gebe
  1. elmalı kurabiye

    elmalı kurabiye Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ekim 2008
    Mesajlar:
    5.620
    Beğenilen Mesajlar:
    13
    Ödül Puanları:
    0

    2008 kpss cografya vatandaslık soru/cevapları

    Konu, 'KPSS Genel' kısmında elmalı kurabiye tarafından paylaşıldı.

    2008 kpss ortaöğretim vatandaşlık soruları hukuk kurallarının hangi özelliği onu diğer sosyal düzen kurallarından ayırır GENEL KÜLTÜR


    38. Türkiye’nin kara sınırlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden
    hangisi yanlıştır?

    A) Kuzeybatıda Bulgaristan’la sınırı vardır.
    B) Yunanistan’la olan sınırının çoğunu Meriç Nehri
    oluşturur.
    C) Suriye’yle olan sınırının tamamında demir yolu
    vardır.
    D) İran dışındaki diğer sınırlar Millî Mücadele sırasında
    ya da sonrasında imzalanan antlaşmalarla
    belirlenmiştir.
    E) En fazla ülkeyle doğu sınırında komşudur






    39. Kızılırmak, aşağıdaki özelliklerin hangisi bakımından
    Türkiye’nin diğer akarsularından ayrılır?

    A) Çok fazla miktarda alüvyon taşıması

    B) Enerji potansiyelinin yüksek olması
    C) Geniş bir su toplama alanına sahip olması

    D) Tümüyle ülke sınırları içinde yer alan en uzun
    akarsu olması
    E) İç su balıkçılığı yönünden önemli bir potansiyele
    sahip olması




    40. Aşağıdaki ovalardan hangisi, karşısında verilen
    bölgede yer almaz?
    Ova Bölge
    A) Altınbaşak Güneydoğu Anadolu
    B) Amik Akdeniz
    C) Erbaa İç Anadolu
    D) Ergene Marmara
    E) Gediz Ege




    41. Türkiye’de etkin olan yerel rüzgârlardan hangisinin
    esiş yönü yanlış verilmiştir?

    Rüzgâr adı Esiş yönü
    A) Poyraz Kuzeydoğu
    B) Keşişleme Güneydoğu
    C) Yıldız Kuzey
    D) Karayel Kuzeybatı
    E) Lodos Batı



    42. Türkiye’nin coğrafi bölgelerinde kar yağışının ve
    karın yerde kalma süresinin farklı olmasında,

    I. deniz etkisi,
    II. yükselti,
    III. boylam,
    IV. bitki örtüsü
    etmenlerinden hangilerinin etkisi vardır?

    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve IV





    43.
    Tarım, ticaret, turizm, endüstri ve ulaşım, kentlerin
    büyümesinde etkilidir.
    Buna göre, aşağıdaki kıyı kentlerinden hangisinin
    gelişmesinde bu etkenlerin daha az etkili olduğu
    söylenebilir?
    A) İzmir B) İstanbul C) Zonguldak
    D) İskenderun E) Antalya




    44.​
    II
    I
    III
    IV
    Haritada numaralanmış dört yöreden hangisi en
    sık, hangisi en seyrek nüfusludur?

    En sık En seyrek
    A) I II
    B) I III
    C) II III
    D) II IV
    E) III IV



    45. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki nüfus dağılışı

    üzerinde etkili değildir?

    A) Ekonomik etkinliklerin farklı olması

    B) Toprak verimliliğinin farklı olması

    C) Geniş deltaların bulunması

    D) İki kıtada topraklarının bulunması

    E) Yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi





    46.
    I. Üretimi yalnız Akdeniz Bölgesi’nde yapılır.
    II. Türkiye’nin önemli dış satım ürünlerinden biridir.
    III. Portakal ve mandalina üretimi diğerlerinden fazladır.
    IV. Dünya üretiminin yarısından fazlasını Türkiye
    karşılar.

    Türkiye’de turunçgil üretimiyle ilgili yukarıdaki
    özelliklerden hangileri doğrudur?

    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve IV






    47.
    I
    II
    III IV
    V
    Yukarıdaki Karadeniz Bölgesi haritasında numaralanmış

    beş merkezden hangisinde buğday üretimi
    yapmak diğerlerinden daha zordur?

    A) I B) II C) III D) IV E) V






    48. Çukurova’yla Konya Ovası arasında yapılan aşağıdaki
    karşılaştırmalardan hangisi doğrudur?

