sabit hızla hareket eden bir araç, bir yolun 3
    8
    ini
    4,5 saatte gidiyor.
    Bu araç aynı hızla yolun tamamını kaç saatte
    gider?
    A) 9 B) 10 C) 11 D) 12 E) 13​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    16
    65.
    10 yıl önce annenin yaşı, kızının yaşının 6 katıydı;
    10 yıl sonraysa 2 katı olacaktır.

    Buna göre, annenin bugünkü yaşı kaçtır?

    A) 32 B) 34 C) 36 D) 38 E) 40​
    66. Ağırlıkça % 12 si şeker olan un
    şeker karışımı

    elde etmek için, 44 kg un kaç kg şekerle karıştırılmalıdır?

    A) 4 B) 6 C) 8 D) 10 E) 12​
    67.
    Can, içinde 8 kırmızı, 6 beyaz top bulunan bir torbadan
    elinde bir beyaz top olana kadar art arda top çekiyor.
    Can en çok kaç top çekmiştir?

    (Can, çektiği topları tekrar torbaya atmıyor.)
    A) 6 B) 7 C) 9 D) 10 E) 11
    68.
    B A
    D E
    x
    y
    C 65
    BA // DE
    m(ABC) x
    m(CDE) y
    m(BCD) 65
    =
    =
    = °
    _
    _
    _
    Yukarıdaki verilere göre, x
    + y kaç derecedir?

    A) 275 B) 280 C) 285 D) 290 E) 295​
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    17
    69.
    A
    B C
    D
    x E
    F
    ABC bir diküçgen
    BEDF bir kare
    BE = x

    Yukarıdaki şekilde AC
    = 13 cm ve BC = 12 cm
    olduğuna göre, x kaç cm dir?

    A) 42
    17
    B) 60
    17
    C) 73
    16
    D) 3 E) 4
    70.
    D C
    A B
    Şekildeki ABCD dikdörtgeni birbirine eş 9 tane dikdörtgene
    ayrılmıştır.

    AB
    = 40 cm olduğuna göre, ABCD dikdörtgeninin
    alanı kaç cm2 dir?

    A) 550 B) 620 C) 670 D) 720 E) 780​
    71. Uzunluğu 6 m, yüksekliği 4 m olan dikdörtgen

    şeklindeki bir duvarın sadece bir yüzünü kaplamak
    için alanı 0,02 m2 olan fayanslardan kaç
    tane kullanmak gereklidir?
    A) 1000 B) 1100 C) 1200 D) 1400 E) 1600​
    72.
    Yüksekliği 90 cm, taban kenar uzunluğu r cm olan
    kare prizma biçimindeki su deposu tam olarak suyla
    doludur. Bu su, yarıçapı r cm olan silindir biçimindeki
    başka bir depoya boşaltılacaktır.

    Suyun tamamını alabilmesi için silindir biçimindeki
    deponun yüksekliği en az kaç cm olmalıdır?

    A) 90π B) 90r C) 90πr
    D) 90
    π​
    E) 90
    r
    A​
    KPSS/2-GYGK-OÖ/2006
    Diğer sayfaya geçiniz.

    18
    73.
    75. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE
    GÖRE CEVAPLAYINIZ.

    Aşağıdaki grafikte bir ülkede belirli endüstri dallarında
    çalışan kadın ve erkek işçi sayıları gösterilmiştir.
    100
    200
    300
    400
    500
    600
    İşçi sayısı(bin)
    0
    erkek
    kadın
    Orman Besin Makine Kimya Maden
    Endüstri dalı
    ürünleri​
    73. Orman ürünleri endüstrisinde çalışan işçilerin
    yüzde kaçı kadındır?

    A) 40 B) 35 C) 30 D) 25 E) 20​
    74. Bu beş endüstri dalında çalışan erkek işçi sayıları

    bir daire grafiği ile gösterildiğinde, kimya endüstrisinde
    çalışan erkek işçilere ait daire diliminin
    merkez açısı kaç derece olur?