    A) Seracılık etkinlikleri Konya Ovası’nda daha yaygındır.
    B) Yetiştirilebilen tarım ürünü çeşidi Konya Ovası
    nda daha fazladır.
    C) Toprağı nadasa bırakma uygulaması Çukurova’
    da daha yaygındır.
    D) Endüstriyel tarım ürünlerinin yetiştirilmesi bakımından
    Konya Ovası daha elverişlidir.
    E) Aynı tarihte ekilen buğday Çukurova’da daha
    erken hasat edilir.






    49.​
    II
    I
    III
    Haritada gösterilen üç yörede yoğun olarak yetiştirilen
    ürünler aşağıdakilerin hangisinde doğru
    olarak verilmiştir?

    I II III
    A) Ayçiçeği Buğday Fındık
    B) Portakal Şeker pancarı Mısır
    C) Pamuk Buğday Mısır
    D) Pamuk Mercimek Fındık
    E) Ayçiçeği Şeker pancarı Çay






    50.​
    II
    IV
    I
    III
    Türkiye’nin yüzey şekilleri göz önüne alındığında,
    haritada gösterilen tarım alanlarının hangi ikisinde,
    traktör ve biçerdöver gibi tarım aletlerinin kullanımının
    diğerlerinden daha az olması beklenir?

    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve IV







    51.
    I. Mersin
    II. Sivas
    III. Muğla
    IV. Sinop
    Kışın serin ve yağışlı, yazın sıcak ve kurak iklim
    isteyen bir tarım ürünü, yukarıdaki illerin hangilerinde
    daha kolay yetiştirilebilir?

    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve IV




    52. Aşağıdakilerin hangisinde bir tarım ürünü, üretim
    miktarının ve dış satımdaki payının en fazla olduğu
    ille birlikte verilmiştir?

    A) İncir – Aydın
    B) Zeytin – Hatay
    C) Elma – Kastamonu
    D) Mandalina – Rize
    E) Üzüm – Adana







    53. Türkiye’deki kümes hayvancılığı ve arıcılık etkinliklerinde
    önemli bir yere sahip olan iller aşağıdakilerin
    hangisinde verilmiştir?

    Kümes hayvancılığı Arıcılık
    A) Mardin Artvin
    B) Uşak Samsun
    C) Erzurum Çanakkale
    D) Rize Antalya
    E) Bolu Muğla







    54.
    Aşağıdaki grafik Türkiye’de 2000-2004 yılları arasındaki
    sığır sayısını göstermektedir.

    90
    92
    94
    96
    98
    100
    102
    104
    106
    108
    110
    2000 2001 2002 2003 2004


    Yalnızca bu grafiğe dayanarak aşağıdaki bilgilerden
    hangisine ulaşılabilir?

    A) Verilen yıllardaki kesim hayvanı sayısına
    B) Verilen yıllarda sığır sayıları arasındaki değişim
    oranına
    C) Verilen yıllarda et üretimi arasındaki değişime
    D) Verilen yıllardaki süt üretimi miktarına
    E) Sağımlık hayvan sayısı ile et üretilen hayvan
    sayısı arasındaki orana



    55. Aşağıdaki limanlardan hangisinin demir yoluyla
    bağlantısı yoktur?

    A) İskenderun B) Mersin
    C) Zonguldak D) Samsun
    E) Trabzon




    56. Türkiye’de çeşitli nedenlerle tahrip edilen orman
    örtüsünün kendini yenilemesi en kolay olan bölge
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Akdeniz B) Güneydoğu Anadolu
    C) İç Anadolu D) Karadeniz
    E) Ege






    57.
    I. Toplam rezervi daha zengindir.
    II. Termik santrallerde kullanımı daha yaygındır.
    III. Çıkartma maliyeti daha yüksektir.

    Taş kömürü ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de
    linyitle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

    A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II
    D) I ve III E) II ve III





    58. Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretimine, aşağıdaki
    bölümlerden hangisinin katkısı en azdır?