    A) 90 B) 100 C) 105 D) 108 E) 112​
    75.
    Grafikteki beş endüstri dalı, çalışan toplam işçi sayısı

    bakımından büyükten küçüğe doğru sıralandığında
    aşağıdaki grafik elde ediliyor.
    X
    İşçi sayısı

    Endüstri dalı
    Buna göre, X ile işaretlenen sütun hangi endüstri
    dalını göstermektedir?

    A) Orman ürünleri B) Besin
    C) Makine D) Kimya
    E) Maden
    GENEL YETENEK TESTİ BİTTİ.
    GENEL KÜLTÜR TESTİNE GEÇİNİZ.

    KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI/2(KPSS/2)
    17 EYLÜL 2006​
    ORTAÖĞRETİM
    GENEL YETENEK TESTİ
    A KİTAPÇIĞI
    1. B
    2. A
    3. C
    4. E
    5. D
    6. B
    7. D
    8. A
    9. C
    10. B
    11. D
    12. E
    13. C
    14. A
    15. B
    16. D
    17. E
    18. A
    19. C
    20. B
    21. E
    22. D
    23. A
    24. C
    25. D
    26. B
    27. E
    28. C
    29. A
    30. D
    31. C
    32. B
    33. E
    34. D
    35. B
    36. A
    37. E
    38. A
    39. E
    40. B
    41. D
    42. B
    43. E
    44. C
    45. B
    46. B
    47. D
    48. A
    49. D
    50. E
    51. C
    52. E
    53. C
    54. B
    55. A
    56. E
    57. C
    58. A
    59. C
    60. D
    61. C
    62. E
    63. A
    64. D
    65. E
    66. B
    67. C
    68. E
    69. B
    70. D
    71. C
    72. D
    73. A
    74. D
    75. C


     
2006 kpss genel yetenek soru/cevapları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. 2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    2008 kpss türkçe soruları ve cevapları KPSS'YE GİRECEK ARKADASLAR ESKİ SORULARI ÇÖZMENİZDE FAYDA VAR DİYORUM ÇÜNKÜ GENELDE BENZER SORULAR ÇIKIYOR GİRECEK ARKADSLARIMA BASARILAR DİLİYORUM BUYRUN TÜRKE SORULARI GENEL YETENEK TESTİ KPSS-ORTAÖĞR. / 2008 1 1. Çok küçük, çelimsiz bir örümcekti bu. Mercimek tanesi büyüklüğündeki bedeni yaylanıyor, ama tepeye tırmanma çabası her seferinde ----...
  2. 2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    A GENEL YETENEK TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 1 1. Her yazıyı, her kitabı sözcük sözcük okumak ge- I rekli mi? Yazıdan yazıya, kitaptan kitaba değişir bu. Onlar arasında öyleleri vardır ki okuyayım diye kendimizi sıkmak gereksizdir. Ama öyle yazılar, ki- II taplar da vardır ki sözcükleri tada tada okuruz. Bu tür III yazılarda bizi kendine çeken nedir? Yazarın kişiliği,...
  3. 2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    A GENEL KÜLTÜR TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 15 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı–kilim dokumacılığı yapma, III. silah, at koşum takımları, süs eşyası imal etme uğraşlarından hangileri yerleşik hayata geçtikle-rinin kesin bir kanıtıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 2. İslam hukukuna göre,...
  4. 2006 kpss genel kültür soru/cevapları

    2006 kpss genel kültür soru/cevapları

    1 temmuz 2006adan bu yana avrupa birliği ab dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır 1 temmuz 2006 dan bu yana avrupa birliği ab dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır kurtuluş savaşında aşağıdaki devletlerden hangisi anadolu da işgal gücü bulundurmamıştır 2006 kpss genel kültür soru ve cevapları A GENEL KÜLTÜR TESTİ KPSS/2-GYGK-OÖ/2006 Diğer sayfaya geçiniz. 19 1. Aşağıdakilerden...
  5. 7 Temmuz 2012 KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Soruları ve Cevapları acil bakın

    7 Temmuz 2012 KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Soruları ve Cevapları acil bakın

    selam arkadaşlar sizlerden acil tarafından 7 Temmuz 2012 KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Soruları ve Cevapları paylaşmanızı rica ediyorum şimdiden ricamı yerine getireceğiniz için çok tşk ederim.

Sayfayı Paylaş