    A) Konya B) Orta Karadeniz
    C) Ege D) Adana
    E) Yukarı Fırat






    59.
    I. Petrol
    II. Radyoaktif elementler
    III. Su gücü
    IV. Taş kömürü

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yukarıda verilen
    enerji kaynaklarının hangileri bakımından Türkiye’de
    önemli bir yere sahiptir?
    A) I ve II B) I ve III C) I ve IV
    D) II ve III E) II ve IV





    60. Türkiye’de dış turizmin gelişmesinde aşağıdakilerden
    hangisinin etkisi en azdır?

    A) Bazı turistik yörelere havaalanı yapılması

    B) Kıyı yerleşmelerinde modern yat limanlarının
    yapılması

    C) Konaklama hizmeti veren yerlerin sayı ve niteliklerinin
    artması
    D) Tarihî ve doğal güzelliklere sahip alanların tanıtımlarının
    yapılması

    E) Turizm merkezleri çevresinde turfanda sebze ve
    meyvecilik yapılması








    61. 1982 Anayasası’na göre, bir siyasal partinin kapatılmasına
    aşağıdakilerden hangisi karar verebilir?

    A) İçişleri Bakanlığı

    B) Anayasa Mahkemesi
    C) Uyuşmazlık Mahkemesi
    D) Danıştay
    E) Yargıtay







    62. 1982 Anayasası’nın değiştirilmesi için gereken
    teklif ve kabul yeter sayısıyla ilgili aşağıdaki
    ifadelerden hangisi doğrudur?

    A) TBMM üye tam sayısının en az beşte birinin
    teklifi ve toplanmış olan üyelerin en az üçte
    ikisinin kabulü gerekir.
    B) TBMM üye tam sayısının en az onda birinin
    teklifi ve TBMM üye tam sayısının en az üçte
    ikisinin kabulü gerekir.
    C) 20 milletvekili veya bir siyasi parti grubunun
    teklifi ve TBMM üye tam sayısının en az salt
    çoğunluğunun kabulü gerekir.
    D) TBMM üye tam sayısının en az üçte birinin veya
    Bakanlar Kurulunun teklifi ve TBMM üye tam
    sayısının en az üçte ikisinin kabulü gerekir.
    E) TBMM üye tam sayının en az üçte birinin teklifi
    ve TBMM üye tam sayısının en az beşte üçünün
    kabulü gerekir.





    63. Aşağıdakilerden hangisi, 1982 Anayasası’nın
    4. maddesi uyarınca, değiştirilmesi ve değiştirilmesinin
    teklif edilmesi yasaklanmış olan 3. maddesinde
    yer almamıştır?

    A) Başkentin Ankara olduğu
    B) Bayrağın şeklinin kanunda belirtilen beyaz ay
    yıldızlı al bayrak olduğu
    C) İstiklâl Marşı’nın millî marş olduğu
    D) Devletin dilinin Türkçe olduğu
    E) Latin harflerinden oluşturulan Türk alfabesinin
    kullanılacağı







    64. 1982 Anayasası’na göre, milletvekili seçimlerinin
    yönetim ve denetimini aşağıdakilerden hangisi
    yapar?
    A) TBMM Anayasa Komisyonu
    B) Anayasa Mahkemesi
    C) Yüksek Seçim Kurulu
    D) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı

    E) Uyuşmazlık Mahkemesi







    65. Yürütme yetkisi ve görevi aşağıdakilerden hangisine
    aittir?
    A) Milletvekillerine
    B) Cumhurbaşkanına ve Bakanlar Kuruluna
    C) Yargıtay Başkanına ve Danıştay Başkanına
    D) Hâkimlere ve savcılara
    E) Genelkurmay Başkanına









    66. Aşağıdakilerden hangisi il genel idaresinin organlarından
    biridir?
    A) İl genel meclisi B) İl daimi encümeni
    C) Belediye meclisi D) Belediye encümeni
    E) İl idare kurulu







    67. Belediyenin asli karar organı aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Belediye meclisi B) Belediye encümeni
    C) İl genel meclisi D) Belediye başkanı

    E) Vali







    68. Aşağıdakilerden hangisi merkezî idarenin taşra
    teşkilatından biri değildir?

    A) İl genel idaresi B) Belediye idaresi
    C) İlçe idaresi D) Bucak idaresi
    E) Bölge idareleri










    69. Normlar arasındaki hiyerarşik sıralamaya göre en
    üstün norm aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kanun hükmünde kararname B) Yönetmelik
    C) Anayasa D) Kanun
    E) Tüzük








    70. Bir kişiyi devlete bağlayan hukuki ve siyasi bağa
    ne ad verilir?
    A) Uyrukluk (Tabiiyet) B) Üyelik
    C) Katılma D) Sığınma
    E) Karşılıklılık






    71. Hukuk kurallarının hangi özelliği onu diğer sosyal
    düzen kurallarından ayırır?

    A) Sosyal yaşamı düzenlemesi
    B) Kişilere bazı ödevler yüklemesi
    C) Herkese uygulanabilir olması
    D) Devlet gücüne dayanması
    E) Bazı emir ve yasakları içermesi








    72. Hazine Müsteşarlığı aşağıdakilerden hangisine
    bağlıdır?

    A) TBMM B) Maliye Bakanlığı

    C) İçişleri Bakanlığı D) Başbakanlık
    E) T.C. Merkez Bankası






    73. Türkiye’de yerel seçimler hangi yılda yapılacaktır?

    A) 2008 B) 2009 C) 2010
    D) 2011 E) 2012



    74. Türkiye’de ve başka bazı ülkelerde kene aracılığıyla
    bulaşarak ölümlere yol açan hastalık aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Malarya
    B) Karasu ateşi
    C) Tatarcık humması

    D) Kayalık dağlar ateşi
    E) Kırım-Kongo kanamalı ateşi





    75. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kazanan ülke
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Almanya B) İtalya C) İspanya
    D) Hollanda E) Portekiz




    CEVAPLAR.........


    38. C
    39. D
    40. C
    41. E
    42. A
    43. C
    44. B
    45. D
    46. C
    47. D
    48. E
    49. A
    50. C
    51. B
    52. A
    53. E
    54. B
    55. E
    56. D
    57. C
    58. A
    59. B
    60. E
    61. B
    62. E
    63. E
    64. C
    65. B
    66. E
    67. A
    68. B
    69. C
    70. A
    71. D
    72. D
    73. B
    74. E
    75. C











































     
2008 kpss cografya vatandaslık soru/cevapları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. 2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    2008 kpss türkçe soruları ve cevapları KPSS'YE GİRECEK ARKADASLAR ESKİ SORULARI ÇÖZMENİZDE FAYDA VAR DİYORUM ÇÜNKÜ GENELDE BENZER SORULAR ÇIKIYOR GİRECEK ARKADSLARIMA BASARILAR DİLİYORUM BUYRUN TÜRKE SORULARI GENEL YETENEK TESTİ KPSS-ORTAÖĞR. / 2008 1 1. Çok küçük, çelimsiz bir örümcekti bu. Mercimek tanesi büyüklüğündeki bedeni yaylanıyor, ama tepeye tırmanma çabası her seferinde ----...
  2. 2008 kpss tarih soruları&cevapları

    2008 kpss tarih soruları&cevapları

    balkan paktının kurulmasının nedeni 1. Aşağıdakilerden hangisinin Uygurların matbaalarının olduğuna ve baskı yaptıklarına bir kanıt olduğu savunulabilir? A) Tahtadan yapılmış harfler B) Çeviri eserler C) 18 harften oluşan alfabe D) Taş üzerine yazılmış kitabeler E) Kâğıt üzerine yazılmış belgeler 2. I. Bulgarlar II. Macarlar III. Göktürkler Yukarıdaki Türk kavimlerinden hangileri...
  3. 2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    A GENEL YETENEK TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 1 1. Her yazıyı, her kitabı sözcük sözcük okumak ge- I rekli mi? Yazıdan yazıya, kitaptan kitaba değişir bu. Onlar arasında öyleleri vardır ki okuyayım diye kendimizi sıkmak gereksizdir. Ama öyle yazılar, ki- II taplar da vardır ki sözcükleri tada tada okuruz. Bu tür III yazılarda bizi kendine çeken nedir? Yazarın kişiliği,...
  4. 2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    A GENEL KÜLTÜR TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 15 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı–kilim dokumacılığı yapma, III. silah, at koşum takımları, süs eşyası imal etme uğraşlarından hangileri yerleşik hayata geçtikle-rinin kesin bir kanıtıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 2. İslam hukukuna göre,...
  5. 2006 kpss genel kültür soru/cevapları

    2006 kpss genel kültür soru/cevapları

    1 temmuz 2006adan bu yana avrupa birliği ab dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır 1 temmuz 2006 dan bu yana avrupa birliği ab dönem başkanlığını hangi ülke yapmaktadır kurtuluş savaşında aşağıdaki devletlerden hangisi anadolu da işgal gücü bulundurmamıştır 2006 kpss genel kültür soru ve cevapları A GENEL KÜLTÜR TESTİ KPSS/2-GYGK-OÖ/2006 Diğer sayfaya geçiniz. 19 1. Aşağıdakilerden...

Sayfayı Paylaş